Home Izdvojeno Donosi li DP ključeve za vladajuću koaliciju: Pogledajte s kim se Radić družio u Đurđevcu

Donosi li DP ključeve za vladajuću koaliciju: Pogledajte s kim se Radić družio u Đurđevcu

by Ante R.

Sveta misa u župnoj crkvi svetog Jurja, a zatim i svečana sjednica Gradskog vijeća u Domu kulture povodom obilježavanja Dana grada Đurđevca bila bi lokalna vijest da se ondje uz domaćina, gradonačelnika Hrvoja Jančija u prvom redu nije pojavila nekolicina novopečenih saborskih zastupnika.

Tako se na ovoj svečanosti pojavio novoizabrani saborski zastupnik Željko Lacković koji je u parlament ušao kao nezavisni na listi Domovinskog pokreta osvojivši 4.425 preferencijalnih glasova.

Uz Lackovića se na đurđevačkoj svečanosti pojavio i njegov kolega, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić što također ne bi bilo neobično da Radiću i Lackoviću u prvom redu društvo nisu pravili gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec koji je u sabor ušao kao zastupnik Fokusa te Dubravko Bilić gradonačelnik Ludbrega koji je na nedavno održanim parlamentarnim izborima bio kandidat na Nezavisnoj listi međimurskog župana Matije Posavca.

Je li na pomolu nova suradnja?
S obzirom na to da se posljednjih dana, odnosno od izbora na kojima se Domovinski pokret prometnuo u opciju bez koje nije moguće formirati vladajuću većinu nameće se pitanje je li ovo druženje ujedno i uvertira u novi savez na političkoj sceni, ili se ipak radi o protokolarnom susretu? Nije tajna da je Domovinski pokret i prije izbora bio otvoren za razgovore, a da su i sada nakon parlamentarnih izbora na kojima se i oni mogu smatrati svojevrsnim pobjednicima spremni za pregovore potvrdio je i tijekom boravka u Đurđevcu Radić koji je ondje održao i govor.

Kako je kazao za njih u DP-u važno je ispregovarati provedbeni program uz opasku da je Pokret uvijek spreman i na nove izbore. Uz to je naglasio da na pregovorima sa SDP-om nije sudjelovao jer je došao u Đurđevac najavljujući i razgovore s Mostom, koji se u međuvremenu po svemu sudeći raspao te je stranku navodno napustio bračni par Raspudić, radi inzistiranja na tome da se Nino Raspudić nađe na listi za Europski parlament na što nije pristajao Marin Miletić koji se tim povodom sukobio s Marijom Selak Raspudić nakon čega je ona napustila sastanak.

Kako će se dalje razviti ovi sukobi, i tko će s kime nastaviti suradnju unutar Mosta ostaje za vidjeti. No, iz druženja Lackovića i Radića pa i iz nastupa zastupnika DP-a vidljivo je kako oni za sada djeluju koordinirano, baš kao što je vidljivo da su otvoreni za pregovore i sa HDZ-om čiji se predsjednik Andrej Plenković na HDZ-ovoj listi za europske izbore pojavljuje kao nositelj. Plenković dakle pokušava igrati na sigurno, Most se raspada, u SDP-u još uvijek ni sami nisu sigurni što žele i koliko su uopće spremni na suradnju sa strankama desnice, a u Domovinskom pokretu pokazuju otvorenost za sve solucije i pri tome ostaju skladni čak i onda kada ih se proziva za obračune s novinarima, koji istini za volju ni Pokretu, ni Radiću, ni Ivanu Penavi nikada nisu bili pretjerano skloni.

Radić se obratio okupljenima
Kada je o sklonostima riječ treba napomenuti kako je Zurovec ovih dana poručio da Fokus neće surađivati s HDZ-om, isti stav iznosio je i Matija Posavec, no ni jedan od njih nije precizirao svoje stajalište o suradnji s Domovinskim pokretom, a osim toga u ovo postizborno doba sve izjave o potencijalnim suradnjama valja ipak uzeti s određenom dozom rezerve, jer baš kao što to Radić i kaže pravi, ozbiljni pregovori tek trebaju započeti. Ono što je završeno jest svečana sjednica u Gradu Đurđevcu gdje je Zurovec govorio u ime desetak pristupnih gradonačelnika, a Radić u ime saborskih zastupnika.

Pri tome je drugi čovjek DP-a uz ostalo kazao kako vjeruje da će se od Zagreba do Đurđevca za četiri godine doći brže nego sada izgradnjom brze ceste. Spomenimo kako se u Đurđevcu pojavio i počasni građanin toga grada general Mladen Markač kao i Darko Sobota te Tomislav Golubić. Županiju su predstavljali predsjednik Skupštine Koprivničko-križevačke županije Damir Felak te župan Darko Koren kao i njegov zamjenik Ratimir Ljubić, a na popisu gostiju pojavio se i Nenad Matić te zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić kao i rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković.

HDZ-u nužno mora sastaviti Vladu, evo zašto je to nužno

Našao se na popisu uzvanika i valpovački gradonačelnik Matko Šutalo, gradonačelnik Slatine Ilija Nikolić, prvi čovjek Otočca Goran Bukovac kao i načelnici niza podravskih općina te susjednih županija. Sve u svemu svečano druženje s mnoštvo okupljenih, među kojima su pažnju najviše plijenili saborski zastupnici o čijim se savezima, i pregovorima posljednjih dana neumorno govori, piše Dnevno.

VIDEO Penava: Jasno radimo distinkciju između SDSS-a i srpske manjine