Home Izdvojeno Država diže porez na kuće za odmor, koliko će uprihoditi od stranaca

Država diže porez na kuće za odmor, koliko će uprihoditi od stranaca

by Ante R.

Najnovija porezna reforma omogućava povećanje poreza na kuće za odmor, odnosno vikendice za nekomercijalni smještaj, i to do maksimalnih pet eura po kvadratu godišnje.Tim bi iznosom općine i gradovi mogli nadoknaditi manjak svojih prihoda koji će nastati nakon ukidanja prireza. Dosad je taj porez iznosi 15 kuna po m2, novim prijedlogom plaćalo bi se do 5 eura po m2. Za građane hrvatske taj iznos bit će velik i novi udarac na lisnice, no koliko će država uprihoditi od stranaca koji u Hrvatskoj po nekim pokazateljima imaju nekoliko stotina tisuća apartmana i vikendica u vlasništvu, a nisu registrirane za iznajmljivanje iako to većina vlasnika radi ilegalno.

Nekretninski boom na Jadranu produkt je ogromnog interesa stranaca za jeftinom kupovinom nekretnina jer su takove nekretnine u njihovim državama višestruko skuplje, a sama lokacija na Jadranu je mamac sam po sebi pogotovo za Austrijance, Slovence, Mađare i Nijemce.
Procjene se da je taj broj nekretnina veći od 200 000 i ako računamo da je prosječna kvadratura 50 m2 iznos koji bi lokalna samouprava uprihodovala po novim cijenama bio bi veći od 50 milijuna eura.

Po hrvatskim zakonima stranci nisu oslobođeni plaćanja poreza na vikendice ili apartmane u Hrvatskoj, no povećanje poreza njima neće predstavljati veliki izdatak s obzirom na njihov prihod u matičnim zemljama. Veći problem je što oni često nezakonito rentaju te nekretnine i na to nikome ne plaćaju porez.