Home Izdvojeno Dekriminalizacija prostitucije? Božinović: Zakon o prekršaju protiv javnog reda i mira je zastario, radi se novi

Dekriminalizacija prostitucije? Božinović: Zakon o prekršaju protiv javnog reda i mira je zastario, radi se novi

by Kristina B

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak, referirajući se na napise o dekriminalizaciji prostitucije, da međuresorna radna skupina radi na izradi novog Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira koji će bit prilagođen današnjem vremenu.

“Postoji međuresorna skupina koja je prvo krenula s radom na izmjenama Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira, kasnije su vidjeli da je zakon u većem dijelu zastario, odnosno da ga treba prilagoditi današnjem vremenu, stoga su odlučili krenuti u izradu novog zakona”, rekao je ministar uoči sjednice predsjedništva HDZ-a.

Na pitanje je li dekriminalizacija prostitucije najbolje rješenje, Božinović je odgovorio da ne želi u ovoj fazi ništa govoriti u javnosti. “Članovi radne skupine dogovorili su se da, dok ne postignu dogovor, neće ići u javnost. Naravno, prije svega to mora ići prema vladi, a onda ide u proceduru koja uključuje javno savjetovanje”, kazao je.

Prema pisanju medija, novi će zakon uvesti tzv. švedski model kada je riječ o prostituciji, što znači da će se kažnjavati samo klijenti, odnosno kupci seksualnih usluga. No, Božinović nije htio potvrditi te navode. Tek kada prijedlog novog zakona, koje će Ministarstvo unutarnjih poslova uputiti vladi, može se govorit o zakonskim rješenjima, dodao je ministar. (Hina)

You may also like