Home Vijesti Rusija šalje elitne jedinice na granicu s Ukrajinom: ISW navodi razloge

Rusija šalje elitne jedinice na granicu s Ukrajinom: ISW navodi razloge

by Ante R.

Rusija je rasporedila postrojbe dviju brigada specijalnih snaga Glavne obavještajne uprave Oružanih snaga Ruske Federacije u pogranična područja Kurske oblasti. Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), na ovaj način Ruska Federacija pokušava konsolidirati dio ukrajinskih trupa u pograničnim područjima i raspršiti ih u kritičnim područjima crte dodira, piše ISW.

Ukrajinsko središte nacionalnog otpora objavilo je 19. svibnja da su postrojbe 3. i 22. specijalne gardijske brigade raspoređene u selo Tjotkino, Kurska oblast Ruske Federacije, kako bi spriječile subverzivne aktivnosti ukrajinskog otpora i podigle moral ruskih postrojbi. .
Prema ISW-u, takvo rusko raspoređivanje u pograničnim područjima najvjerojatnije je pokušaj konsolidacije dijela ukrajinskih trupa u pograničnim područjima i njihovo raspršivanje u kritičnim područjima kontaktne linije.

ISW je naveo da su ranije postrojbe 3. gardijske brigade za posebne namjene bile stacionirane u blizini grada Kreminna u Luganskoj oblasti, a jedinice 22. gardijske brigade za posebne namjene bile su smještene u blizini grada Orikhiva na zapadu Zaporoške oblasti.

“Nejasno je zašto je rusko vodstvo donijelo odluku o uklanjanju takvih elemenata iz aktivnih sektora fronte u ruska pozadinska područja, a moguće je da su te jedinice pretrpjele prethodne gubitke u nedavnim operacijama te da su povučene i preraspoređene kako bi odmor i popravak. Raspoređivanje ovih jedinica u graničnim područjima vjerojatno neće imati željene informativne ili operativne učinke,” napisao je ISW.