Home Izdvojeno Bauk u Saboru ismijao novi Izborni zakon: “Četvrta izborna bi da je trebalo išla do Ljubljane”

Bauk u Saboru ismijao novi Izborni zakon: “Četvrta izborna bi da je trebalo išla do Ljubljane”

by Ante R.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk komentirao je prijedlog izmjena izbornog zakona na svoj sarkastični način. 

“Sutra bismo, nakon dugo vremena, trebali biti formalno upoznati s prijedlogom Zakona o izbornim jedinicama koje će predložiti Ministarstvo pravosuđa i uprave. Jasno je da se tu radi o političkoj odluci. SDP je davno u proceduru uputio prijedlog zakona o izbornim jedinicama, predložili smo da se one naprave relativno normalno bez dojma političkog pogodovanja. Kao što je za vrijeme ove Vlade i prethodnih, većina ministarstava upravo tako organizirana. Dakle, da u svojoj organizacijskoj cjelini na terenu ima više županija. To je bio naš prijedlog. I da se granice županije poštuju kao granice izbornih jedinica. Sutra će karta biti predložena, ali uzet ću pravo ekskluziviteta prezentirati kako će to izgledati”, rekao je Bauk pokazavši crtež Frankeštajna.

Potom je nastavio “Posebno 7. izborna jedinica. Koja je značajka novog prijedloga? HDZ je odlučio da to bude sustav 14 puta 10, dakle 10 izbornih jedinica s 14 zastupnika. Nema tog SLIKARA, pisca koji može u postojećim kartama Hrvatske napisati da 10 izbornih jedinica izgleda normalno. Umjesto 17 županija koje su sačuvane u jednoj izbornoj jedinici će biti 14. Nove županije koje će biti podijeljene između izbornih jedinica će biti Zadarska, Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka. I tu dolazimo do krpica i zakrpa”

Osim tog Bauk nastavlja:
“Uočava se u karti 8. izborne jedinice da se pojavio Novi Vinodolski, a da su Matulji otišli u sedmu. To je Olegova zakrpa kako bi Butković konačno mogao glasati sam za sebe. Od prijedloga gospodina Pokosa se vidi da je Varaždinska županija ostala ipak cijela. To je Štromarova krpica. Imamo i slučaj da Bjelovarsko-bilogorska županija ostaje cijela, to je Hrebakova krpica. Imamo zakrpu slavonsko-podravsku, a zbog manjka broja birača u Slavoniji, 4. izborna jedinica se proteže skoro do Varaždina. Ako se demografski trendovi nastave, morat će i do Ljubljane. Tu nema stručnih analiza, HDZ je odlučio izborne jedinice skrojiti po svojim potrebama. Nemojte nas uvjeravati da se radi o stručnim kriterijima. Stručni kriterij bi bio da se grupiraju županije u pet ili sedam izbornih jedinica. Evo, 7. izborna jedinica počinje na otoku Viru, do općine Matulji sjeverno od Rijeke pa na istok do Kutine, možda i dalje. Obuhvaća cijelu Liku i Karlovačku županiju. I zato taj prijedlog zaslužuje naziv Frankenstein prijedlog”.