Home Izdvojeno Capak: ‘Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku’

Capak: ‘Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku’

by Ante R.

Božinović je otkrio kako je dosad otkriveno 372 slučaja pokušaja ulaska u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

Na početku konferencije nakon iznošenja novih podataka naglašeno je kako je procijepljeno 93.012 osoba. Za 56.963 osoba je završeno cijepljenje te su dobili dvije doze.

Capak je na početku naglasio kako je danas broj novih slučajeva 388 te da prije tjedan dana smo imali 371 novooboljelog, a tjedan dana prije 549 novih slučajeva.

Također je naglasio kako je ovo prvi put nakon više od mjesec dana da je dnevna broja nešto malo veća nego prije tjedan dana.

“Trenutna incidencija je 111.4. Najvišu ima Splitsko-dalmatinska, a najmanje Istarska”, naglasio je Capak, dodavši da nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska.

“Imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja. Novo je da je HZJZ uveo screening test na nove varijante. Jučer smo testirali 17 uzoraka i imamo 10 sumnji na  britansku varijantu.Potvrda se tek očekuje”,rekao je.

“Sa svim akterima dogovorit ćemo se oko toga koliko će tko testova na nove varijante napraviti. Imamo kapacitet da napravimo nekoliko desetaka tih testova. Riječ je o osobi koja je bila testirana u HZJZ-u, a kolege iz Ruđera su pronašli tu jednu mutaciju. To je jedna moguća mutacija na šiljatom proteinu. Ja to ne bih nazvao brazilskim, to može biti i hrvatska varijanta”, rekao je Capak.

Markotić je nakon toga naglasila kako je jučer bila znanstvena platforma Europske komisije: “Moramo napomenuti da kad je covid krenuo nisu bili tako sofisticirani testovi, isto to sad moramo raditi sad kad imamo nove sojeve. Plan Europske unije je uložiti više sredstava za PCR testove koji će moći prepoznati različite varijante”, rekla je.

Capak je naglasio kako sljedeći tjedan dolazi 23.400 uzoraka Pfizera, 25. veljače 16.800 doza Moderene te da je danas stiglo 33. 600 AstraZenece.

“Više od 700.000 doza do kraja ožujka bi trebalo stići. Završetak druge faze cijepljenja teško je predvidjeti”, rekao je Capak.

Na pitanje jesu li i novinari dio rizičnih skupina koje bi se trebale prije cijepiti protiv covida-19, Capak je naglasio kako oni svakako spadaju u prioritetne skupine, ali ne na način kako to jesu starije osobe ili kronični bolesnici: “Imamo zahtjev od HND-a da se razmotri i da se novinare stavi među prioritete kad se završi ova druga faza cijepljenja”.

Na upit što ako bude nestašica cjepiva Beroš je odgovorio: Puno se govorilo o tome, sve ovisi o dinamici pristizanja cjepiva. Moramo razmišljati o svim mogućnostima. Ako rusko cjepivo ne bude odobreno od EMA-e, možemo interventno uvesti cjepivo. Obratili smo se ruskim zdravstvenim vlastima, tražili smo dodatnu dokumentaciju. To je naše nastojanje da napravimo sve moguće za naše građane. Važna je sigurnost i učinkovitost cjepiva. Sve neprovjereno ne dolazi u obzir. Ali okrenuli smo se prema drugim situacijama. Sada je jasno koje su to opcije i koji je način da se cjepivo uveze.

Božinović je otkrio kako je dosad  otkriveno 372 slučaja pokušaja ulaska u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima.

Što se tiče covid putovnica rekao: “Radi se o osjetljivoj materiji jer se i u Europi smatra da ne bi trebalo doći do bilo kakave diskriminacije i mi ćemo se postaviti praktično. S jedne strane još uvijek je prerano istrčavati, no postoje određeni kontakti s trećim državama koje jesu tržišta za hrvatski turizam. Ti razgovori će se intenzivirati.

“Ovo je bolest s puno lica, i u postfazi, još ćemo se dosta godina boriti samo s posljedicama te bolesti”, rekla je Markotić.

Na upit kako komeniraju izjave Milanovića da bi cjepivo naručio o čečenske mafije Božinović je rekao da je to teško komentirati: “Postoji procedura o kojoj je puno puta sve rečeno. Naravno da kad se pojave problemi, gledaju se i druge mogućnosti. Mi ćemo razgovarati s onima koji proizvode cjepiva”.

Dok je Beroš rekao: “Njegova je izjava sigurno bila figurativna. Zadatak Vlade je na legalni način građanima omogućiti nabavu cjepiva”.

Na upit kako vide rasplet situacije Capak je rekao: “Jako je teško procijeniti kad ćemo procijepiti veći dio situacije. Imamo i osobe koje su preboljele covid. Ne znamo koliko kod tih osoba traje imunitet. Ne znamo ni koliko će trajati imunitet od cjepiva. Kad nam naraste broj imunih neće biti toliko osjetljivih osoba da bi se virus mogao brzo širiti. Očekujemo da će pred ljeto situacija biti puno bolja. Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku”.

Što se tiče cijepljenja preko reda Beroš je rekao: “Oko 92 posto izvještaja je došlo. Naše službe su u pojedinim slučajevima ponovile upite jer je bilo nekih nejasnoća, to je nekih desetak posto. U člancima me se proziva da ne činim dovoljno. Kad bih i htio, ne mogu kao ministar loviti pojedine slučajeve, za to postoji procedura i osnovano je stručno povjerenstvo. “Dobit ćete sve podatke. Kritizira se e-cijepi platforma. Ona je dizajnirana prije pojave korone jer su cijepitelji shvatili da je to potrebno, da ne moraju roditelji voditi evidenciju. Pojavom covida nju smo integrirali u borbu protiv covida i ta platforma se aktivirala. Ona ne lovi moguće zloupotrebe. Nadalje, o tome da MInistarstvo nešto krije, mi jesmo vlasnik sustava u kojem je platforma, ali nemamo operatere koji su ovlašteni upravljati takvim platformama. To su HZZO i HZJZ”.

Što se tiče toga hoće li biti popuštanja mjera rečeno je: Mislim da nama ovaj pad traje više od dva mjeseca. Mi bilježimo mali, ali ipak rast i ne bih davali ocjenu toga. To može biti posljedica vala zahlađenja pa ćemo vidjeti kad zatopli kako će se kretati brojevi. Nadamo se da će se zadržati toplije vrijeme. Kad vidite pad, mi se nadamo da će to nastaviti. Irska je konstatirala da su dosegnuli plato i da neće popuštati mjere do svibnja. Nama je sljedeća prolazna točka kraj ovog i početak idućeg mjeseca. Sigurno ćemo nastaviti donositi odluke na temelju promišljanja i modela. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se mjere moraju nataviti provoditi disciplinirano”, objasnio je Božinović, donose Vijesti.hr