Home Izdvojeno IZBORI PRED VRATIMA Plenković pokušava vratiti ptici desno krilo da može poletjeti na izborima

IZBORI PRED VRATIMA Plenković pokušava vratiti ptici desno krilo da može poletjeti na izborima

by Ante R.
Andrej Plenković

Nekoliko problema stoje pred Plenkovićem da ostvari pobjedu na izborima, a to je ponajprije desno krilo stranke koje je u potpunosti eutanazirao. Jasno je da se najveći dijelovi tog desnog krila nalaze u Slavoniji i Dalmaciji, a kako funkcionira to desno krilo pokazali su lokalni izbori u Splitu gdje je Puljak dobio izbore zahvaljujući bojkotu birača i članova HDZ-a. Analizom rezultata točno se vidjelo da izlaznost u dijelovima grada koji su tradicionalno naklonjeni HDZ-u nije bila nikakva. Da se radi o bojkotu potvrdili su i nedavni Kotarski izbori u Trogiru gdje je HDZ doživio potop.

Desno krilo ne nasjeda lako na obećanja i traži svoje ljude da ju vode, a tu Plenković i na ovim nadolazećim izborima računa na svojeg ministra branitelja Tomu Medveda, koji će pokušati izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te promjenom modela izračunavanja osnovice za određivanje osobne invalidnine hrvatskih branitelja, ishoditi njezino povećanje.

Osim toga, novim se zakonom predviđa osnivanje ustanove za trajni smještaj braniteljsko-stradalničke populacije iz Domovinskog rata, što je ujedno realizacija dugo najavljivanog projekta. Nije tajna da su branitelji oduvijek bili važan birački bazen za HDZ, a nije tajna ni to da im se premijer zamjerio što svojim liberalnim stavovima, što ustupcima Pupovcu i njegovu SDSS-u, čime je kupovao mir u vladajućoj koaliciji kockajući se s vlastitim biračkim tijelom.

Sada, kada je voda došla do grla Plenkoviću ne preostaje ništa drugo pokušati vratiti desno krilo i braniteljsku populaciju, a to može jedino novim zakonskim rješenjima, no je li to dosta. Kako reče hrvatski književnik Ivan Aralica, ptica bez oba krila ne može letjeti, a što ako se to desno krilo više ne može pokrenuti. Po izjavama istaknutih članova stranke iz Dalmacije, najveći problem je Plenković i nikakvi ustupci braniteljima ili instalacija pojedinaca s desnog krila stranke na izborne liste nisu rješenje i velika je vjerojatnost da će se dogoditi novi bojkot.

Vjerojatan scenario mogao bi mu se mogao dogoditi i u Slavoniji, no vjerojatno ne u tolikom broju, no u izbornom sustavu koji ima Hrvatska svaki izgubljeni glas u utvrdama HDZ-a, teško je nadoknadiv u izbornim jedinicama koji glasaju za lijevo liberalne političke opcije.