Home Izdvojeno GONG: Izborne jedinice smislili HDZ-ov državni tajnik i službenici

GONG: Izborne jedinice smislili HDZ-ov državni tajnik i službenici

by Ante R.

Udruga GONG u utorak je ponovno upozorila na netransparentnost izrade Zakona o izbornim jedinicama te temeljem odgovora dobivenog od Ministarstva pravosuđa i uprave ustvrdila da za njegovu izradu nije bila formirana radna skupina već su ga smislili “HDZ-ov državni tajnik i službenici”.

“Za najvažniji zakon u mandatu Plenkovićeve Vlade, onaj o izbornim jedinicama, nije bila formirana radna skupina. Ministar pravosuđa Ivan Malenica, koji mjesecima ignorira Gongove upite, sada, kako bi izbjegao plaćanje visoke kazne Povjerenika za informiranje, tvrdi kako je državni tajnik, HDZ-ovac Sanjin Rukavina, zajedno s dvoje načelnika iz Ministarstva, rukovodio izradom novog zakona o izbornim jedinicama”, priopćio je GONG.

Cijeli proces izrade zakona o izbornim jedinicama suprotan je međunarodnim izbornim standardima i dobrim demokratskim praksama, ocjenjuje Udruga koja je, kako naglašavaju, uoči sutrašnjeg drugog čitanja prijedloga Zakona o izbornim jedinicama u Saboru, “konačno danas” dobila odgovor tko su odgovorne osobe iz Ministarstva “za nastanak HDZ-ovih izbornih jedinica”.

“Upravom za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave upravlja ravnateljica Anita Markić, načelnik Sektora za politički sustav i državnu upravu je Krešimir Orešković, dok radom Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave, kao i Sektora za politički sustav i državnu upravu, koordinira državni tajnik Sanjin Rukavina”, stoji u odgovoru koji je GONG dobio iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Malenica i dalje ne nudi konkretan odgovor

GONG upozorava da resorni ministar Ivan Malenica “i dalje ne nudi konkretan odgovor tko su autori koji su skrojili nove izborne jedinice po mjeri HDZ-a, nego nabraja tko su odgovorne osobe unutar Uprave za politički sustav i opću upravu sektor unutar vlastitog ministarstva”.

Podsjeća i da od svibnja inzistiraju na odgovoru Ministarstva dodajući da je ministar Malenica tek nakon naloga Povjerenika za informiranje da mora dati informaciju ili snositi novčane sankcije “dostavio imena dužnosnika i službenica iz svog resora, ne navodeći eksplicitno nigdje da su oni kreatori novog izbornog zakona”.

“S obzirom na višemjesečno izbjegavanje odgovora, netransparentan postupak od njegovog početka, kao i sadržaj odgovora kojeg smo upravo dobile, najizglednije se čini da je nastao u režiji političara vladajuće stranke, tzv. grupe MARŠ (Malenica, Anušić, Ressler i Šeks)”, ocjenjuje GONG.- Hina