Home OBŽ Osječani u borbi protiv komaraca

Osječani u borbi protiv komaraca

by Ante R.

Suživot i međusobna borba Osječana i komaraca u ljetnim mjesecima nije neka novost, no jasno je da puno kiše i visoki vodostaji ne doprinose tom sukobu koji je počeo prije otprilike desetak dana. Osječko-baranjska županija i Grad Osijek ove godine planiraju za borbu protiv komaraca izdvojiti 900 tisuća eura.

Lani su nas zbog suše poštedjeli, ali zato su ove godine u punoj snazi, ranije no inače.
Stoga nemili prizori čekaju Osječane, najviše u srpnju i kolovozu. Bez ublažavanja, bit će ih u velikom broju.
– Nažalost, prognoze su da će se vodostaji rijeke Drave, Dunava povećavati tako da možemo očekivati još više komaraca, ovo je samo početak, rekao je Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju NZZJZ OBŽ.

Prve borbe protiv komaraca su započele.
– Taman kad su tretmani adulticitni krenuli, vrijeme se pogoršalo, tako da su ti tretmani stopirani zbog loših vremenskih uvjeta, čim se vrijeme proljepša, ti tretmani će se nastaviti, Bekina objašnjava.
Tretmane jedva čekaju i građani.
-To su i lani ili preklani promašili, nisu ta jajašca uništili.
– Čeka nas užas
– Te močvare tamo preko u Baranji, to treba uvijek prije, a oni nekako uvijek zakasne,tako da se to godinama vuče ali eto, kad smo naučili već, nije tak strašno.
– Nema tu velike nauke, treba ih uništiti špricanjem i gotovo.
Samo su neke od izjava Osječana o situaciji s komarcima.

A u borbi s komaracima će pomoći i Grad Osijek koji će prvi put potpisati sporazum sa susjednim općinama. Izdvojili su iz proračuna 700 tisuća eura.
– Od ove godine grad Osijek će financirati , odnosno i sufinancirati tretmane u tom poplavnom području , koje okružuje Osijek, zapravo administrativno su na području općine od Petrijevaca, Darde, Bilja i Erduta, rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.
Ne možemo ih se riješiti, no možemo ih barem probati, zajedničkim snagama, staviti pod kontrolu, piše HRT.