Home Izdvojeno Fotografije s posjeta Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nosaču zrakoplova US Harry S. Truman. Evo što je tom prilikom rekao

Fotografije s posjeta Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nosaču zrakoplova US Harry S. Truman. Evo što je tom prilikom rekao

by Ante R.

NATO nikome nije prijetnja, to je obrambeni savez država koje žive i promoviraju slobodu, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković prilikom posjeta američkom nosaču zrakoplovu USS Harry S. Truman, usidrenom od kraja prošlog tjedna u splitskoj luci.

Foto Vlada

Foto Vlada

Foto Vlada

Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman “simbol je američke predanosti NATO-u i obrani naših zajedničkih vrijednosti – slobode i demokracije”, rekao je hrvatski premijer.

Foto Vlada

Foto Vlada

Foto Vlada

Foto Vlada

Hrvatski premijer poručio je da je prisutnost nosača Trumana isto tako “simbol našeg vremena u kojemu moramo govoriti jedinstvenim, jakim, transatlantskim glasom – i jasno reći da smo ujedinjeni u obrani sloboda i demokracija naših zemalja, kao i u osiguranju mira i stabilnosti u Europi i transatlantskom području”.

Plenković je pritom istaknuo da NATO “nikome nije prijetnja”. “NATO je obrambeni savez država koje žive i promoviraju slobodu. Jačanjem jedinstva u NATO-u promoviramo mir kao što smo to zajedno činili u Afganistanu, Libiji, Iraku i na Mediteranu i kao što i dalje činimo na Kosovu i na obalama Baltika”, rekao je premijer.

USS Truman pristao je prije tri dana u Splitu, gradu prijatelju Los Angelesa već 28 godina. To je simbol “bliskih odnosa” SAD-a i Hrvatske, rekao je Plenković.

Zadnjih tjedana posada nosača zrakoplova sudjelovala je s hrvatskim kolegama u vježbama “Neptun Strike” koji je NATO izveo u Jadranu.

Foto Vlada

Foto Vlada

Foto Vlada

Plenković je posadi poželio “mirno more”, a kapetan Gavin Duff zahvalio je Hrvatskoj na “srdačnoj dobrodošlici” i istaknuo da je posada “uživala u hrani i kulturi” Splita.

“Radujemo se nastavku naših toplih odnosa s Hrvatskom i u pomorskoj domeni proširit ćemo sposobnosti, kapacitete i interoperabilnost uz ključnog saveznika u NATO-u”, rekao je zapovjednik udarne grupe Curt Renshaw. – Hina