Home Izdvojeno Nikola Kajkić: Svjedočenje policajaca Komboe koji je uhitio Hrvate je ključno i teško optužujuće

Nikola Kajkić: Svjedočenje policajaca Komboe koji je uhitio Hrvate je ključno i teško optužujuće

by Ante R.

KRIJUMČARENJE DJECE IZ ZAMBIJE NA HRVATSKO MOŽEMOVSKI NAČIN!
S obzirom na to da sam među prvima gostujući još u siječnju u podcast Velebit ukazao na dokaze o postojanju sumnje na krijumčarenje djece, a uzimajući u obzir da su brojni mediji nepotpuno i neistinito izvijestili sa jučerašnjeg suđenja u Ndoli (Zambije), u mom razgovoru s novinarom koji prati ovo suđenje dostavljam ukratko bitan dio izvješća sa suđenja koje ne ide u prilog Hrvatima “krijumčarima”.
Naime jučer su još tri svjedoka svjedočila u slučaju pokušaja trgovine Hrvata s djecom iz Konga o kojem je danas u Višem sudu u Ndoli svjedočila i službenica centra za socijalnu skrb.
Piše Nikola Kajkić policijski istražitelj na fb

BITNO: Službenica za socijalnu skrb Muleya predvodila je nastavak suđenja, kao šesti svjedok koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu (pretpostavljam da je zbog prijevoda krivo preneseno, vjerojatno se radi i predškolskom ili sličnom obrazovanju).
Također je izjavila da je tijekom sastanka 24. veljače s kongoanskim vlastima i drugim dionicima utvrđeno da su djeca dobivena iz sirotišta u Kongu, (što je proturječno obrani Hrvata i lažnog svjedoka iz službe Kongoanske granične službe, koja je dobila otkaz zbog ovog slučaja, s obzirom na to da je obrana isticala da su djeca uredno posvojena uz suglasnost roditelja koji se nikada nisu pojavili na sudu).

I drugi svjedok danas koji je hrvatski državljanin Ivan Pernar izazvao je više drame na sudu jer su sutkinja Mary Muanda, tužiteljstvo i odvjetnici branitelja imali puno posla kako bi svjedoka Pernara usmjerili na uljudno ponašanje u sudskim prostorijama, a koja je mogla dovesti do odgode suđenja i kažnjavanja svjedoka Pernara.
BITNO: Svjedok Pernar je iskazao da se zainteresirao za ovaj slučaj kada je preko medija saznao za uhićenje Hrvata, Rekao je da je Noah Kraljević 40, bio poznat kao Dalija Pintarić prije nego što je prešao u muškarca po imenu Noah.
Rekao je da je Noah, formalno žena i da je bio/bila LGBT osoba godine u Hrvatskoj. Rekao je da mu je bila susjeda u gradu Zagrebu u Hrvatskoj te da se jednom kandidirala na izborima u RH.

Identificirao je Noaha na sudu pokazujući na njega. Pernar je rekao da je Noah čak producirao film koji je na internetu o njegovoj tranziciji tijela.
BITNO: Pernar je rekao i to da je bio u ambasadi Konga u Beogradu, tamo je snimio snimak gospodina Diu Merci Ghate predstavnika ambasade DR Kongo a koji je prihvatio da bude snimljen da govori u kameru, te je isti rekao da je službeno provjereno da DR Kongo od 2017. godine od strane ambasade i vlasti u Kongu nikada nije potpisala nikakve dokumente o posvajanju, a sto je bilo nužno i obvezno za državljane iz RH, (nadležnost ambasade u Beogradu) Ghate je tada kazao kako je tada shvatio da su optužene osobe krivotvorile dokumente o posvajanju.
Zatim je svjedok Pernar došao u Zambiju i upoznao tajnika policije Dicksona Matamba kojeg je dao izjavu o optuženima i temeljem toga je postao svjedok u ovom postupku.

NAJBITNIJE:
Zatim je svjedočio kao osmi svjedok u ovom postupku policajac koji je postupao i uhitio 8 Hrvata, svjedok je gospodin Kombe, zaposlen kao pomoćnik službenika policije za imigracije.

Svjedok Policajac Kombe koji je uhitio hrvate izjavio je da tijekom istrage izvršio pretragu telefona i komunikacija putem sms na WhatsAppu aplikaciji telefona uhićenih Hrvata, te je na prikazanim razgovorima između Damira Magica s preprodavačima djece i zaposlenicima doma u kojem su djeca bila smještena, dogovarao kupnju djece i njihovo prenošenje preko granice.
Svjedok policajac Kombe je dalje iskazao da je Steve Mulija u krijumčarenje umiješan zajedno s Emmanuelom Kabongom voditeljem sirotišta iz DR Kongo iz kojeg su djeca posvojena, a koji je trenutno u bijegu.
Iz prijepisa poruka kojeg su istražitelji kao dokaz skinuli s aplikacije WhatsApp uhićenih Hrvata, nesporno je dokazano da je Mulija istima naplatio 2, 040 USD po djetetu da se ista prevezu u DR Kongo, da pri prijelazu iz Konga u Zambiji s djecom nisu bili uhićeni Hrvati kao ni nikakav službenik konzulata Konga (kako je ranije govorila lažni svjedok službenik DR Konga koja je zbog ovog slučaja u Kongu dobila otkaz).

Svjedok Policajac Kombe je dalje pred sudom iskazao da je kod otvaranja ovog slučaja otišao u konzulat Konga u Ndoli da se raspita o autentičnosti dokumenata o usvajanju koje su kod sebe imali uhićeni hrvati te su mu nakon izvršene provjere, službenici konzulata DR Kongo u Ndoli službeno odgovorili da su svi dokumenti o posvojenju krivotvoreni.
Nadalje svjedok policajac Kombe je zaključio da je njihova istraga utvrdila da su navodni dokumenti o usvajanju bili pravi, djeca bi napustila Kongo preko zračne luke u Kinshasi a ne bi išla preko Zambije i Ndoli (koja luka je poznata kao kanal za krijumčarenje djece iz DR Konga).

Svjedok Policajac Kombe je također kazao kako je otišao u Guest House Spree kako bi preko osoblja u registru gostiju provjerio jesu li Hrvati odsjeli tamo.
Svjedok policajac Kombe je rekao da se istraga cijelo vrijeme pitala, ako su dokumenti bili ispravni, zašto su Hrvati izbjegli otići u Kongo da posvoje djecu nego su odlučili da ostanu u Zambiji,
“U tom trenutku nije bilo zakonskog opravdanja da su Hrvati postupili na način na koji su to učinili, a kasnijim prikupljenim dokazima iz telefona i svjedoka dokazano je da su krijumčarili djecu.
“Zato ih svjedok policajac odlučio uhititi zajedno sa Steveom Mulijom i optužio ih za krivično djelo pokušaj trgovine četvero djece iz Konga”.
Slučaj je odgođen za ponedjeljak, 29. svibnja 2023. zbog unakrsnog ispitivanja policajca Komba koji je uhitio hrvate i obrane optuženih.