Home Izdvojeno Pukovnik Domagoj Franić: Danas je krenula bitka za slobodu Ukrajine, slobodni svijet, demokraciju i ljudska prava i borbu protiv zla

Pukovnik Domagoj Franić: Danas je krenula bitka za slobodu Ukrajine, slobodni svijet, demokraciju i ljudska prava i borbu protiv zla

by Ante R.

Dragi prijatelji došao je i taj trenutak. Zvanično je počela ofenziva Ukrajinske vojske. Kažem zvanično, jer ona je u svojim pripremama počela već odavno.
Nakon destabilizacije ruske granice, kaosa i žurnih pojačanja, bolje rečeno premještanja postrojbi da se “začepe rupe” jučer sam napisao za Berdjansk “Ovo je prilično jak udar, moguće naznaka nečega većeg”….

I Bogu hvala i jeste. Danas je Zalužni to izrekao. I kako to biva u životu prepunom apsurda, svi se radujemo jer kreće ubijanje, kreće smrt. Do čega nas je doveo odvratni psihopat iz Kremlja da se “radujemo” ljudskim smrtima?

Bit će ih na obje strane, u velikom broju, jedni će umrijeti časno i herojski u borbi za svoju domovinu, za one koji su iza njih i koje brane i vole, drugi će umrijeti kao neljudi, osvajači i ubojice, koji žele ukrasti tuđe, ubiti onoga tko im stoji na putu, ubijati djecu, silovati žene…….
Na žalost., rađanje i smrt su jedine dvije konstante čovjeka, sve ono između je proživljavanje. Umjesto da jedni drugima omogućimo da ono bude što ugodnije i sretnije, neki se odlučuju na ubijanje. I što je još apsurdnije, ništa od toga, vlast, bogatstvo ili utjecaj nitko neće odnijeti sa sobom u grob, osim povijesne sramote kojom je žigosao sebe i svoj narod.

Foto: Ukrinform

Sada malo o ofenzivi, jer tako mora biti
Primjetno je da se dinamika bitaka za Bahmut mijenja u korist Ukrajine, Prigožin je požurio prebaciti crte obrane i odgovornost na regularnu rusku vojsku kako se ne bi upleo u budući poraz ruske Federacije.

Ukrajinci taktički napreduju po bokovima i kraj Wagnera je izgledan ako se ne izvuče iz samog grada. Teško, ali vidjet ćemo.
Pojačani su napadi na dubinu ruske vojske, na skladišta, naoružanje i mjesta okupljanja-baze. Efekt napada na Rusiju u oblasti Belgoroda je, kako sam pretpostavio, izazvao je reakciju rusa, prebacivanje postrojbi za zaštiti granica Rusije.

Ipak je bezbolnije povući se i izgubiti “Specijalnu operaciju” u tuđoj zemlji, nego imati napade i ugrozu u svojoj. Vidim, jutros napadi i u blizini granice s Estonijom.
Izvrstan potez i strategija Ukrajinaca jer nema sumnje da su sve Legije i vojske koje djeluju u Rusiji u kontaktu sa Ukrajincima,u to ne treba sumnjati, ali samo u onog segmentu boraca protiv suludog rata i tiranina koji uništava njihovu zemlju – Rusiju. Zajedničkim snagama i koordiniranim djelovanjem dovesti do rušenja vlasti i smjene u Rusiji, zajednički je cilj Ukrajinaca i rusa koji se bore u svojoj zemlji.

Ovih dana se kroji budućnost cijeloga svijeta, ne samo zaraćenih strana, već i EU, Amerike, Kine i svih drugih velesila. U pozadini bitki vode se šahovski potezi uređenja svijeta i utjecaja u njemu nakon rata. Na Rusiju nitko više ne računa kao ozbiljnog partnera već podanika (Kina).

Uspjeh Ukrajine bit će smatran pobjedom demokracije i sigurnost da se svijet više nikada ne dovede u ovakve apsurdne situacije. Na žalost, tako smo govorili i nakon Hitlera….Da politički utjecaj UN-a i svih raznoraznih političkih (čitaj interesnih) asocijacija predstavlja samo mrtvo slovo na papiru, koje moćnici krše bez pardona i s namjerom.
Reorganizacija UN-a, posebno Vijeća sigurnosti je neminovna, sustav je pokazao svoj apsurd, predsjedanjem vijeća sigurnosti od strane države čiji je poglavar Haški optuženik.
Mijenja se i ekonomska scena cijelog svijeta, prometne i infrastrukturne investicije se preusmjeravaju. Rusija – zemlja zatočenik jednog psihopate postala je jedna od najizoliranijih zemalja svijeta. I rusima neshvatljivo ali činjenično istinito, jedino poraz i prekid okupacije Ukrajine može ih spasiti i izvesti na put kojim ide većina svijeta, spasiti ih od tiranije.

Sa strepnjom ćemo ovih dana pratiti izvješća s bojišnica, radovati se pobjedama i tugovati u porazima. I nadati se da će Ukrajina sutra biti slobodna zemlja, članica EU.
Slava Ukrajini!