Home Izdvojeno Dr. Vukušić i Agrameri pisali biskupima u BiH: Utjecati na mons. Tomaševića da obiteljsku ljubav prema nećaku ubuduće drži izvan javnog prostora

Dr. Vukušić i Agrameri pisali biskupima u BiH: Utjecati na mons. Tomaševića da obiteljsku ljubav prema nećaku ubuduće drži izvan javnog prostora

by Ante R.

Kandidat za gradonačelnika Zagreba dr. Herman Vukušić i stranka Agrameri uputili su otvoreno pismo BK-u BiH:

OTVORENO PISMO BISKUPSKOJ KONFERENCIJI U BiH

Uzoriti kardinalu, preuzvišena gospodo biskupi,

obraćamo Vam se povodom intervjua koji je dana 28. ožujka ove godine u hrvatskom izdanju Jutarnjeg lista, pod naslovom ” Moj nećak Tomislav ima sve kvalitete. Molim za njega da uvijek bude na strani dobra i pravde” dao mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Spomenuti intervju smatramo eklatantnim korištenjem svećeničkog zvanja i visoke pozicije unutar katoličke Crkve u svrhu utjecanja na biračko tijelo neposredno prije lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj, a gdje je nećak mons. Tomaševića, gospodin Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba.

Ovakav javni nastup mons. Tomaševića tim više je neprimjeren jer se njegov nećak javno očitovao prije nekoliko dana na jednoj javnoj televiziji kako smatra da katolička Crkva ne bi trebala nikoga javno podržavati u izborima, a vjerujemo da su obojica svjesni kako navedeni intervju čini upravo suprotno.

Nadalje, moramo Vam skrenuti pažnju, a mons. Tomašević to ili ne zna ili prešućuje, kako su javni istupi nekih od bliskih suradnika Tomislava Tomaševića direktno uvredljivi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, poput izrugivanja Bojana Glavaševića žrtvama Busovače ili sudbini generala Slobodana Praljka.

Tomislav Tomašević nikada se nije javno ogradio od takvih uvredljivih izjava ljudi sa kojima je zajedno ušao u hrvatski Sabor, a što se njegovog osobnog dosadašnjeg aktivističkog i političkog djelovanja tiče, ne pamtimo kada smo ga čuli da zbori na valovima Hrvatskog katoličkog radija, Radija Marije ili čitali u Glasu Koncila.

Na koncu, znači li nastup mons. Tomaševića, uzoriti kardinale i preuzvišena gospodo biskupi, da braća franjevci iz Bosne Srebrene, počev sa bivšim provincijalom Mijom Đolanom i svim ostalim franjevcima koji su bili sudionici povijesnog humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i  Bosnu Srebrenu”, a kojom je 1993. spašeno preko 60.000 Hrvata lašvanske doline, mogu od sada javno hvaliti i podržavati lik i djelo dr. Hermana Vukušića, kandidata Agramera za gradonačelnika Grada Zagreba, a čiji je otac bio zapovjednik konvoja?

Stoga Vas molimo da utječete na mons. Tomaševića da svoju obiteljsku ljubav prema svojem nećaku ubuduće drži izvan javnog prostora ako mu je za istu neophodno koristiti svoju poziciju tajnika Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini.

Ovo pismo upućujemo na znanje i diplomatskim predstavnicima Svete stolice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Sa osobitim poštovanjem,
Goran Jelić
predsjednik Agramera – Nezavisne liste

Herman Vukušić
kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba