Home Izdvojeno Posvojena djeca u Zambiji u maloljetničkom zatvoru, čeka se dan D

Posvojena djeca u Zambiji u maloljetničkom zatvoru, čeka se dan D

by Ante R.

U petak bi trebao biti dan D za osmero Hrvata koji su već šest mjeseci zatočeni u Zambiji zbog optužbi za trgovanje djecom.

Inače, ukoliko tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti, bez da se obrana uopće prezentira, a parovi iz Hrvatske u tom su slučaju automatski slobodni.

Nakon ročista prošli tjedan pokazalo se da je optužnica protiv Hrvata zapravo dosta klimava, a svjedoci koji su se pojavili svjedočili su u njihovu korist pa smo tako od imigracijske službenice doznali da su djeca iz Konga u Zambiju ušla s hrvatskim dokumentima i u pratnji diplomata DR Konga.

I dok pravni proces traje, stalno se postavlja pitanje što je s djecom koja su hrvatski državljani sve dok, i ako se ne dokaže suprotno. Iz Ministarstva vanjskih poslova nema konkretnog odgovora, nekoliko zahtjeva da djelatnik našeg veleposlanastva posjeti djecu, odbijena su.

Od dobro obaviještenog izvora neslužbeno doznajemo da se djeca nalaze u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu.

“Jako su zabrinuti za njih, to su djeca od jedne i pol do četiri godine, ne znaju jezik, dječaka su odvojili od djevojčica i oni se nalaze u maloljetničkom zatvoru s djecom koja su tamo zbog droge ili krađe”, kaže nam izvor.

Također, Ivan Pernar već prije nekoliko dana skinut je s liste svjedoka tužiteljstva i sud ga je odbio saslušati u postupku protiv Hrvata.