Home Izdvojeno BURNO O PRORAČUNU Pavliček: Državna vlast nije prepoznala rak-ranu hrvatskog društva, a to je demografija. Promovira se kultura smrti!

BURNO O PRORAČUNU Pavliček: Državna vlast nije prepoznala rak-ranu hrvatskog društva, a to je demografija. Promovira se kultura smrti!

by Ante R.

Deset od 15 saborskih klubova u srijedu je, uoči glasovanja o amandmanima na državni proračun za 2022. koje su Vladini predstavnici odbili, ponovilo svoje viđenje tog plan prihoda i rashoda u idućoj godini, a oporba je opetovala da proračunom nije zadovoljna i da za njega neće glasovati.

 

Državna vlast nije prepoznala rak-ranu hrvatskog društva, a to je demografija, kazao je Marijan Pavliček (Hrvatski suverenosti).

 

Nezadovoljan je, naime, što Vlada nije prihvatila njegov amandmana da izdvoji 500 milijuna kuna za uvođenje instituta majke odgajateljice u cijeloj državi.

 

Pavliček: Promovira se kultura smrti

 

Istovremeno, taj isti HDZ u Zagrebu napada gradonačelnika jer ukida ovu mjeru, to pokazuje da HDZ i Možemo! jednako razmišljaju, da im nije stalo do djece, ovakvim potezima promovira se kultura smrti, ne života, poručio je Pavliček.

 

Marija Selak Raspudić u ime Mosta prozvala je Vladu za licemjerje jer, istaknula je, odobrava amandman kojim podupire borbu protiv nasilja u obitelji, a sedam godina ne donosi Nacionalnu politiku ravnopravnosti spolova. Za borbu protiv korupcije izdvojeno je 16 tisuća kuna, naučili smo lekciju da korupciju nećemo riješiti, ona je pojela i ovaj proračun i rast koji obećavate, poručila je.

 

Proračun nije samo financijski, nego prije svega politički akt kojim vlast šalje poruku kako državom želi upravljati, a poruka koju šalje HDZ-ova vlast je sve samo ne dobra, kazao je Peđa Grbin (SDP), pitajući se kako objasniti da se u proračunu dramatično smanjuju novci za zdravstvo,

 

Ali, za nešto novaca ima, ima za avione i ta stavka iz dana u dan raste i kako ide, nećemo završiti na 1,2 milijarde, nego na dvije i više, procijenio je zastupnik.

 

I Katarina Peović (Radnička fronta) prozvala je Vladu zbog izdvajanja novca za avione, ističući kako zbog toga u proračunu nije bilo novca za pomoćnike u nastavi, za Imunološki zavod, da su zdravstvene ustanove u vlasništvu države dobile milijardu kuna manje nego prošle godine.

 

Ako je proračun ogledalo rada vlade, onda je u ovom jasna slika napuhana, bez sadržaja, ideje i plana kamo Hrvatska ide u 2022., ocijenio je Davor Bernardić (Klub socijaldemokrata).

Bernardić: Vlada se ponaša kao da se ništa ne događa

Inflacija galopira, troškovi su sve veći, smanjuje se investicijska aktivnost, cijela Europa se priprema za krizu, ali naša Vlada se ponaša kao da se ništa ne događa, uopće ne planira potpore gospodarstvu, poručio je Bernardić.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) rekla je da je proračun za 2022. napravljen tehnički korektno, ali i ocijenila kako Vlada želi Hrvatsku ostaviti u društvu najgorih.

Vili Matula (Zeleno-lijevi blok) apelirao je na vladajuće da još jednom razmisle hoće li podržati neke od amandmana njegova Kluba, konkretno onaj o uspostavi hitne helikopterske službe, uvođenju građanskog odgoja, očuvanja filmske baštine koja propada.

Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta upozorio je da država za stambeno zbrinjavanje prognanika i izbjeglica u iduće tri godine izdvaja gotovo tri milijarde kuna, iako već godinama nemamo ni prognanika, ni izbjeglica, pa se pita čemu to.

Hoćemo li izdvajati za ljude poput Pakistanca koji nožem napada ljude po tramvajima, upitao je Spajić.

HDZ: Proračun teži da se Hrvatska razvija što kvalitetnije 

HDZ-ova Grozdana Perić na proračun gleda potpuno drugačije od oporbenih kolega te ističe kako on teži da se Hrvatska razvija što kvalitetnije.

Dobrim ocjenjuje što se proračunski prihodi u 2022. povećavaju za 7,1 posto, a rashodi za svega 0,5 posto. Dakle, hvata se u koštac sa rashodovnom stranom, s druge strane, u proračunu se povećavaju sredstva za potres, za socijalnu skrb, mirovine, rashodi za zaposlene, kazala je zastupnica.

Sabor glasuje o gotovo 450 amandmana na proračun koje su Vladini predstavnici odbili u prekjučerašnjem izjašnjavanu te ih i danas redom odbija. – Hina

You may also like