Home Analiza Hakirane informacije otkrile kako ruska vanjska obavještajna agencija vodi dezinformacijske kampanje na Zapadu: “Moral i etika ne bi trebali igrati nikakvu ulogu”

Hakirane informacije otkrile kako ruska vanjska obavještajna agencija vodi dezinformacijske kampanje na Zapadu: “Moral i etika ne bi trebali igrati nikakvu ulogu”

by Kristina B
Izvor: Yahoo!News

Ovo je zajednička istraga The Insidera i Der Spiegela. Preuzeto sa The Insidera.

The Insider došao je do hakirane korespondencije časnika ruske vanjske obavještajne službe (SVR) odgovorne za “informacijski rat” sa Zapadom. Dokumenti koji su procurili, namijenjeni raznim vladinim agencijama, otkrivaju strategiju Kremlja: širenje dezinformacija o osjetljivim zapadnim temama, objavljivanje neistina dok se predstavljaju kao radikalne ukrajinske i europske političke snage (stvarne i posebno stvorene), apeliranje na emocije – prvenstveno strah – umjesto racionalnosti te korištenje novih internetskih platformi umjesto zastarjelih poput RT-a i Sputnika. Dokumenti također detaljno opisuju lokalne kampanje protiv ruskih emigranata, uključujući pokušaje diskreditacije prikupljanja sredstava za Zakladu za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog koja je preseljena u Sjedinjene Države.

Tajna operacija dobila je kodni naziv “Projekt Kylo”, možda u odnosu na zastarjelu rusku riječ za “pijuk”, ili aluziju na ratnika Tamne strane iz nastavaka Ratova zvijezda koji je odlučio vladati galaksijom. Ili možda oboje. Operacija je također trebala biti “savršeno bez traga – bez ikakvih poveznica koje bi je ikada povezivale s ruskim obavještajnim službama”, ali to nije spriječilo The Insider i njegovog istraživačkog partnera Der Spiegel da joj uđu u trag koji ih je odveo sve do ruskih obavještajnih službi, posebno SVR-a koji se bavi stranom špijunažom. Cilj, kako je navedeno u nizu procurjelih e-poruka i dokumenata, bio je potaknuti protuvladine osjećaje na Zapadu, posebice zbog podrške liberalnih demokracija Ukrajini. A ključne emocije koje je trebalo iskoristiti, intonirali su planeri SVR-a, bile su “strah”, “panika” i “užas” – kampanja psihosocijalne manipulacije izravno iz hladnoratovske knjige Odjela D Prve glavne uprave sovjetskog KGB-a. D je stajao za dezinformacije.

Arhitekt Kyla bio je Mikhail Kolesov, debeljuškasti, ćelavi, 45-godišnji časnik SVR-a koji je prethodno bio stacioniran u Kabulu, u Afganistanu. Dana 23. svibnja 2022. Kolesov je sam sebi e-poštom poslao Wordov dokument nazvan jednostavno “Propaganda”. Činilo se da je to nacrt prezentacije koju je Kolesov trebao održati tri dana kasnije na privatnom okruglom stolu u ruskom Senatu o “informacijskom ratu sa Zapadom”. Na tom forumu, na čelu s bivšim sovjetskim diplomatom koji je postao jastrebovski antizapadni senator Aleksej Puškov, sudjelovali su prepoznatljivi glasnogovornici režima Vladimira Putina, uključujući Mariju Zakharovu, glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova, stručnjake za psihološko ratovanje iz Ministarstva obrane i lojalne novinare. Puškov je bio ozbiljno zabrinut zbog toga kako su proukrajinski osjećaji dominirali na zapadnim internetskim platformama, samo šest mjeseci u kolebljivom osvajačkom ratu Rusije, koji je trebao trajati najviše tri dana.

Kremlj je gubio na dva bojna polja: fizičkom i informacijskom

Korištenje “starih” medijskih tijela pod državnom kontrolom kao što su RT i Sputnik “pokazuju gotovo nultu učinkovitost desetljećima, a ne godinama”, a pokušaji njegovanja prijateljskih platformi društvenih medija, kao što su Telegram kanali, “ne ispunjavaju očekivanja koja se postavljaju pred izvođače i demijurze. Nedostatak kreativnosti, licemjerje i moraliziranje pogoršavaju trenutnu situaciju.”

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić poručuje s NATO samita: U našoj pomoći Ukrajini ne odstupamo ni milimetra

Kolesovljev svježi prijedlog, sastavljen uštogljenim jezikom – jednaki dijelovi kritičke teorije, pseudo-znanosti i marketinškog žargona – osmišljen je kako bi ubacio novu shemu u propagandni pristup Kremlja: “sustavan, ciljan i aktivan, uvredljive prirode.”

Umjesto iznošenja izravnih proruskih argumenata, sugerirao je, SVR bi sada trebao ciljati na “produbljivanje unutarnjih proturječja između vladajućih elita” na Zapadu stvaranjem lažne nevladine organizacije – zapravo tijelo koje financiraju i vode agenti Kremlja — potaknuti demonstracije protiv establišmenta na teritoriju “glavnog protivnika”, kako su Sjedinjene Države poznate među ruskim specijalnim službama, i unutar svojih “satelitskih” nacija.

Lažne reklame prerušene u naslove vijesti, koje su izradili regruti SVR-a, bile bi vidljive na većini zaslona bilo kojeg stolnog računala ili mobilnog uređaja koje koristi ciljana publika na Zapadu, mameći ih da kliknu i dospiju na “internetske resurse koje kontroliramo mi”.

Jedna od strategija koju je Kolesov preduzeo bila je da se sve predstavlja oštro proukrajinskim, nego legitimnim grupama civilnog društva, postavljajući prevelike zahtjeve u ime ukrajinskih izbjeglica kako bi zagovaranje u njihovu korist djelovalo kao nerazumno ili otuđujuće domaćim biračima.

“Vođenje mrežnih ratova u kibernetičkom prostoru EU-a temeljeno na rastućim zahtjevima ukrajinskih migranata i time izazvanim novim valovima iritacije lokalnog stanovništva, prema preliminarnim procjenama, imat će vrlo visoku učinkovitost i sada i u doglednoj budućnosti.”

Ova metoda otmice, a zatim diskreditiranja cilja iznutra kroz ekstremističko držanje, sveto je umijeće ruskih specijalnih službi.

Najozloglašeniji primjer bila je Operacija Trust, rani i neumoljivi uspjeh “Čeke” Felixa Dzherzinskog, preteče KGB-a, koja je koristila gotovo istu strategiju u odnosu na antiboljševičku bijelu rusku dijasporu u Europi. Agenti koje je Moskva poslala da se infiltriraju u redove ovog pokreta u egzilu posijali su razdor unutar njega i ponudili lažna uvjeravanja o širokoj podršci kod kuće, što je dovelo do namamljivanja vodstva u zamke koje su izgradili čekisti u Rusiji i, na kraju, do delegitimizacije bijelih ruskih organizacija u inozemstvu.

SVR-ovo iskorištavanje pitanja izbjeglica nije bilo samo teoretsko. Njemačke su vlasti identificirale višr od dvadeset naizgled legitimnih web stranica s vijestima koje se bave upravo tim strahovima, s člancima pod naslovom (na tečnom njemačkom jeziku), “Kako Ukrajinci Njemačkoj kradu ekonomski prosperitet”. Internetski portali dio su velike operacije ruskog utjecaja, utvrdio je Berlin, kao i stotine tisuća računa na društvenim mrežama koji objavljuju fotografije sa senzacionalističkim sloganima ravno iz Weimarske ere – “Njemačka tone u beskućništvo”, “Čak i kruh je luksuz” — koje vraćaju na stranice s lažnim vijestima.

Europski političari već su galamili o Ukrajincima koji bježe od rata i postaju teret državnih resursa. Na primjer, u rujnu 2022. Friedrich Merz, čelnik Kršćansko-demokratske unije Njemačke, konzervativne stranke u zemlji, optužio je ukrajinske izbjeglice za “turizam socijalne pomoći”, optužbu za koju se Merz kasnije ispričao.

Kolesov je podijelio svoj nacrt prijedloga s kolegom časnikom SVR-a, Mikhailom Kuleminom, čiji je WhatsApp avatar, u karikaturalnoj verziji neslijeđivosti, slika Jamesa Bonda. Zapravo, između svibnja 2022. i rujna 2023. razmijenili su više od 10 iteracija projekta Kylo, ​​u jednom slučaju proslijedivši kopiju, 29. svibnja 2023., Eduardu Černovoltsevu, voditelju tehničko-znanstvene službe FSB-a, ruskog domaćeg ureda zaštitarska agencija. Ova služba nadzire, između ostalog, glavnu hakersku jedinicu FSB-a i Institut za forenzičku znanost, tijelo koje proizvodi otrove kao što je Novichok, vojni nervni agens korišten u pokušaju atentata na Sergeja Skripala i Alekseja Navaljnog.

Najdopunjenija verzija Projekta Kylo datirana je na 9. siječnja 2023. i došla je označena bizarnim znakovima koji su ispisivali “SVR-Project” u kombinaciji ćirilice i engleskog, gdje je rusko slovo V (“V”) logo Bitcoina, a O u “projektu” je globus kojemu se ne može ući u trag izravno posuđen iz amblema SVR-a.

Prema ovom dokumentu, SVR bi regrutirao timove za rad u raznim ciljanim zemljama. Izradila bi se web stranica i lažno označila “neovisna istraživačka agencija” kao središte za razmjenu manipulativnog sadržaja, koji ne bi uključivao samo tisak, već i audio i video koje hostira YouTube ili druge platforme društvenih medija.

Video bi se spajao u “kratke” snimke koje bi se objavljivale jednom ili dva puta dnevno, vjerojatno za probavljiviju konzumaciju kao na TikToku. Linkovi na sadržaj koji generira SVR bili bi “ugrađeni u elektronička komunikacijska sredstva ciljne publike korištenjem jedinstvenog algoritma temeljenog na novom modulu platforme ‘Storm’ i posebnom softveru”.

Vojna postrojba SVR-a br. 54939 je 2012. godine raspisala natječaje za istraživanje privatnog sektora čiji je zadatak bio “masovno širenje informativnih poruka u određenim društvenim mrežama s ciljem oblikovanja javnog mnijenja”. Jedan od istraživačkih programa, koji je osmislila tvrtka Iteranet, dobio je šifru “Oluja-12”.

Prema Kolesovu, SVR bi čak razvio metriku aktivnosti korisnika: stope klikanja, vrijeme provedeno u čitanju materijala koji je generirao SVR i objavljeni komentari.

Predlaže se da je “lajtmotiv naše kognitivne kampanje u [zapadnim] zemljama usađivanje najjače emocije u ljudsku psihu — straha”, stoji u dokumentu. “Upravo je to strah za budućnost, neizvjesnost za sutra, nemogućnost dugoročnih planova, nejasna sudbina djece i budućih generacija. Kultiviranje ovih okidača preplavljuje podsvijest pojedinca panikom i užasom.”

Cilj projekta bio bi kumulativan, dajući početne rezultate za samo četiri do pet tjedana i “srednjoročne sveobuhvatne ciljeve” za oko tri do šest mjeseci. SVR ovo prvo mjeri kao odbacivanje statusa quo u liberalnim demokracijama i Europskoj uniji, zajedno s narodnim prosvjedima — ne više od 100 ljudi, svaki s kompenzacijom od 100 eura — protiv državnih i nadnacionalnih institucija, a svi su snimani i snimljeni za “naknadno medijsko širenje”. Srednjoročni ciljevi sastoje se od diskreditacije Ukrajine i “nacista koji su prema njoj orjentirani, kako to vidi kolektivni Zapad”.

 

Cijena takve operacije utjecaja navedena je kao prilično niska: 3 USD po korisniku mjesečno.

Zanimljivo, 2023. u cijeloj Europi je viđen priličan udio provokacija koje je sponzorirala Rusija, a koje su naizgled povezane s operacijom Kylo. Istraživanje europskog medijskog konzorcija otkrilo je da se lutajuća družina ruskih plaćenika stalno pojavljivala na prosvjedima u velikim gradovima kao što su Pariz, Bruxelles, Madrid i Haag, osuđujući zapadnjačke isporuke oružja Ukrajini. Ljude su, zaključio je konzorcij, vjerojatno angažirale ruske specijalne službe. Za jednog se čak otkrilo da je student iz Sankt Peterburga, koji je, kao da je doslovno preuzeo upute iz Kolesovljeve knjige, na internetu tražio volontere koji bi se fotografirali za 80 do 100 eura. Slike su trebale biti korištene na društvenim mrežama kako bi se telegramom poručilo da su prosvjedi protiv Ukrajine masovna pojava u Europi.

Uslijedile su druge vratolomije. U listopadu, nedugo nakon Hamasova napada na Izrael, stotine Davidovih zvijezda ispisane su sprejem na zidovima židovskih institucija diljem Pariza, a slike su postale viralne internetom. Krivci su zapravo bili par iz Moldavije koji je govorio ruski i koji su uhvaćeni na djelu i objasnili su da su bili unovačeni da izvrše ovu lažnu operaciju preko Telegram messengera. Ova kampanja podsjeća na bivšu operaciju Uprave D KGB-a 1950-ih u kojoj su sovjetski i istočnonjemački agenti oskvrnuli židovska groblja i sinagoge u Zapadnoj Njemačkoj kako bi preuveličali prijetnju ponovnog nacizma.

Nedavno su trojica muškaraca postavila lijesove ispred Eiffelovog tornja s francuskim zastavama i izrazom “Francuski vojnici Ukrajine” naškrabanim na njima – referenca na sugestiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi francuske trupe jednog dana mogle biti raspoređene da čuvaju luku grad Odesa. Muškarci su navodno primili do 400 eura za kampanju.

Kako se ne bi ostavila sumnja u podmuklu prirodu projekta SVR, Kolesov i Kulemin se slažu da moral i etika ne bi trebali igrati nikakvu ulogu u ovom prikrivenom obliku psihološkog rata, zbog činjenice da ruski neprijatelji očito ne podnose takva razmatranja. vlastite metode.

Kako se ne bi ostavila sumnja u podmuklu prirodu projekta SVR, Kolesov i Kulemin se slažu da moral i etika ne bi trebali igrati nikakvu ulogu u ovom prikrivenom obliku psihološkog rata, zbog činjenice da ruski neprijatelji očito ne podnose takva promišljanja o vlastitim metodama.

“Konačnu verziju” projekta Kulemin je poslao svom ocu, generalu Aleksandru Kuleminu, umirovljenom višem časniku 12. glavne uprave Ministarstva obrane koja nadzire nuklearno oružje. Ova verzija pojašnjava da će temeljni cilj biti “masovne prosvjedne akcije u zemljama NATO-a, praćene širenjem sadržaja u medijskom polju neprijatelja. Imamo potrebne sposobnosti da za takve događaje privučemo poseban kontingent koji stalno boravi u inozemstvu”, možda misleći na SVR-ove “ilegalce” ili špijune stacionirane na Zapadu bez diplomatskog pokrića. Kolesov zapravo radi u vojnoj jedinici SVR 33949 (jedinica u sastavu Odjela S), koja se bavi opsluživanjem ilegalaca.

Sudeći po prepisci između Kolesova i Kulemina, njihove su aktivnosti bile koordinirane s GRU-om, ruskom vojno-obavještajnom službom. Na primjer, prepiska pokazuje da je Kuleminov otac proslijedio verziju projekta šefu tehničko-znanstvene službe FSB-a Černovolcovu 30. svibnja 2023. Černovolcoljevi telefonski računi rapokazuju da je imao niz poziva s generalom Andrejem Averjanovim — vođom GRU jedinice 29155, zloglasnom po svom radu na provođenju atentata i diverzantskih operacija u inozemstvu — pozivi su započeli odmah nakon primitka projekta. Jedno od Kolesovljevih pisama Kuleminu u kojima se objašnjava kognitivni aspekt projekta naslovljeno je “Odgovor na AA” — moguće se odnosi na pitanja o projektu koja je postavio Averjanov.

“Sigurnosna pitanja za predložene događaje temeljito su razrađena, osiguravajući njihovu gotovo potpunu neupadljivost i eliminirajući mogućnost otkrivanja ruske upletenosti”, nastavlja se u “istinski konačnoj verziji”. “Posebna pozornost pridaje se financiranju inozemnih akcija. Za postizanje postavljenih ciljeva posjedujemo potrebne alate sljedeće generacije koji omogućuju međunarodne tajne transakcije izvan operativne kontrole stranih obavještajnih službi”.

Iako se u razmjeni e-pošte između Kolesova i Kulemina ne spominje kada je operacija Kylo službeno odobrena, do ožujka 2023. dvojica časnika SVR-a počela su dostavljati desetke životopisa potencijalnih kandidata za sve vrste pozicija — svi kandidati koji su imali prethodno iskustvo i povijest obavještajnog rada te znanje barem jednog stranog jezika. “Želite li zanimljiv novi posao? :) :)?” Kolesov u jednom trenutku piše bivšem kolegi u SVR-u.

Kolesovljev vlastiti životopis je među prilozima koji su procurili iz njegovog poštanskog sandučića – ili bolje rečeno, životopisi, jer postoje dvije, javna i privatna verzija. Javnost navodi da je on voditelj odjela u Peacemakeru, ruskom “sigurnosnom think tanku i holdingu usluga” čija je web adresa peacemaker.ru. (Sajt je trenutno u izradi). Privatna c.v. navodi da je Kolesov radio za SVR posljednjih 19 godina i da je 2019. odlikovan Ordenom za zasluge za domovinu 2. stupnja. Među njegovim specijalnostima: “razvoj i promicanje agitacijskih i propagandnih kampanja kako bi se podržala ruska vanjska politika u međunarodnoj areni (provedeno više od 1500 događaja).”

Iako su autori projekta sažeti kad je riječ o točnoj tehnologiji za koju te ruske obavještajne agencije tvrde da su razvile, a koja može masovno ciljati na pojedine stanovnike Zapada, zaobilazeći nadzor zapadnih medijskih platformi, neki tragovi o tome što bi to moglo biti dolaze iz drugačijeg, sporednog projekta na kojem Kolesov i Kulemin izgleda rade. Taj je projekt nazvan “Ledorub”, suvremena ruska riječ za Icepick, i nimalo suptilna referenca na oružje ubojstva kojim se koristio Ramón Mercader, NKVD-ov ubojica poslan po Staljinovom nalogu da likvidira Leona Trockog u Meksiku 1940. Čini se da današnja operacija Icepick uključuje uništavanje neprijatelja Kremlja u egzilu, na štetu svoje reputacije. Naime, rečeno je da je SVR prekinuo svoj program ubojstava 1990-ih pod vodstvom bivšeg direktora Evgeniya Primakova.

Razmjena e-pošte između Kulesova i Kulemina sadrži tri sheme ubojstva likova “Icepick”, od kojih svaka cilja disidente koji žive u inozemstvu. Najopsežniji dosje je o bivšem bankaru iz Rusije koji trenutno živi u Bostonu i uključen je u prikupljanje sredstava za Zakladu za borbu protiv korupcije preminulog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. (Budući da je ova osoba na popisu za ubojstvo, The Insider ne otkriva njegovo ime.)

Sažetak Icepicka o ovoj meti uključuje njegovu “potpunu diskreditaciju” u njegovom društvenom krugu tako da će ga “čak i susjedi prestati pozdravljati”. Pristup je sličan onom u projektu “Strah” jer uključuje manipuliranje ljudima na psiho-emocionalnoj razini i stvaranje efekta parije oko subjekta: u ovom slučaju, ne zemlje kao što je Ukrajina, već pojedinca. Kolesov predlaže objavljivanje lažnih priča o bivšem bankaru koje sugeriraju da je bio financijer odmetnutih službenika FSB-a i čečenskog ratnog predsjednika Ramzana Kadirova. Štoviše, metu bi trebalo optužiti za pronevjeru Kadirovljevog novca.

“Raširili bismo glasine da ga Kadirov traži po cijelom svijetu,” primijetio je Kolesov, “i podsjetili ciljanu publiku da je zadnji put kada su Čečeni došli u Boston to završilo bombaškim napadom na maraton 2013.”.

U dijelu o tehničkoj provedbi ovog prijedloga, Kolesov je napisao:

„Čini se da je najučinkovitija metoda utjecaja ciljani domet elektroničkih komunikacijskih alata, kako poslovnih tako i osobnih, ciljne publike na temelju geografskih kriterija (četvrt u kojoj meta živi, ​​školski okrug, tužiteljstvo, FBI, imigracijske službe, gradska vijećnica itd.) ili informacijski kriteriji (relevantni upiti za pretraživanje na internetu). Izvana, ova aktivnost nalikuje ciljanom kontekstualnom oglašavanju – svijetli banner s glasnim sloganom na elektroničkim stranicama koje gledaju korisnici. Istodobno, razvijeni algoritmi omogućuju potpuno praćenje reakcije ciljanih pojedinaca na sadržaj koji im se nudi (klikovni postotak na glavne stranice, vrijeme pregledavanja materijala, izražavanje mišljenja o sadržaju, brze ankete itd. .)”

Daljnja prognoza očekivanog dosega kampanje diskreditacije koju daje Kolesov je blizu 600.000 ljudi. “Vau, s bostonskom populacijom od 646.000”, odgovorio je Kulemin u ožujku 2023., “to će značiti da smo dosegli praktički sve! Mi vladamo!”

You may also like