Home Izdvojeno Herman: Ako je Šimundić za nagradu, netko nije normalan; Kekin: Ona jedina radi

Herman: Ako je Šimundić za nagradu, netko nije normalan; Kekin: Ona jedina radi

by Ante R.

U dvoboju u emisiji Točka na tjedan stavove su sučelili liječnici u politici, saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.

Zbog činjenice da tri tijela pokojnika nitko nije preuzeo, događa se da nema dovoljno mjesta u rashladnim komorama za pokojnike u bolnici na Svetom Duhu, pogotovo nakon vikenda, te novopridošla mrtva tijela leže na kolicima i na podu mrtvačnice, što nije u skladu s etičkim i epidemiološko-higijenskim pravilnicima o postupanju s umrlim osobama – stoji, među ostalim, u dopisu koji je krajem srpnja dobila ravnateljica te bolnice.

“Ravnateljica Svetog Duha Ana-Maria Šimundić uvijek je pravovremeno i transparentno obavještavala javnost sa svim saznanjima koje je imala. Krajem srpnja 2022. (28. 7.) dobila je dopis koji upozorava na niz problema koji tereti Zavod za patologiju u kojem traže hitno rješavanje problema u mrtvačnici i obdukcijskoj sali Zavoda za patologiju i citologiju. Ona isti dan saziva sastanak sa zaposlenicima Zavoda nakon čega odlazi na osobni uvid. Utvrđuje da je kapacitet mrtvačnice premalih kapaciteta i odmah pristupa rješavanju problema. Istodobno dogovara sa šefom patologije da javi ako dođe do situacije da nema mjesta za tijela pokojnika.

Kada 28. travnja izlazi snimka, ona traži šefa patologije da se očituje, on eksplicitno kaže da u niti jednom trenutku nije bilo manjka rashladnih uređaja, ali i kako za vrijeme njena mandata jest bilo situacija kada je bilo više pokojnika nego rashladnih uređaja, te kako su tada sukladno pravilniku pokojnike stavljali na stolove. Tek nakon toga ustanovilo se da postoje proturječja u njegovim izjavama. Kada ga je ravnateljica konfrontirala, ispostavilo se da je šef patologije govorio neistinu te kako je situacija ipak u nekim trenucima eskalirala. Problemi na Zavodu postoje 20 godina, a jedini tko je počeo rješavati te probleme upravo je profesorica Šimundić”, rekla je Ivana Kekin.

“Ništa od ovog ne drži vodi. Ovo je klasično izvrtanje tema u režiji aktivističke platforme Možemo kada ih se uhvati s rukama u pekmezu. Čitava afera počinje objavom u medijima. Na sjednici Skupštine izglasano je da Šimundić dobije nagradu grada Zagreba, vrijednu 6.000 eura. Ako je ovo što se dogodilo za nagradu, ne znam tko je ovdje normalan. Prva reakcija gradonačelnika Zagreba bila je kako je nepoznati počinitelj izvadio tijela da bi napakostio ravnateljici. Kada je bilo jasno da to ne drži vodu, onda je ravnateljica izjavila da nije ništa znala. Veliki obrat događa se ovaj tjedan. Kako bi isprala svoju savjest i ponudila žrtveno janje, daje otkaz uvaženom profesoru Kneževiću, predstojniku Zavoda za patologiju. Mediji zatim izbacuju dopis iz srpnja kada Knežević jasno ukazuje na problem s tijelima i manjkom rashladnih uređaja gdje jasno piše da tijela leže po podu. Šimundić je sve znala i ne govori istinu, kao ni gospođa Kekin. Jedno je biti znanstvenik, a drugo menadžer bez ijednog dana staža”, odgovorio je Herman.

“Sveti Duh je tema crne kronike”

Kekin je pitala Hermana da bi, kako kaže, stavila stvari u širi kontekst, je li on tražio ostavku šefa KBC-a Zagreb koji je pacijentici izvadio zdrav jajnik, iznio njene podatke u javnost i koji kad se napije, puca po Šestinama. Spomenula je i šefa KBC-a Osijek i KBC-a Dubrovnik. Herman tvrdi da su ti slučajevi neusporedivi.

Herman smatra da je otkaz šefu patologije neopravdan. Kekin, pak, vjeruje kako su otkazi potpuno opravdan i kako ravnateljica nije imala drugih opcija.

Nadalje, Kekin je poručila i kako je profesorica Šimundić odmah nakon dopisa naložila promjenu klimatizacije, da se ubrzao odvoz bioptičkih materijala, kao i da se išlo s idejnim projektom proširenja mrtvačnice.

“Otkad je Ana-Maria Šimundić preuzela Sveti Duh, ta bolnica je tema crne kronike. Ona ne zna upravljati velikim sustavom i ovdje je isključivo zbog ideologije. Iz njenog užeg kabineta svi su otišli osim jedne osobe. Svi su je napustili, to nešto govori. Trenutno u svom užem timu nema niti jednog aktivnog liječnika”, kazao je Herman.

“Projekt je predočen gradu Zagrebu, a grad se s time složio. Kreće javna nabava. Problem koji je traje 25 godina sada tako ide u rješenje. Parada licemjerja je da se napada upravo ona ravnateljica koja rIješava problem”, zaključila je Kekin, piše N1.