Home Analiza Dok traje sastanak na vrhu NATO-a, bivši šef britanske vojske general Sir Patrick Sanders ističe kako Rusija, Iran i Kina predstavljaju još veću prijetnju nego nacisti 1939.

Dok traje sastanak na vrhu NATO-a, bivši šef britanske vojske general Sir Patrick Sanders ističe kako Rusija, Iran i Kina predstavljaju još veću prijetnju nego nacisti 1939.

by Kristina B

Britanija i NATO moraju se ponovno naoružati ili se suočiti s prijetnjom 3. svjetskog rata u roku od pet godina s ‘osovinom’ Rusija-Kina-Iran koja je sada opasnija od nacista, upozorava bivši načelnik britanske vojske general Sir Patrick Sanders. Upozorenje dolazi dok se čelnici NATO-a danas okupljaju na summitu u Washingtonu, izvješćuje Daily Mail.

Ujedinjeno Kraljevstvo i NATO suočeni su s vrlo stvarnom prijetnjom Trećeg svjetskog rata u roku od pet godina,novno s mogućim napadom na tlo saveza – ako se značajno ne naoružaju, upozorio je šef britanske vojske u odlasku. Rusija, Kina i Iran su “nove sile Osovine”, prema generalu Sir Patricku Sandersu, koji je rekao da predstavljaju još veću prijetnju nego što su to bili nacisti 1939. godine.

“One su međuovisnije i usklađenije nego što su bile izvorne sile Osovine”, rekao je bivši načelnik Glavnog stožera britanske vojske. Zbog toga se svijet suočava s “opasnijim trenutkom od bilo kojeg drugog koji smo imali od 1945.”, rekao je za The Times.

Iako se rat s Rusijom može izbjeći, rekao je, vjerojatniji je ako Ujedinjeno Kraljevstvo i njegovi saveznici ne uspiju “riješiti prijetnje i nedostatke u vlastitim sposobnostima i značajno se ponovno naoružati”.

Prema generalu, procjene sugeriraju da Ujedinjeno Kraljevstvo ima ‘negdje između pet i deset godina prije nego što se Rusija dokapitalizira do stanja da može predstavljati prijetnju kakvu je činila prije rata u Ukrajini. Rekao je da je potrebno učiniti važne korake ‘odmah’, uključujući modernizaciju oružanih snaga i učiniti ‘društvo i UK otpornijima’.

Kako sada stoji, rekao je, oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva više nisu dovoljno moćne da se uključe u sukobe kao što su bile u prošlosti, na primjer, kao u invaziji južnog Iraka iz 2003. godine. Dodao je da bi sposobnost britanske vojske mogla biti toliko smanjena da oružane snage ne bi mogle ponovno zauzeti Falklandske otoke kao što su to učinile 1982., jer sada jednostavno nema dovoljno ljudstva.

Prošli tjedan, visoki dužnosnik u britanskom Ministarstvu obrane upozorio je da Ujedinjeno Kraljevstvo “nije spremno boriti se i pobijediti u oružanom sukobu bilo kojeg razmjera”. Sanders je sugerirao da je situacija još gora od toga – rekavši kako to “ne mogu učiniti ni u kakvoj mjeri” – ili barem ne “još jako dugo”. Rekao je da iako novi globalni sukob na razini Drugog svjetskog rata “nije možda, on je vjerojatan”.

Potencijalne žarišne točke diljem svijeta uključuju Kinu, koju je opisao kao “silu u usponu koja ima teritorijalne ambicije”, kao i Iran zbog njegovih destabilizirajućih aktivnosti na Bliskom istoku, te Sjevernu Koreju. Ruska agresija u istočnoj Europi također bi mogla eruptirati u širi sukob, rekao je.

Sumorna upozorenja dolaze nakon što se Vladimir Putin jučer suočio s globalnom osudom nakon mučnog napada na dječju bolnicu u Kijevu. Ubojiti napad naglasio je zašto Ukrajina tako očajnički traži više oružja za protuzračnu zaštitu kako bi obranila svoje nebo.

Samit čelnika NATO-a u Washingtonu: Čvrst stav prema Rusiji i potpora Ukrajini glavne su teme, no sastanak bi mogao proći u sjeni političkih pitanja u Americi

Ovaj je napad poslao i jezivu poruku novom britanskom premijeru Sir Keiru Starmeru i drugim čelnicima NATO-a koji su se danas okupili u Washingtonu na summitu prigodom obilježavanja 75. godišnjice bloka.

Sir Keir obećao je podići britansku vojnu potrošnju na 2,5 posto BDP-a, ali kada javne financije budu bolje. Sada je pod sve većim pritiskom da ponudi plan za povećanje. Govoreći za Mail, ministar oružanih snaga Mark Francois pozvao je novog premijera da “pošalje poruku svijetu da je posvećen obrani” i “stavi svoj novac tamo o čemu govori”.

U međuvremenu će NATO također morati povećati svoje sposobnosti, a vojni izvori upozoravaju da je potrebno mnogo više vojnika i sustava protuzračne obrane.

Vojnom će savezu trebati dodatnih 35-50 brigada kako bi u potpunosti proveo svoje nove obrambene planove u slučaju napada iz Rusije. Brigada se može sastojati od 3.000 do 7.000 vojnika, tako da formiranje dodatnih 35-50 brigada znači do 350.000 vojnika.

Nakon završetka Hladnog rata, mnogi NATO saveznici smanjili su broj protuzračnih obrambenih sustava, nakon procjena da će se u budućnosti suočiti samo s ograničenom raketnom prijetnjom iz zemalja poput Irana. Ova se percepcija drastično promijenila s ruskom invazijom na Ukrajinu, potaknuvši saveznike da ulože napore u povećanje svojih zaliha streljiva i riješe problem nedostatka protuzračnih obrambenih sustava.

You may also like