Home Izdvojeno Domagoj Franić: Izraelu se politika neutralnosti oko rata u Ukrajini obila o glavu

Domagoj Franić: Izraelu se politika neutralnosti oko rata u Ukrajini obila o glavu

by Ante R.
Američki borbeni zrakoplov F35

Piše pukovnik Domagoj Franić
Ružno je gledati sve ovo što Rusija radi u pokušaju opstanka i pobjede nad Ukrajinskim narodom. Nedavno sam napisao da su probudili sve svoje spavače diljem svijeta i žele napraviti opću konfuziju i paniku među ljudima, stvoriti osjećaj straha i zabrinutosti, po principu, “neka svi izginu i nestanu, samo da mi zaustavimo i pobijedimo Ukrajinu.
Sposobnost njihovog spletkarenja, kupovine političara i laganja su zaista vrhunske, u svjetskim mjerilima. Nedostaje im samo jedna komponenta, ustvari dvije a to su strpljivost i dugoročno planiranje i sagledavanje posljedica učinjenog.

Krenimo redom, da pojasnim…što je Rusiji i Putinu trebao ovaj rat u Ukrajini? Isključivo radi prkosa, inata i dokazivanja veličine carstva, da prkosi Amerikancima i zapadu. Ništa drugo. Putin je imao sve. Godine strpljivog vrbovanja i kupovanja kapitalom generacija zapadnjaka, njihovih političara i businessman-a je bilo savršeno, poput paukove mreže, posebno diljem zapadne Europe. S istočnom je bilo puno lakše, mentalni sklop je odavno ranije bio pripremljen na “baćuške”.
Osvojio je veliki dio svjetskog kolača naftne i plinske industrije, tržišta žitaricama….ali mu je bilo malo. Jer je bolestan. U glavu. Da je nastavio istim tempom, bez napada na Ukrajinu, danas bi imao EU pod nogama a mi, kritičari njegovog rata i općenito politike, bili bi izopćenici iz društva. Ali nije imao strpljenja da pobijedi zapad novcem i spletkama do kraja, želio je da na “domaćem terenu”, terenu bivše SSSR, pokaže da je “big boss” i to mu se obilo o glavu.

Tako će biti sada i s napadom na Izrael. Kojeg je gotovo imao za saveznika. Koji mu je prodao licencu za “Lancete”, koji nije želio vojno pomoći Ukrajinu i koji nije htio poslati Iron Dome. Izraela koji je špekulirao s politikom “neutralnosti”. Koja mu se sada obila o glavu. Rusija je zbog svojih partikularnih interesa Palestince osudila na još vjerojatno dug period izolacije. Zločinci su u trenutku kada je mogućnost da se sporazumom Saudijske Arabije i Izraela konačno riješi pitanje Palestinske države jednostavno, s Iranom aktivirali HAMAS da izazove nered.

Jer niti jednoj od ovih strana ne odgovara mir……ako ne bude sukoba na bliskom istoku, što će raditi tisuće pripadnika raznoraznih milicija koje žive na ratu i od rata, nemira i napada, pod takozvanom “brigom za Palestince”. Tražit će nove neprijatelje….možda ruse, Irance……
Rusija je na ovaj način izazvala nered na bliskom istoku, razvlačeći Izraelske saveznike, prije svega SAD na više ratova i sukoba. Ali na kratko…..

Ono što će se sada, tj. u budućnosti događati je prije svega bezobzirna osveta. Noćas i nekoliko sljedećih dana, Izrael će doslovno uništiti sve baze HAMAS-a i pronaći svakoga tko je naoružan stupio na njegovo tlo. U to nema sumnje. Ali Izrael neće stati na tome. Izrael nikada ne staje na otklanjanju posljedica, on ide dalje u preveniranju novih ugroza i osveti prema onima koji su ga napali. I to će sigurno uraditi i ovaj put. Prema Iranu i Rusiji. Iran će vjerojatno biti napadnut projektilima ili diverzijama na vojnu industriju.

Rusima bi mogao odgovoriti vojnom pomoći Ukrajini, bilo slanjem PZO sustava ili neke druge opreme. Naravno da je rusima jedan od ciljeva bio da poremeti i odagna ovakvu pomoć Ukrajini ali će postići upravo suprotan efekt. Ono najbitnije što mnogi nisu primijetili je reakcija SAD-a, trenutna pomoć od 8 milijardi dolara…..dok je pomoć Ukrajini u zastoju. Za nju treba suglasnost, nema predsjednika zastupničkog doma dok to za Izrael i pomoć njemu to nije smetnja. Jer Izrael je strateški partner, Ukrajina to nije. Ono najbitnije što će se dogoditi je potres na političkoj sceni SAD-a. Republikanci bi mogli dobiti “packu” za sva ova događanja oko Izraela i manipulacije oko pomoći Ukrajini, koja je na kraju krajeva i jedan od direktnih uzroka eskalacije na Bliskom Istoku.

Da je pomoć Ukrajini bila konstantna i pravovremena, sredstvima koja su tražena, rašisti bi odavno bili poraženi u Ukrajini. U ovakvim okolnostima, Ukrajina je dobitnik jer će Amerikanci sada itekako dobro promisliti koga će izabrati za novog predsjednika, bilo zastupničkog doma, bilo predsjednika države na novim izborima. Ova “avantura” HAMASA će još jednom pokazati do čega politika “kalkuliranja” s pomoći Ukrajini može dovesti u sukobu sa Rusijom i njenim trabantima, ugrozivši time i opstanak najbitnijeg saveznika u srcu Bliskog istoka – Izraela. Saveznika čiji sunarodnjaci upravljaju većinom kapitala njihove zemlje a bogme i svijeta. Zato za Izrael 8 milijardi dolara kreće u sekundi, ATACMS-i za Ukrajinu putuju cijelo “stoljeće”.

O količini vojne pomoći, ukoliko bude potrebna ne treba niti razmišljati, Izraelcima su sredstva Pentagona “Švedski stol”. Na svu sreću, pored sve svjetske i posebno halabuke Blisko istočnih zemalja o “općem napadu” na Izrael, o dolasku Hezbollaha iz Libanona u pomoć, radi se samo o propagandi i pomoći jačine nekoliko desetaka ljudi..
Nadam se da će se posljedice ove rusko-Iranske spačke idućeg tjedna već osjetiti na vojnoj potpori Ukrajini. U pozitivnom smislu, naravno.

Ovo dolje je slika ruskog sastanka s čelništvom HAMAS-a prošle godine

Screenshot Telegram