Home Analiza Akrap: Postoje indicije da Rusija daje potporu Hamasu preko Irana

Akrap: Postoje indicije da Rusija daje potporu Hamasu preko Irana

by Ante R.
Akrap

U središnjem Dnevniku HRT-a, gostovao je stručnjak za geopolitiku, Gordan Akrap. Osvrnuo se na ratno stanje u zemlji u kojoj je drugi dan sukoba rezultirao stotinama mrtvih i ranjenih. Objasnio do kakvih posljedica bi moglo doći ukoliko izraelsko-palestinski sukob dodatno eskalira.

Dr. sc. Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku i hibridne sukobe sa Sveučilišta Sjever istaknuo je kako su pregovori između Izraela i Saudijske Arabije “vrlo vjerojatno” jedan od okidača napada Hamasa. – Vrlo je vjerojatno to jedan od okidača. Ako se sjetimo, prije tri godine kada je potpisani Abrahamski sporazumi s Emiratima i Bahrainom, Hamas je bio naglasniji i govorio da je to nož u leđa, podsjetio je. Naglasio je kako je cilj ove krize “prebacivanje pažnje” s rata u Ukrajini.

– Sasvim sigurno je to jedno od ključnih pitanja pored razvoja dodatnih kriza u svijetu i prebacivanja težišta pažnje s rata u Ukrajini, rekao je.
Ustvrdio je kako bi potpisivanje sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije moglo stabilizirati situaciju na Bliskom istoku

– Da dođe do sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije. U tom trokutu između Izraela, Egipta i Saudijske Arabije, rješavalo bi se pitanje dugoročne stabilizacije mira na Bliskom istoku. Tako bi se pitanje Hamasa poistovjetilo s terorističkim pitanjem. Hamas ne treba poistovjećivati s Palestincima jednako kao što Palestince ne treba poistovjećivati s Hamasom, dodao je.

Ako se to potvrdi da je Rusija iza toga kao što je bio slučaj na sjeveru Kosova, to će ubrzati razvoj situacije u Ukrajini i pobjedu Ukrajine

Poruke iz Saudijske Arabije “skladne i odmjerene”
Ocijenio je kako će pregovori između Izraela i Saudijske Arabije “uroditi plodom” ukoliko u posredovanju budu sudjelovao SAD sa “sigurnosnim” jamstvima.
– Izgleda da toga neće biti s obzirom na izjave koje su došle iz Saudijske Arabije. One su vrlo skladne i odmjerene. Postoji velika razina izvjesnosti da će ti pregovori uroditi plodom uz posredovanje SAD-a i davanjem jamstava Saudijskoj Arabiji, ustvrdio je Akrap.

Na pitanje hoće li Hezbolah ući u skuob, Akrap je odgovorio kako je to “teško za procijeniti”.
– To je uistinu teško za procijeniti. Činjenica je da Hezbolah i Izrael redovno izmjenjuju vatru. To ne izlazi iz uobičajenih aktivnosti. To pokazuje da Hezbolah vrlo vjerojatno nije bio upoznat s napadom Hamasa, pretpostavio je.

– Postoji pretpostavka da je Hezbolah shvatio u kakvu bi se tešku situaciju doveo da napadne državu Izrael. Sasvim sigurno bi bili suočeni sa strašnim posljedicama, zaključio je.

‘Hamas nije samostalan igrač’
Akrap je naglasio kako Hamas iza sebe ima organizacije i države koje ih podržavaju.
– Hamas nije samostalan igrač. To se po svemu vidi. Vidi se i po izjavama Irana, Katara i Bahreina da oni snažno stoje iza Hamasa, rekao je.

Kazao je kako “postoje brojne indicije” da je Rusija pomogla Hamasu u organiziranju ovog napada.
– Postoje brojne indicije da je Rusija upetljana davanje potpore Hamasu posredno preko Irana. Ako se to potvrdi da je Rusija iza toga kao što je bio slučaj na sjeveru Kosova, to će ubrzati razvoj situacije u Ukrajini i pobjedu Ukrajine, ustvrdio je.

Moguće “ograničeno” širenje rata
Akrap je ustvrdio kako, ako dođe do “razuma i smisla” ne vidi mogućnost proširenja sukoba.
– Ukoliko dođe do razuma i smisla, potrebe za racionalnim postupanjem, onda se ova kriza ne bi trebala proširiti izvan pojasa Gaze, rekao je.
Naglasio je da postoji nekoliko iznimki kad se radi o širenju sukoba.
– Moguće je da se proširi na sjever Izraela i jug Libanona. Možda može doći do udara u dubinu u Siriji i Iranu, upozorio je, piše HRT.