Home Lifestyle Argentinski roštilj ili tradicija najbolje pripreme mesa na svijetu

Argentinski roštilj ili tradicija najbolje pripreme mesa na svijetu

by Ante R.

Tradicijaa sporo pečenog mesa popraćenog zeljastim chimichurri umakom, argentinski način pečenja na roštilju jedan je od najukusnijih stilova roštilja na svijetu . Poznat kao asado, ovaj oblik roštilja je rasprostranjen u Argentini i Urugvaju. Meso je način života u Argentini — prosječni Argentinac pojede više od 60 kg govedine godišnje , čime je na drugom mjestu iza Urugvaja u potrošnji govedine po glavi stanovnika.

U Argentini većina ljudi radije peče meso na roštilju. Parrilla su roštilji koji imaju bočno ložište, što omogućuje roštiljadi dodavanje drva za punjenje ugljena, zajedno s rešetkom za roštilj koja se kontrolira pomoću ručice za podešavanje sa strane. Parrillas će također biti obložen vatrostalnim ciglama koje će vratiti toplinu vatre na rešetke roštilja.

Ključna razlika u argentinskom načinu pripreme mesa je njihova sklonost bolje pečenom mesu u usporedbi s većinom američkih ili europskih konzumenata. Argentinci stavljaju prednost na komade s intenzivnim goveđim okusom, što je najčešće u komadima koji zahtijevaju duže pečenje na nižim temperaturama. Kratka rebra i prsa dobri su primjeri ovih komada. Većina Argentinaca uživa u govedini srednje pečenoj koja mora ostati ružičast i sočan.

Za pravi argentinski odrezak upotrijebite morsku krupnu sol. To je teška sol koja se sporo otapa i savršena je za pečenje mesa na slabijoj temperaturi. Meso nije potrebno držati u marinadi ili odležavanju, ali se preporučuje da neko vrijeme odleži na sobnoj ili vanjskoj temperaturi da ne bude prehladno jer to utječe na okus i razbija strukturu mesa,

Priprema
Očistite biftek, ostavljajući malo masnoće oko njega.
Ostavite na sobnoj temperaturi 10 minuta prije pečenja.
Začinite morskom soli s obje strane.
Na jako zagrijanu stranu roštilja stavite odrezak i pecite ga 4 minute sa svake strane.
Skinite s roštilja i ostavite da odstoji najmanje 5 minuta. Prije posluživanja možete premazati maslinovim uljem ili goveđom mašću (otopljenom iz ostataka) za okus i sočan sjaj.