Home Izdvojeno DOZNAJEMO Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj održati će se 9 lipnja

DOZNAJEMO Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj održati će se 9 lipnja

by Ante R.

Službeno je: europski birači izaći će na birališta od 6. do 9. lipnja 2024. kako bi izabrali sljedeću generaciju zastupnika u Europskom parlamentu. Diplomati EU-a odredili su datume izbora u srijedu, pod švedskim predsjedanjem Vijećem EU-a, doznaje Politico.

Izborom oko 705 parlamentaraca koji će biti zastupnici od 2024. do 2029. građani EU-a mogli bi uzdrmati ne samo Parlament, već i Europsku komisiju. Europske političke stranke rade povijesno prestrojavanje. Europska pučka stranka gleda na saveze s krajnjom desnicom, razbijajući svoju prešutnu pro-EU koaliciju s lijevim centrom.

Odluka da se glasanje održi od četvrtka, 6. lipnja, do nedjelje, 9. lipnja sljedeće godine označava poraz Portugala . Lisabon je inzistirao na drugom datumu jer će ti datumi smanjiti odaziv birača u Portugalu, zbog državnog praznika u ponedjeljak, 10. lipnja. Međutim, diplomati nisu bili u mogućnosti donijeti jednoglasnu potporu potrebnu za odabir različitih datuma.

U izjavi , predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je: “Potičem sve da ponovno uhvate osjećaj nade i mogućnosti koje nudi Europska unija. Glasujte, ne dozvolite da netko drugi bira umjesto vas. Budite dio najveće demokratske zajednice u Europi.”