Home Vijesti Moskva razvija nezaustavljivo oružje iduće generacije: Ukrajina ima sustav koji će ga uništiti?

Moskva razvija nezaustavljivo oružje iduće generacije: Ukrajina ima sustav koji će ga uništiti?

by Ante R.

Ukrajina je nedavno priopćila da je oborila šest ruskih hiperzvučnih projektila Kindžal u jednoj noći, što bi bila velika prepreka moskovskim naporima da razvije nezaustavljivo oružje sljedeće generacije.

Nije objavljeno kojim je protuzračnim sustavima to učinjeno, ali je američka vojska i prije toga objavila da je Ukrajina već oborila jedan Kindžal koristeći sustav Patriot.

Patriot (što je skraćenica za Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target), obrambeni je sustav zemlja-zrak od projektila za cijelo ratište koji je izradio Raytheon Technologies Corp i koji se smatra jednim od najnaprednijih sustava protuzračne obrane u američkom arsenalu.

Sustav je prvi put korišten u borbi tijekom Zaljevskog rata 1991., s baterijama koje su štitile Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Izrael, a kasnije je upotrijebljen tijekom američke invazije na Irak 2003. godine.

Sustav Patriot dizajniran je prije nego što je hiperzvučno oružje postalo operativno, a Raytheon nije javno rekao da je učinkovit protiv projektila koji leti hiperzvučnim brzinama (sve iznad peterostruke brzine zvuka).

Iako je SAD rekao da je sustav Patriot oborio projektil Kindžal, nije jasno je li taj projektil u to vrijeme putovao hiperzvučnom brzinom. Dok ruska raketa Kindžal može doseći brzinu do 12.350 km/h), “ruska karakterizacija Kindžala kao ‘hiperzvučne’ rakete je donekle pogrešna, jer gotovo sve balističke rakete u nekom trenutku postižu hiperzvučne brzine (tj. iznad 5 Macha) tijekom njihovog leta”, rekao je Centar za strateške i međunarodne studije u izvješću iz ožujka 2022.

Patriot je mobilni sustav koji obično uključuje snažan radar, kontrolnu stanicu, generator električne energije, lansirne stanice i druga vozila za podršku. Sustav ima različite mogućnosti ovisno o vrsti presretača – projektila ispaljenog iz baterije – koji se koristi. Raniji presretač PAC-2 koristi fragmentacijsku bojevu glavu, dok PAC-3 projektili koriste napredniju “hit-to-kill” tehnologiju.

Nije jasno koji su sustavi Patriot donirani Ukrajini, ali je vjerojatno da Kijev ima barem neke od novijih presretača. Radar sustava ima domet od preko 150 km, ustvrdio je NATO 2015. godine. Novoproizvedena baterija Patriot košta više od milijardu dolara, s 400 milijuna dolara za sustav i 690 milijuna dolara za projektile u bateriji, prema CSIS-u.

Ukrajina je rekla da joj je potrebno više sustava protuzračne obrane za zaštitu od baražnih napada raketa i bespilotnih letjelica ruskih snaga. Sjedinjene Države također su Ukrajini dostavile par naprednih raketnih sustava zemlja-zrak (NASAMS).

Iako je sustav Patriot dizajniran za presretanje prijetnji poput zrakoplova i balističkih projektila, on također može oboriti dronove “kamikaze” koje Rusija često šalje da pogode ukrajinsku kritičnu infrastrukturu. Ali to bi bio iznimno skup način uništavanja dronova koji koštaju samo tisuće dolara.

Raytheon je izgradio više od 240 Patriot sustava i trenutno ih koristi 18 zemalja, uključujući Sjedinjene Države. Sustav je bio u velikoj potražnji na Bliskom istoku zbog prijetnje koju je Iran predstavljao regiji. Prema Raytheonu, sustav je presreo više od 150 balističkih projektila u borbi od 2015. godine. – Hina