Home Izdvojeno Danas se obilježava Dan Grada Vukovara

Danas se obilježava Dan Grada Vukovara

by Ante R.

Danas se obilježava Dan Grada Vukovara, a kako to već tradicija nalaže dan je započeo simbolično – izvedbom Johanna Straussa „Na lijepom plavom Dunavu“ koja je mobilnim razglasom u ranim jutarnjim satima prošla ulicama Vukovara, ali i s mislima i molitvama upućenima svima onima kojih više nema među nama, a svoje živote su utkali u naš grad i našu domovinu.

Delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vukovara Željkom Sabom polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odala je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Molitvu na groblju predvodio je župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

Vijence su u spomen na hrvatske branitelje položili i izaslanici Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora te Vlade Republike Hrvatske kao i gradovi i općine prijatelji Grada Vukovara te političke stranke.

Uslijedila je sveta misa u Crkvi sv. Filipa i Jakova koju je služio fra Robert Ćibarić, gvardijan i župnik Župe uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštru Ivaniću, bivši kapelan Crkve sv. Filipa i Jakova.

Nakon svete mise održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara koju su uljepšali nastupi solistice Ivane Josić, vukovarske pijanistice Kristine Hegeduš, TS „Allegro“ kao i HKGD „Dunav“ Vukovar.

Svečanu sjednicu prigodno je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo istaknuvši pozitivne rezultate koje Vukovar ostvaruje posljednjih godina. “Zahvaljujem svim vijećnicama i vijećnicima na konstruktivnim odlukama koje smo do sada donosili. Svi mi zajedno doprinijeli smo boljitku našeg grada, pa između ostaloga, i tome da smo proglašeni najboljim gradom u Republici Hrvatskoj po pitanju ulaganja u obrazovanje, mlade, demografiju i socijalnu politiku. Na zadovoljstvo će nam i dalje biti vjetar u leđa izvršnoj vlasti.“, poručio je Sabo te rekao kako Vukovar i drugima, ne samo lokalnoj vlasti, treba biti iznad svega.

Gradonačelnik Ivan Penava svim Vukovarkama i Vukovarcima čestitao je Dan Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika svetih Filipa i Jakova. „Vukovar se danas ima čime pohvaliti, grad se razvija, projekti teku i planiraju se. Bez obzira na demografiju mislim da Vukovar ide u dobrom smjeru. Hvala svima koji su doprinijeli njegovom dosadašnjem razvoju, svim pojedincima, ali i svim Vladama Republike Hrvatske i institucijama te prijateljima grada Vukovara. Danas ipak postoji i ona emotivna strana, stoga kao gradonačelnik Grada Vukovara dužnost mi je govoriti istinu i tražiti pravdu, prisjetiti se ljudi kojih više nema i reći da kao grad u tome nećemo popustiti.“, između ostaloga je rekao gradonačelnik Penava, osvrnuvši se na obljetnicu masakra 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu i ono što je već poručio – „Imamo vlast koju smeta HOS i pozdrav “Za dom spremni”, ali ne smeta je JNA ni mauzolej četničkom vojvodi ovdje u Borovu Selu, ne smetaju joj nepresuđeni ratni zločinci.“. Kako dalje navodi Penava, „Danas je važno prisjetiti i Jean Michel Nicoliera koji je bio HOS-ovac i imao grb s pozdravom „Za dom spremni“. Danas po njemu središnji pješački most u Vukovaru nosi ime, most na kojemu je Veselin Šljivančanin s trakom trobojnice SFRJ i crvenom zvijezdom petokrakom priječio Međunarodni crveni križ dok su Nicoliera vodili na Ovčaru. Danas niječemo Jean Michela Nicoliera.“, poručio je Penava.

Prigodno su se obratili i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković, izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Nikola Mažar te Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je poručio da je Vukovar uspješna priča, a Vukovarcima poželio sretan Dan Grada Vukovara s porukom – „Postavljajte si visoke ciljeve jer ste ih sposobni ostvariti.“.

I ove je godine pod nazivom „Mladost i radost Vukovara“ središte našeg grada uljepšao Cvjetni korzo. Za najmlađe je cijeli dan na raspolaganju igraonica na otvorenom – Pagoland uz parking hotela Dunav, a mogli su uživati i u mađioničarskim trikovima.

Dan će se privesti kraju programom „Volim lokalno“ – glazbenim programom kulturno-umjetničkih društava Vukovara te koncertom TS Bećarski inat.

Svi Vukovarci u povodu Dana Grada Vukovara mogu besplatno posjetiti sve vukovarske muzeje.

04. i 05. svibanj obilježiti će i sportske aktivnosti vukovarskih osnovnih škola i dječjih vrtića, ali i zanimljivi kulturni sadržaj poput premijere dokumentarnog filma „Križ slobode – od Kanfanara do Vukovara“.

Nakon proslave Dana Grada Vukovara, od 05. do 07. svibnja u Vukovar stiže 5. po redu festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ, koji će u naš grad donijeti pregršt sadržaja, a koji ove godine naglasak ima na lipicancima! Prave atrakcije i zanimljivosti događati će se u perivoju Dvorca Elrtz kao i u samom središtu grada gdje će biti predstavljena tradicija i običaji iz cijele Lijepe naše.

05. svibnja na Trgu Republike Hrvatske koncert će održati Gibonni s početkom u 21 sat, 06. svibnja također s početkom u 21 sat predviđen je koncert Klape Šufit, a u nedjelju 07. svibnja s početkom u 20 sati festival će se privesti kraju koncertom Giuliana.

Vjerujemo kako su građani i posjetitelji Vukovara uživali u raznovrsnom programu Dana grada Vukovara te kako će nastaviti uživati u danima koji su pred nama!