Home Izdvojeno DORH je utvrdio, Modrić i Lovren driblali kad nisu smjeli pa će im se suditi u Zagrebu

DORH je utvrdio, Modrić i Lovren driblali kad nisu smjeli pa će im se suditi u Zagrebu

by Ante R.

Općinski kazneni sud u Zagrebu je svojevremeno bio odbacio optužnice protiv njih dvojice, smatrajući ih preuranjenima, no ljetos ih je ODO Osijek ponovo podigao

Luki Modriću, kapetanu Vatrenih i igraču Real Madrida i Dejanu Lovrenu, bivšem mu reprezentativnom kolegi, zbog optužbi za davanje lažnog iskaz, sudit će se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Odlučio je tako Visoki kazneni sud (VKS), koji je prihvatio prijedloge dvojice nogometaša, čije su obrane tražile promjenu nadležnosti, odnosno da im se umjesto u Osijeku sudi u Zagrebu.

– Visoki kazneni sud Republike Hrvatske ocijenio je kako su oba prijedloga za svrsishodnu delegaciju osnovana jer okolnosti koje su navedene u prijedlozima, a tiču se mjesta stanovanja vještaka i svjedoka doista opravdavaju zaključak da će se kazneni postupak provesti očito lakše i uz manje troškova pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu umjesto pred Općinskim sudom u Osijeku. Ovo, tim više što se optužnica, osim naprijed navedenih dokaza, uglavnom temelji na dokumentaciji koja prileži spisu. Ovdje treba naglasiti da su i spomenuta rješenja u skladu s dosadašnjom sudskom praksom koja prebivalište ili boravište okrivljenika, odnosno poteškoće koje bi okrivljenici imali za pristupanje na raspravu zbog putovanja, ne tretira kao okolnosti koje su značajne za odluku o prenošenju nadležnosti, čija svrha nije pogodovanje okrivljeniku – naveo je u obrazloženju svoje odluke VKS.

Inače, Općinski kazneni sud u Zagrebu je svojevremeno bio odbacio optužnice protiv njih dvojice, smatrajući ih preuranjenima, no ljetos ih je ODO Osijek ponovo podigao. Riječ je o starim grijesima nogometnih zvijezda, a Modrić i Lovren našli su se u problemima jer su svojevremeno tijekom suđenja Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pervanu, zbog izvlačenja 118 milijuna kuna iz Dinama, na klupi za svjedoke, kako tvrdi tužiteljstvo – lagali.

Odnosno, promijenili su iskaze jer su jedno iskazivali u istrazi i ti su iskazi za Mamića bili poprilično inkriminirajući. No na glavnoj raspravi obojica su govorila drugačije od onog što su iskazivali u istrazi, tvrdeći, pogotovo Modrić, da se onog što su ranije iskazivali, ne sjećaju….Diskrepancije i to značajne u tim iskazima nisu znali tijekom svojih svjedočenja i objasniti.

Zbog toga je tužiteljstvo svojevremeno povuklo pomalo neuobičajen potez te je nakon nekog vremena obojicu optužilo zbog davanja lažnih iskaza, a osim njih za istu stvar su bile optužene još neke osobe…. No kada su optužnice podignute nisu potvrđene, jer je suđenju Mamiću i ostalima trajalo, pa se smatralo da se Modriću i Lovrenu ne može suditi za davanje lažnih iskaza dok se njihovi dokazi ne ocijene kao vjerodostojni ili nevjerodostojni u kontekstu suđenja Mamiću i ostalima. U međuvremenu, netom prije no što je reprezentacija u lipnju 2018. trebala otputovati na SP u Rusiju, Županijski sud u Osijeku je trebao objaviti nepravomoćnu presudu Zdravku Mamiću. Mamić na objavu presude nije došao, već je pobjegao u BiH u kojoj i danas boravi. Tamo mu se u međuvremenu pridružio i brat Zoran, a njihova nepravomoćna osuđujuća presuda u ljeto 2021. je postala pravomoćna jer ju je potvrdio Vrhovni sud. Koji je time potvrdio i da je ono što piše u obrazloženju prvostupanjske presude Mamiću i ostalima predstavlja potencijalno novi pravni problem za Modrića i Lovrena.

– Luka Modrić i Dejan Lovren su na sudu iskazivali kako su iskazivali da bi pogodovali obrani Zdravka Mamića, a sud njihovim iskazima nije vjerovao – stajalo je među ostalim u obrazloženju nepravomoćne presude.

Kada je u lipnju 2021. Vrhovni sud potvrdio nepravomoćnu osuđujuću presudu u njoj je u odnosu na Modrića naveo kako “sud prvog stupnja nije povjerovao svjedoku Modriću cijeneći ga neuvjerljivim i nelogičnim te sračunatim pogodovanju obrani Zdravka Mamića”. Što se tiče Lovrena, za njega su naveli “da je bio unaprijed instruiran kako će i što govoriti na raspravi”.

”Sud prvog stupnja svoju ocjenu o nevjerodostojnosti iskaza svjedoka Modrića i Lovrena donio je na temelju vrlo konkretnih okolnosti pa činjenica odbačaja optužnice protiv tih osoba zbog formalnih okolnosti ne utječe na pravilnost navedene ocjene suda o neuvjerljivosti njihovih iskaza…”, napisano je u odluci Vrhovnog suda.

Modrić se tereti da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku lagao u procesu protiv Zdravka Mamića iskazujući da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transferne odštete u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produljivao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub. Tijekom istrage, kada je ispitan u USKOK-u, tvrdio je da su ti isti aneksi antidatirani, prenosi Večernji.