Home Izdvojeno Plenković na svečanoj akademiji u MORH-u citirao Thompsonov stih iz Ratnika svjetla

Plenković na svečanoj akademiji u MORH-u citirao Thompsonov stih iz Ratnika svjetla

by Ante R.

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane je u nedjelju 28. svibnja 2023. godine održana svečana akademija kojoj je nazočio predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i drugi ministri u Vladi, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki državni i vojni dužnosnici.

Čestitavši svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske njihov dan, ministar obrane Mario Banožić zahvalio im je na predanom, časnom i uzoritom služenju Domovini. Osvrnuo se na vrijeme stvaranja Hrvatske vojske istaknuvši kako je u ovim trenucima, prije 32 godine, započela priča o Hrvatskoj vojsci koju čine pojedinci: predani, časni i profesionalni vojnici. Rekao je, kako je tada odlučnost i požrtvovnost hrvatskih vojnika, hrvatskih branitelja, bila ključna polazišna točka koja je omogućila tadašnjem političkom vodstvu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, da uspiju ostvariti viziju slobodne, samostalne, suverene i moderne hrvatske države, piše MORH.

“Vođeni idejom slobodne i moderne države, možemo s ponosom reći kako smo uspjeli zaokružiti sve strateške ciljeve: od teritorijalnog integriteta do uspostave demokracije i izgradnje institucija, značajnog gospodarskog i socijalnog napretka, punopravnog članstva u NATO-u i EU kao i dublju integraciju u Europsku uniju – ulazak u Schengen i europodručje”, istaknuo je ministar te dodao kako Hrvatska vojska treba biti ponosna na činjenicu da je danas jedna od rijetkih oružanih sila koja se može pohvaliti pobjedničkim iskustvom u oslobodilačkom i obrambenom ratu.

“Ponosni na tradiciju obrambene vojske nastavljamo graditi moderne oružane snage koje ponosno stoje, rame uz rame, s vojnima silama”, rekao je u kontekstu brojnih izazova današnjice te značajnih promjena sigurnosnog okruženja koji je nametnuo hitnost zajedničkog i usklađenog europskog i euroatlantskog odgovora u očuvanju mira i sigurnosti.

U tom smislu rekao je da očuvati mir i sigurnost može jedino dobro obučena i moderna vojska te dodao da je Vlada RH zauzela jasan stav ulaganja u sposobnosti potrebne za stvaranje moćne kopnene vojske, modernog zrakoplovstva i snažne ratne mornarice.

“Sve projekte opremanja i modernizacije Hrvatske vojske koji se događaju u mandatu ove Vlade, važno je promatrati iz dvije perspektive: ruske agresije na Ukrajinu koja nam je pokazala kako garancije za mir nema, ali i činjenice kako je ova Vlada predsjednika Andreja Plenkovića donijela jasnu odluku da se neulaganje u obranu više nikada ne smije dogoditi”, poručio je ministar te dodao kako je siguran da je sada svima već jasno da ulaganje u obranu, predstavlja izravno ulaganje u sigurnost naših sugrađana te prosperitet i gospodarski razvoj Hrvatske.

Osvrnuo se ministar na cijeli niz aktualnih projekata, od nabave višenamjenskog borbenog aviona do ulaganja u infrastrukturu, istaknuvši kako se provodi temeljita i promišljena modernizacija i opremanje Hrvatske vojske te da će Ministarstvo obrane nastaviti razvijati nove i unaprjeđivati postojeće sposobnosti, kako bi Oružane snage i u budućnosti mogle odgovoriti na sve izazove i zadaće definirane Ustavom i zakonom.

Posebno je istaknuo Hrvatsku vojsku kao neizostavnu kariku u efikasnom lancu sustava domovinske sigurnosti, zaključio da samo zajedničko djelovanje donosi željene rezultate te istaknuo kako nam događaji kojima svakodnevno svjedočimo dokazuju koliko sjajne pojedince Hrvatska vojska ima.

“Uistinu, biti vojnikom poziv je koji ne poznaje radno vrijeme, mjesto i okolnosti. Neizmjerno smo ponosni na naše pripadnike. I zato smo posebno usmjereni prema mladima kao zalogu budućnosti. Vi ste snaga modernog doba, odgovor na sve izazove današnjice, jamac sigurnosti i mira: čestitam vam još jednom vaš dan, ostanite uvijek Domovini vjerni”, zaključio je ministar Banožić.

Plenković: “Hrvatska je ponosna na sve vas, na vašu profesionalnost, posvećenost i spremnost da služite Domovini”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković svim časnicama i dočasnicama, časnicima i dočasnicima, vojnikinjama i vojnicima čestitao je 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske.

“Hrvatska je ponosna na sve vas, na vašu profesionalnost, posvećenost i spremnost da služite Domovini i svome narodu kada god je to potrebno” poručio je.

Osvrnuvši se na Domovinski rat rekao je kako je unatoč nepovoljnim okolnostima, zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja i odlučnosti hrvatskog državnog vodstva, Hrvatska iz rata izišla kao pobjednica koja je pod svoj suverenitet vratila svaki pedalj okupiranih teritorija i danas je članica NATO-a i Europske unije.

Poručio je kako nas ostvareni strateški ciljevi i nove razvojne mogućnosti obvezuju da nastavimo graditi Hrvatsku kao demokratsku, prosperitetnu i međunarodno uvaženu državu, unapređujući blagostanje svakog hrvatskog čovjeka posebno istaknuvši kako Hrvatska vojska kao faktor stabilnosti i sigurnosti, u tome ima nezamjenjivu ulogu.

“Vlada će vas i dalje podupirati kao i dosad”, poručio je istaknuvši kako je u fokusu rada Vlade od početka mandata – čovjeku kao središte našeg obrambenog sustava.

“Naši osjećaji istinske zahvalnosti prema vama koji ste prisegnuli da ćete uvijek biti Domovini vjerni obvezuje i nas jer znamo da ste, ustreba li, spremni i na najvišu žrtvu u obrani i zaštiti svog naroda, sugrađana i svoje Domovine. To stalno imamo na umu, osobito otkako nam je hrvatski narod ukazao najvišu čast povjerivši nam odgovornu dužnost upravljanja Hrvatskom. Stoga je naša Vlada uložila velike napore da vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima i hrvatskim vojnicima, poboljšanjem njihova statusa i materijalnog položaja. I zato smo donijeli brojne mjere kojima smo poboljšali materijalna prava i uvjete života i rada vojnika, dočasnika i časnika” poručio je predsjednik Vlade te istaknuo kako je nakon godina stagnacija, od 2016. godine do danas udvostručen obrambeni proračun, s pola na više od milijardu eura. “Rekordnim ulaganjima u našu obranu dajemo zamah modernizaciji Hrvatske vojske, njenoj sposobnosti, uvježbanosti te interoperabilnosti sa saveznicima”.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj čestitao je svim bivšim i sadašnjim pripadnicima Oružanih snaga RH njihov dan te rekao kako su obljetnice prilika prisjetiti se teških dana kad je Hrvatska stvarala svoju vojsku gotovo ni iz čega te prilika da se sjetimo svih koji su u borbi za Domovinu dali svoj doprinos, a posebno onih koji su dali najveću žrtvu.

“Pobjeda u Domovinskom ratu zasigurno je jedan od najvažnijih događaja u cjelokupnoj povijesti Hrvatske te jedan od ključnih temelja hrvatske državnosti”, rekao je admiral istaknuvši da danas s ponosom gledamo na našu povijest prisjećajući se Domovinskog rata, ali da trebamo gledati budućnost. U tom smislu poručio je kako današnje vrijeme i budućnost koja je pred nama donosi sa sobom nove izazove, moderne tehnologije i moderno ratovanje koje od svih zahtijeva kontinuirano usavršavanje i transformaciju koje mogu samo najbolji i najuporniji.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader čestito je Dan Hrvatske vojske te se s posebnim pijetetom i zahvalnošću prisjetio svih hrvatskih branitelja, postrojavanja u Kranjčevićevoj te mudrosti i iskustva koje je imao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Čestitao je predsjedniku Vlade i ministru obrane na svemu što čine za Hrvatsku vojsku pohvalivši aktualne projekte opremanja i modernizacije.

U ime svih nagrađenih i pohvaljenih pripadnika zahvalio je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Turkalj istaknuvši kako je to priznanje ne samo njima nego i svim pripadnicima za zalaganje i trud koji pokazuju u mirovnim misijama i operacijama.”Nećemo se umoriti od zalaganja za Domovinu” poručio je.

U okviru svečanosti najzaslužnijim pripadnicima Hrvatske vojske uručena su odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade, te prijelazni pehar i nagrade pobjednicima natjecanja “Memorijal Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023.” satniku Ivanu Gerenčiru i vojnikinji Lei Biloglav.

Ukupno je u čin višeg časnika promaknuto 95 pripadnika Oružanih snaga RH, od kojih je 20 žena, te 132 dočasnika (123 muškaraca i 9 žena). Ministar obrane je pohvalio dva hrvatska kontingenta angažirana na aktivnostima ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Poljskoj i Republici Litvi te nagradio i pohvalio 69 pripadnika Oružanih snaga (58 muškaraca i 11 žena).

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske je pohvalio i nagradio 82 pripadnika Oružanih snaga (70 muškaraca i 12 žena), a zamjenik načelnika GS OS RH pohvalio je i nagradio 17 pripadnika Oružanih snaga (13 muškaraca i 4 žena), piše MORH.

Inače, tijekom govora Plenković je citirao stih iz Thompsonove pjesme Ratnici svjetla, ali je pjesmu pripisao Klapi HRM-a Sv. Juraj, koja ju je obradila.

Ususret obilježavanju Dana OSRH i 32. obljetnici ustroja Hrvatske vojske, Odjel multimedijalnih sadržaja SSOJI MORH-a snimio je u suradnji s Klapom “Sveti Juraj” HRM-a, glazbeni spot za pjesmu Ratnici svjetla.

Spot je posvećen svim hrvatskim braniteljima, Ratnicima svjetla koji su poginuli u Domovinskom ratu u obrani Hrvatske kao pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske.

Njihovu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti, stoga je spot sniman na lokacijama koje su zbog svoje povijesne važnosti u Domovinskom ratu duboko utkane u svijest svakoga od nas.

Tako su za potrebe spota odabrana Plitvička jezera, mjesto pogibije prve žrtve Domovinskog rata; naš prelijepi Velebit na čijim su se obroncima u nezamislivo surovim uvjetima branili položaji i mjesto pogibije brojnih znanih i manje poznatih hrvatskih vitezova; Otavice kod Drniša kao simbol čuvanja uspomena na sve poginule mladiće i djevojke diljem Hrvatske i beskrajnu tugu roditelja; Vukovar, grad heroj, simbol nezamislivog hrvatskog otpora i stradanja…

Gotovo da nema kamena koji nije opečaćen krvlju hrvatskih branitelja i ne zamjerite što su za potrebe spota odabrani samo neki spomen podsjetnici. Oni su simbol svih naših poginulih, oni su pokazatelj hrabrosti i domoljublja svih hrvatskih branitelja. Oni su Hrvatska, njima je dugujemo…

Nova pjesma naše mornaričke klape je a cappella obrada pjesme Marka Perkovića Thompsona.

Scenarij i režija: Vesna Pintarić, voditeljica Odjela multimedijalnih sadržaja SSOJI MORH-a Snimanje i montaža: Goran Resovac

Aranžman: Tonći Ćićerić, šef dirigent Orkestra HRM-a, napisali su iz MORH-a uz objavu pjesme.