Home Izdvojeno SNV i Klasić usred Zagreba raspravljali o mogućnosti stvaranja nove Jugoslavije?

SNV i Klasić usred Zagreba raspravljali o mogućnosti stvaranja nove Jugoslavije?

by Ante R.

I dok u ovo doba godine samo najokorjeliji jugonostalgičari obilježavaju dane koji su se u socijalističkoj Jugoslaviji slavili kao državni praznici, prije nekoliko dana održana je promocija drugog izdanja knjige  “Bratstvo i jedinstvo Srba i Hrvata temelj nove Jugoslavije”, koju su prezentirali i promovirali Hrvoje Klasić i SNV.  koje je u većini hrvatskih medija prošlo neopaženo.

Promocija knjige je održana u Zagrebu u okviru Subversive festivala, a iscrpno je o promociji knjige izvijestio, među ostalima, portal Novosti.
Podsjetimo, SNV Milorada Pupovca je od hrvatskih vlasti nedavno za 2023. godinu dobio samo za izdavanje tjednika Novosti 600 tisuća eura, o čemu je pisao upravo portal Direktno.

Kako navode Novosti, “u punoj dvorani urednik drugog i dopunjenog izdanja Nikola Bajto naglasio je potrebu razgovora o genezi, značaju i sudbini Titovog koncepta bratstva i jedinstva, kao i o mogućnostima njegove reafirmacije u današnjem regionalnom i evropskom političkom kontekstu”. Bajto je, podsjetimo, bio ranije glavni urednik tjednika Novosti i autor je pjesmice koju su svojedobno objavile Novosti “Lijepa naša haubico”, a koja je dobila i pravosudni epilog i široj javnosti otvorila oči o uređivačkoj politici tjednika SNV-a.

Klasić je, isto tako važno je spomenuti, na temama Drugog svjetskog rata jasno ideološki pozitivno određen u smjeru partizanskog i antifašističkog jugoslavenskog pokreta, što ne čudi s obzirom na to kako je i sam nećak Mike Špiljaka, jednog od istaknutih jugoslavenskih političkih i državnih funkcionera.

I dakle, usred Zagreba oni promoviraju knjigu u izdanju SNV-a o nužnosti bratstva i jedinstva Srba i Hrvata kao preduvjeta nastanka Jugoslavije 1945., ali u kontekstu “mogućnosti reafirmacije tog koncepta u današnjem regionalnom i europskom kontekstu”!.Ukratko, o mogućnosti stvaranja nove Jugoslavije koja se ne mora nužno tako zvati, prenosi Direktno.hr.
I za to hrvatski građani izdvajaju samo u 2023. godini 600 tisuća eura?