Home Izdvojeno Dabro: Prvo koalicijski sporazum, onda sve ostalo

Dabro: Prvo koalicijski sporazum, onda sve ostalo

by Ante R.

HDZ i Domovinski pokret postigli su dogovor o formiranju saborske većine, tri tjedna nakon održanih parlamentarnih izbora. Dogovorili su se i o strukturi buduće vlade, imena ministara još nisu poznata, no dogovor o resorima je tu. O tome kako će nova vlada funkcionirati i kakvu podršku će imati od nacionalnih manjina bilo je riječi u emisiji Otvoreno, voditelja i urednika Damira Smrtića.

Gosti su: Damir Habijan, HDZ; Josip Dabro, Domovinski pokret; Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i Vladimir Bilek, izabrani zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine.

– Predsjedništvo Domovinskog pokreta još uvijek traje i još će malo trajati, malo dulje od regularnog, rekao je Josip Dabro, inače glavni tajnik DP-a i član njihovog pregovaračkog tima, o sastanku na kojem čelništvo Domovinskog pokreta treba potvrditi dogovor postignut s HDZ-om.

Mi smo danas odradili telefonsku sjednicu, donijeli odluku o prikupljanju potpisa, da Domovinski pokret ide u prikupljanje potpisa za parlamentarnu većinu. Danas smo vis-a-vis svih naših članova Predsjedništva i novoizabranih zastupnika htjeli iskomunicirati, i na kraju krajeva, izbrusiti ključne točke programa Domovinskog pokreta, a isto tako, pomalo usuglašavati s dijelovima programa HDZ-a, tako da to bude korektno i s jedne i s druge strane i da vidimo što dalje i kako će izgledati budući koalicijski sporazum, kazao je Dabro. Dodao je da DP ide s 12 potpisa, ali je negativno odgovorio na pitanje voditelja je li problem gospodin Jurčević.

– Nije nitko problem, mi smo demokratska stranka. Baš zato DP večeras malo dulje zasjeda, da vidimo što naši članovi predsjedništva i novoizabrani zastupnici žele da bude u koalicijskom sporazumu. Tako, da dok sam ja bio tamo , prije 15 minuta, sve je bilo uredu. Na 12, rekao je Dabro.

Damir Habijan kazao je da će HDZ sutra na stranačkim tijelima proći sve ovo o čemu je danas bilo riječi i siguran je da će sve biti uredu.
– Mislim da treći put za redom prije svega pobijediti na izborima i treći put zaredom činiti vladajuću većinu u budućoj Vladi, mislim da možemo itekako biti zadovoljni, rekao je Habijan upitan jesu li u HDZ-u zadovoljni.
Zastupnici manjina imaju dogovor, do kraja tjedna znat će se koliko potpisa daju mandataru

HDZ-ovih 61, 12 iz Domovinskog pokreta, čini 73, a koliko će potpisa dati zastupnici nacionalnih manjina, upitao je Vladimira Bileka Damir Smrtić, no on je odgovorio samo kako je sigurno da će Andrej Plenković imati dovoljno potpisa da može otići po mandat za sastavljanje nove Vlade.

– Evo, mi se u Klubu nacionalnih manjina koordiniramo svakodnevno, imamo mogućnost i telefonske sjednice, a kao što smo rekli u izjavama nakon sastanka s gospodinom Plenkovićem, gdje smo stvarno nakon osam godina suradnje dobili i određene garancije oko daljnjeg programa, oko onog što će se i kako razgovarati s Domovinskim pokretom. Mi vidimo da to ide u određenom dobrom smjeru. Pa vam mogu reći da, bez obzira na ovih 12 iz Domovinskog pokreta, da će sa zastupnicima Kluba nacionalnih manjina gospodin Plenković imati dovoljan broj potpisa da može otići po mandat kao mandatar nove hrvatske Vlade. Evo, vidjet ćemo sve uskoro, kazao je Bilek.

Predsjedništvo HSLS-a potvrdilo je dogovor o formiranju parlamentarne većine. Dario Hrebak rekao je kako nije bilo jednostavno i lako sve sve dogovoriti, pogotovo zbog toga što su imali suradnju odličnu s HDZ-om posljednje četiri godine – liberali, manjine i HDZ kao najveća stranka.

– Sad smo dobili i novog koalicijskog partnera koji je, realno gledajući, dobio dosta veliki broj glasova potpore hrvatskih građana. Kad si liberal i dobiješ Domovinski pokret, naravno da će to biti teško funkcioniranje, rekao je.

Ipak, zadovoljan je načinom na koji su pregovori završili.

– Nama je bilo izuzetno važno da se ide u smjeru kao što nam je Andrej Plenković i rekao u ponedjeljak. Da ćemo probati svi na neki način popustiti do određene mjere. Domovinski pokret ide u ovom smjeru koji mislim da je dobar. Uzeli su resore kojima mogu pokazati svoje politike koje se neće kositi ni na koji način s liberalnim politikama. Primjerice, neke stvari koje planiraju napraviti u gospodarstvu koje su podudarne s nama, kazao je predsjednik HSLS-a.

Dodao je kako već može reći da postoje neke točke kompatibilnosti.

– Idemo tražiti one točke zajedničke programa koje su nam važne. DP insistira na samodostatnosti u proizvodnji hrane, nemam ništa protiv, rekao je i nastavio pomirljivim tonom, bez obzira na ono što se govorilo, pa i o ideološkim razlikama.

– Pustimo sad ono što je bilo. I ja sam izjavljivao svašta. Volja birača se treba poštivati. Stavili su nam neki okvir. Nama je važno da nema i vidimo i uvjeravamo da nema previše onog što su mnogi naši protivnici najavljivali, pa je jedan dio medija, da će biti jako puno ideoloških stvari. Zaboravimo taj dio, do određene razine. Međutim, najključnije i najbitnije je da ovaj zamah koji vidimo da postoji, rast BDP-a, padaju kamate, očekujemo dobru turističku sezonu.

– Pred nama je dobra turistička sezona, svi preduvjeti da hrvatskim građanima bude bolje. Tako da, bit će razlika. Međutim, moje mišljenje, ako ćemo komunicirati, ako ćemo raditi kao što smo radili do sada, svaki utorak politički sastanak, te razlike će biti sve manje i manje, ali ne možemo se ponašati i ne možemo gledati kao da one ne postoje. One će uvijek tu biti. Sad je na nama jesmo li dovoljno razboriti, jesmo li dovoljno odlučni da to sve stavimo na stranu i da nastavimo dalje smjerom kojim je Hrvatska išla ove četiri godine, poručio je Hrebak.

Što je dogovoreno? Je li Domovinski pokret zadovoljan, a kako “manjinci” vide suradnju s novom Vladom?

Josip Dabro istaknuo je govoreći o dogovorenoj podjeli resora da se program DP-a temeljio na demografiji, koja obuhvaća sve grane resornih ministarstava.

– Demografija je život. Ono što je nama jako važno i bitno, pogotovo nama koji dolazimo iz Slavonije je da je poljoprivreda na koljenima i slažem se, osim poduzetništva, ne postoje dobre transformacija malih OPG-a, i baš zato poljoprivredni sektor, ne samo u Slavoniji, isto tako i u Lici i Dalmaciji, gdje god je poljoprivreda na neki način razvijena, želimo dati svoj doprinos za opstojnost, za veće plaće, za veće porezne olakšice, kazao je na pitanje jesu li u DP-u zadovoljni, budući da je bilo govora u medijima da priželjkuju Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo kulture.

Osvrnuo se i na Ministarstvo gospodarstva koje će se podijeliti.
– Ministarstvo gospodarstva je “megaministarstvo” u kojem ćemo u idućim danima dogovoriti kako će izgledati, a i novo ministarstvo, koje je sada djelovalo kao Središnji ured za mlade i demografiju, kazao je o budućem ministarstvu demografije, spomenuvši i useljeništvo, jer kako je rekao, svi znaju da je danas mnogo više ljudi izvan Hrvatske.

– Naša politika bit će useljenička s načelom politike poljoprivrede samodostatnosti u hrani i svim ostalim potrepštinama za život, poručio je Josip Dabro.

Buduća Vlada imat će 18 ministarstava
– Možemo kazati da je Ministarstvo gospodarstva doista jako veliko, rekao bih ogromno, megalomansko, složio se Damir Habijan koji je dosad vodio taj veliki resor koji obuhvaća i vode, i energetiku, problematiku zbrinjavanja otpada, i gospodarstvo, obrtništvo, pitanja zaštite okoliša i klimatska pitanja, pa i segment nacionalnih parkova i trgovine. Siguran je da se to može podijeliti.

– Gospodarstvo i energetika sigurno mogu činiti zasebno ministarstvo, a ovaj drugi dio drugo. Apsolutno da u tome ima logike i smisla, rekao je Habijan.

Resore koji idu DP-u, s obzirom na način na koji su izbori prošli Bilek vidi kao pozitivnu stranu.
– Drago mi je što je DP želi preuzeti odgovornost za neka od ministarstava koje su prije svega kritizirali u proteklom mandatu. Znači, nešto što si kritizirao, sada si dobio priliku da tamo nešto odradiš, kazao je.

Podsjetio je da je i Klub nacionalnih manjina, kroz operativni program, postavio s Vladom Republike Hrvatske, zajednički program koji se temeljio i na regionalnom razvoju, i na razvoju poljoprivrede i na razvoju gospodarstva.

– Nadam se da ćemo i dalje surađivati u tom dijelu, jer to nisu bili potpore samo za pripadnike nacionalnih manjina, nego su to su bile potpore prije svega za općine, gradove, mjesta gdje žive pripadnici nacionalne manjine, ali i za sve građane. Vjerujem da ćemo u tom sektoru, jer tu je stvarno se proteže kroz sve ovo, da ćemo naći zajednički jezik i ono što je u biti Kluba nacionalnih manjina je da mi ostajemo zajedno, nas osam zastupnika nacionalnih manjina u smislu da čuvamo sva prava svih građana Republike Hrvatske i svih manjina, a naravno nećemo nikoga tu zaboraviti, tu želimo surađivati, imati jedan zajednički jezik kod, znači, prije svega kod gospodarskog razvoja, kod poljoprivrede.

Istaknuo je da veći dio pripadnika nacionalnih manjina živi upravo u ruralnom području, pa im je zato bitan i ravnomjerni regionalni razvoj, i podizanje gospodarstva, i razvoj OPG-ova, kako bi postali kvalitetni i tržišno održivi.

– S te strane imamo i nekoliko novih prijedloga gdje vjerujem da ćemo nakon ovih prvih koraka, koji će biti, formiranje i konstituiranje Hrvatskog sabora, koji će biti priprema u formiranju nove hrvatske vlade i njezina programa, gdje želimo da neke stvari budu i u programu vlade i da, naravno, operativni programi za nacionalne manjine budu i dio tog programa kao što su bili i do sada. Vjerujem da će naš udio u i zalaganje u tom dijelu biti pozitivno i nadam se da će biti prihvaćeno, kako od strane HDZ-a i što je pokazivala dosadašnja suradnja s Andrejem Plenkovićem, kazao je i istaknuo da je pred svima novi izazov.

– Sada je pred nama jedan novi izazov i zajedno tu je vlada HDZ-a i Domovinskog pokreta gdje vjerujem da ćemo imati priliku surađivati, a naravno u buduće vrijeme će pokazati u kojem smjeru i na koji način će ta suradnja ići, poručio je izabrani predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine.

Hoće li manjinci biti u Vladi?
– Što se tiče potpredsjedničkog mjesta i samog sudjelovanja u vladi, to ćemo sjesti u idućih nekoliko dana. Prvenstveno nam je bitan program vlade, smjer u kojem vlade ide, odgovorio je Bilek upitan hoće li “manjinci” dobiti potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Domovinski pokret imat će jednog potpredsjednika Sabora i dva potpredsjednika Vlade od kojih će jedan voditi buduće ministarstvo demografije, drugo potpredsjedničko mjesto planira se za predsjednika DP-a, ali tek od iduće godine.

– Drugi se planira predsjednik stranke Ivan Penava u jednom razdoblju iduće godine, na kraju krajeva i dogovoreno da bude prvi potpredsjednik Vlade bez portfelja. To znači, neće sad se povući s gradonačelničke funkcije, nego nakon lokalnih izbora za godinu dana, rekao je Dabro.

Na Predsjedništvu DP-a nisu još razgovarali o imenima ministara iz svoje kvote
– Nismo razgovarali o imenima. Mi imamo lepezu stranačkih ljudi koji su zauzeli čvrsto stav da provode politike Domovinskog pokreta, uskladu s njihovim programom. Dabro nije htio govoriti o eventualnoj poziciji Marija Radića ni o svojoj poziciji u budućoj Vladi.

O povećanju plaća državnih dužnosnika
Dabro je ustvrdio da povećanje plaća državnih dužnosnika nije bio jedan od pregovaračkih uvjeta Domovinskog pokreta.
– Ne bih ja rekao da je to bio jedan od uvjeta, nismo mi razgovarali na pregovorima o povećanju, nego smo konstatirali, s obzirom na visinu plaća, tu su prije svega ministri, pa ako jedan ministar, na primjer u Ministarstvu obrane, ili u Ministarstvu gospodarstva, bude rangiran da je 250. ili 270. na rang listi plaća u resoru, u svom ministarstvu, onda to nije normalno, kazao je.

Dodao je kako to dužnosnike izlaže i korupciji.
– Onda vidite što se događa, kada čovjek ima pristojnu plaću, sukladno, svom mjestu, svojoj poziciji, on je tu slobodan da može provoditi politike i ne upadati u zamke korupcije. Ali nije normalno da jedan ministar bude na rang listi 250. u ministarstvu, da neki neću reći državni tajnik, onaj koji nije dužnosnik, kolege to bolje znaju, a znam i ja, jednostavno to nije praktično. Tako da dvije tisuće ili nešto eura ministarska plaća to je smiješno, rekao je Dabro o povećanju plaća.

Da je doista potrebno povećati plaće državnim dužnosnicima smatra i Dario Hrebak.

– Nemamo mi tu nikakvih prepreka. Dakle mi nismo populistička stranka, mi smo liberalna stranka, i ja sam to govorio još prije, i u jednoj od vaših emisija, nije normalno ovo što kaže kolega, da imate ministra koji ima 250. u plaću u svom ministarstvu, da imate primjerice ravnatelja uprave koji je državni službenik, a državni dužnosnik je državni tajnik ,i oni su otprilike tu negdje u smislu odgovornosti, u smislu podjednakost plaća. Ovaj ima 20 ili 30% veću plaću od državnog tajnika. Ja mislim da zadnji put su plaće državnim dužnosnicima 2011. ako se ne varam, podizane. Mislim da to nije normalno, rekao je Hrebak i složio se da je i to put kojim se može rješavati korupcija.

S Hrebakom se složio i Habijan, istaknuvši da podizanje dužnosničkih plaća ne znači populizam. Ustvrdio je da je razlika hrvatskih dužnosničkih plaća i onih u susjedstvu i u EU-u zaista evidentna.

– Prema tome, ako se to usporedi, vidi se vrlo jasno da doista postane jednako s ono što je rekao kolega Hrebak. Dakle, ja mislim 2011. je zadnja godina kada su te plaće državnih dužnosnika mijenjane. U državnim službama je 30% prosjek, nekih 32% ako se ne varam, prosjek podizanja plaća prije nekoliko mjeseci. Prema tome, ne moramo biti uvijek populisti, dakle, ovaj izraz koji govori od 2011. odnosno, 2900-3000 euro u sadašnjom Vladi za ministre, ja mislim dovoljno govori samo za sebe, kazao je Habijan.

Vladimir Bilek nada se da prva inicijativa nove Vlade ipak neće biti plaće.
– Iako se, mislim, da se za ovim stolom svi slažemo, ali ovo i u proteklom mandatu, hajdemo reći u protekla dva mandata, prije svega smo gledali, a to je i evidentno, da se podignu plaće naših građana, plaće u javnom sektoru, da se podignu svim onim ljudima koji privređuju u prvom dijelu, da se stvore uvjeti za gospodarski razvoj, za kreditni rejting koji je, mislim da je to neusporedivo koliko je otišao. Tako da s te strane, oko toga se svi slažemo, ali mislim da to neće biti prva inicijativa ove vlade, nego da će stvarno one inicijative koje jesu ovdje, a koje se pregovaraju prije svega oko, ne radi podijele resora u smislu podijele fotelja ili nešto, nego podjele odgovornosti, istaknuo je.

– Ono što mi očekujemo je prvenstveno da zadržimo minimalno ovaj standard i u pravima i u svemu ostalom koji smo imali do sada. I na ovakav način suradnju, kao što je i kolega rekao, da imamo i koalicijske sastanke, da smo upućeni. Puno stvari i puno stvari se loših dešavaju kada nema informacije, kada idu dezinformacije, poluinformacije, kazao je Bilek.

Dodao je da je komunikacija u proteklom mandatu bila izvrsna i da ju je premijer Plenković odlično vodio.
– Mi smo se svaki utorak nalazili kao koalicijski partneri s predstavnicima Vlade. Tu smo koordinirali mnoge stvari, jer smo mi dolazili kao zastupnici ne samo u smislu rada u Saboru, nego rada na terenu. Jedan od najvećih dijelova posla zastupnika je upravo rad na terenu. Rad s ljudima, sa svojim građanima, odnosno ljudima koje zastupaju. Da imamo probleme koji su stvarni među građanima, da ih rješavamo zajedno. Kako u Saboru, tako i prema hrvatskoj Vladi. Da napravimo inicijative koje će unaprìditi kvalitetu života hrvatskih građana.

Josip Dabro, na pitanja o kadroviranju rekao je da se još razgovara i dodao kako nije točno da je DP dobio Hrvatske vode.

– Nije dobio Hrvatske vode. Razgovaramo. Razgovaramo, rekli smo, ministarstvo poljoprivrede, dio gospodarstva, ministarstvo demografije i useljeništva. Naš cilj je da Hrvatske vode, pogotovo ako pričamo o resoru poljoprivrede, a nekada su Hrvatske vode bile u resoru poljoprivrede, nama su jako interesantne zbog sustava navodnjavanja, pogotovo na istoku Hrvatske. Tako da razgovaramo u svakom slučaju i o Hrvatskim vodama, ali dajte nam još malo vremena, danas smo tek usmjerili put prema dogovorima, kazao je.

U Domovinskom pokretu već je prikupljeno 70-80 posto potpisa za vladajuću većinu i sutra do podne to će biti riješeno, rekao je Dabro.
Konstituiranje Sabora bi trebalo biti do kraja sljedećeg tjedna, a zatim će za Vladu trebati još dva tjedna, otprilike do kraja mjeseca, složili su se sugovornici.

Dario Hrebak imao je poruku za kraj:
– Rekao sam, pustimo to stranačkim tijelima, neka odluče, uglavnom znamo u kojem smjeru idemo, kazao je Dabro.

Državni tajnici i kontrola projekata u Vladi
Ni točan broj državnih tajnika nisu definirali, ali za svaki resoru dogovoren je kontrolni mehanizam praćenja projekata.

– Ono što ja mogu i pohvaliti današnji pregovarački tim ispred HDZ-a, da smo definirali jednu stvar, a to je da imamo kontrolni mehanizam praćenja projekata u svakom bitnom resoru. Ono što je i cilj Domovinskog pokreta, što je i kolega Bilek, rekao, jest da imamo priliku mijenjati nekakve stvari, poboljšavati i pokazati se ono što jesmo. Nismo pričali točno o broju, ali ćemo imati državne tajnike na svakim mjestima gdje možemo kontrolirati i pratiti nekakve procese, rekao je.

Objasnio je da mjesto državnog tajnika u nekom resoru ne znači nužno i kontrolu HDZ-ovog ministra

– Mi smo, kada govorimo o manjinama, i kolega govori o nekim ideološkim, možda prenaglašenim polovima, ja želim reći da Domovinski pokret je cijelo vrijeme zagovarao partnerstvo s manjinama u punom smislu riječi. Ono gdje je naš preduvjet bio, to je bilo samo riječ o SDSS-u, a ne o srpskoj nacionalnoj manjini gdje mi, pogotovo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i u svim dijelovima Hrvatske članovi i simpatizeri DP-a i svi građani žive u skladnim odnosima. Znači, nemojmo miješati nacionalne manjine, bilo koje nacionalnosti, sa SDSS-om koji je na kraju krajeva neustavan kao stranka.

– Meni leži kada si zadam cilj, ja ga ostvarim. Ja sam bivši sportaš i tamo gdje krenem, tamo i završim. Tako da, opet kažem, stranka će odlučiti tko će biti, kada, izađemo s imenima, polako, opušteno, kazao je na pitanje leži li mu osobno više poljoprivreda, gospodarstvo ili demografija.

Damir Habijan istaknuo je da odnos između ministara i državnih tajnika obilježava povjerenje.

– Konkretno u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja su tri državna tajnika. Dakle, to su koordinacije, ja mogu govoriti iz svog iskustva, ono kako sam ja dosad radio. Dakle, jednom tjedno kolegij, ravnatelji uprava, prisutni državni tajnici, da vidimo ključne informacije, ključne projekte koji se dešavaju, da postoje komunikacija, na čemu sam od početka inzistirao. Smatram da mora postati protočnost informacija po resorima, jer svaki projekt prolazi kroz više uprava, da ne govorim da prolazi među resorima. Prema tome, komunikacija smatram da je bitna i komunikacija gotovo svakodnevna s državnim tajnicima po potrebi i dnevna, ovisno o poslu, rekao je Habijan, koji i u budućoj Vladi ostaje ministar, ali u kojem resoru, kazao je, odlučit će mandatar.

Suradnja u novoj Vladi, s novim koalicijskim partnerom – važno je da se stabilnost nastavi
– Mislim da sada gotovo tri tjedna nakon izbora, ono što se može zaključiti iz rezultata izbora, da su građani, ako gledamo i pred kampanju i kampanju, odabrali one koji su u svojim nastupima i dosadašnjom konzistentnom politikom, pokazali građanima da u svim izazovnim vremenima nude sigurnost i stabilnost, kazao je Habijan i dodao kako je ključno da se i u novoj vladajućoj većini između HDZ-a, Domovinskog pokreta dosadašnjih HDZ-ovih partner stabilnost i sigurnost nastavi, istaknuo je Habijan.

Ima li spasa za Varteks? Poziv Upravi, Nadzornom odboru da se jave Ministarstvu

Pitanje je upućeno Varaždincu Damiru Habijanu, tehničkom ministru koji će sutra ujutro primiti predstavnike radnika koji štrajkaju i predstavnike sindikata u Varteksu.

– Sutra ujutro u sedam, ja sam već danas u jednoj izjavi za medije izjavio. Prije svega, jesam iz Varaždina, Varteks je trgovačko društvo s više od sto godina tradicije i Vlada će, kao i dosada, napraviti sve i resorno ministarstvo, da pomogne u dijelovima u kojima to može ,sukladno zakonodavnom okviru. Prije svega, ako govorimo o radnicima, njihovim plaćama, ima mehanizam, zajedno s kolegama iz ministarstva rada, sam već o tome razgovarao, imamo mehanizam ministarstva i gospodarstva poput Rescue Aida, dakle, pomoć poduzetnicima sukladno europskim smjernicama za pomoć poduzetnicima o teškoćama. O tome ćemo svemu razgovarati, međutim, ono što ću ponoviti i iskoristiti ovu priliku, što sam danas rekao medijima, poziv i apel upravi Varteksa, Nadzornom odboru Varteksa i glavnoj skupštini Varteksa, njihova inicijativa, da se jave u Ministarstvo da razgovaramo, poručio je Habijan.

Ponovio je da mu sutra dolaze radnici, međutim, kazao je, Varteks je privatna kompanija, nije državna.
– Poziv Upravi, koji još uvijek nije došao, da se jave u Ministarstvu da razgovaramo na koji način bi eventualno mogli pomoći. Prema tome toga još uvijek nema. Tu smo otvoreni, smo za razgovor, poručio je, piše HRT.

You may also like