Home Izdvojeno Hrvatski glasnik zatražio je mišljenje Agencije za elektroničke medije (AEM) o legalnosti poslovanja N1 televizije u Republici Hrvatskoj. Donosimo odgovor AEM-a

Hrvatski glasnik zatražio je mišljenje Agencije za elektroničke medije (AEM) o legalnosti poslovanja N1 televizije u Republici Hrvatskoj. Donosimo odgovor AEM-a

by Ante R.
Logo N1 televizije

Glavni urednik portala Hrvatski glasnik zatražio je od Agencije za elektroničke medije (AEM), a u svrhu točnih informacija o legalnosti poslovanja N1 televizije upit o legalnosti poslovanja u Republici Hrvatskoj. Donosimo pitanja i odgovore nadležnog hrvatskog regulatora.

“Slobodan sam vas zatražiti nekoliko objašnjenja oko poslovanja N1 televizije i njihovog portala u Republici Hrvatskoj.
Bez obzira na to što je vlasnik navedenih medija iste registrirao u Luxembourgu ti mediji program i sadržaje emitiraju u Hrvatskoj, na hrvatskom jeziku i pismu, te ostvaruju prihod u Hrvatskoj te samim tim me zanima”

– Kome N1 TV i portal odgovaraju za svoje sadržaje, izrečene uvrede, ili govor mržnje, kao i promociju političkih stranaka i pojedinaca
N1 TV i portal u vlasništvu su pružatelja medijskih usluga ADRIA NEWS s.à.r.l. sa sjedištem u Luxembourgu i pod nadležnošću su luksemburškog medijskog regulatora ALIA. Isti taj regulator nadležan je sukladno propisima Luxembourga za postupanje prema pružatelju medijskih usluga i svih njegovih kanala koje distribuira na području cijele Europske unije, što uključuje i Republiku Hrvatsku.

– Kojem regulatoru plaćaju naknadu, kao što mediji registrirani plaćaju hrvatskom regulatoru
Plaća li pružatelj medijske usluge koji je registriran u Luxembourgu kakvu naknadu za rad regulatora i koliku, kao i pitanja o drugim fiskalnim i parafiskalnim obvezama koje tamo vrijede nemamo saznanja. Budući da nije pod nadležnošću Agencije za elektroničke medije (AEM), takvu naknadu ne plaća AEM-u jer nije registriran u RH.

– Po kojem osnovu telekom operateru mogu emitirati televizije koje proizvode svoj sadržaj namijenjen gledateljima u Republici Hrvatskoj
Pružatelj medijske usluge registriran u jednoj zemlji članici EU može pružati svoju slugu pod jednakim uvjetima u svim ostalim državama članicama EU, što je u skladu s načelom zemlje porijekla iz Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama. To je u osnovi jednako regulirano i u Konvenciji o prekograničnoj televiziji. Napominjemo da ovaj pružatelj nije jedini koji je registriran i ima sjedište u inozemstvu, a pruža svoje usluge u Republici Hrvatskoj (npr. HBO, Discovery, Netflix, National geografic i mnogi drugi). Jednako tako, postoji jedan broj pružatelja koji su registrirani pri AEM-u, a pružaju usluge u inozemstvu iako tamo nemaju registraciju niti sjedište.

Kome odgovaraju za promidžbu političkih stranaka i objavljivanje PR objava koje su u Hrvatskoj zabranjene ili se moraju označiti kao sponzorirani sadržaj van kampanje za izbore.
-Nemamo saznanja je li to regulirano propisima Luxembourga, ali se propisi o političkom oglašavanju Republike Hrvatske odnose samo na one subjekte koji su registrirani sukladno propisima RH.

– Jeste li kao hrvatski regulator imali intervencija prema regulatoru u Luxembourgu zbog neprimjerenih sadržaja N1 TV ili portala
-Konkretno prema ovom pružatelju AEM nije mogao neposredno postupati, ali je u dva slučaja kada je Vijeće smatralo da je došlo do kršenja i ZEM-a i harmoniziranih pravila na razini EU tražio postupanje od nadležnog regulatora ALIA.

U svakom slučaju je regulator ALIA proveo postupak po zamolbi AEM-a, s time da je u slučaju otkrivanja identiteta djece-žrtava obiteljskog nasilja na Pagu utvrdio kršenje zakona i izrekao upozorenje. U drugom slučaju regulator ALIA nije utvrdio da je pružatelj kršio zakone Luxembourga.

Napominjemo da je AEM zatražio i postupanje nadležne Inspekcije rada RH, kako bi se i u tom segmentu ispitala poslovnog odnosa između ADRIA NEWS s.à.r.l. i ADRIA NEWS d.o.o., koje za ovog pružatelja obavlja neke produkcijske poslove u RH, ali nisu nađene nezakonitosti na temelju kojih bi se moglo dalje postupati.

– Kako N1 može sudjelovati na natječaju iz fondova EU za provjeru istinitosti sadržaja i to kod hrvatskog regulatora, a hrvatski regulator nije nadležan za njihovo poslovanje
Nisu se javili na niti jedan od ukupno dva Javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava – Uspostava sustava provjere točnosti informacija. Čak i da su se javili bili bi diskvalificirani – nisu upisani u Knjigu pružatelja medijskih usluga najmanje 12 mjeseci prije dana podnošenja projekta, a koju Knjigu vodi Agencija za elektroničke medije (znači u RH).

S poštovanjem,
Agencija za elektroničke medije

Iz odgovora Agencije za elektroničke medije vidljivo je da N1 televizija za svoje poslovanje u Hrvatskoj nikome ne odgovara, ne podnosi račune za svoj rad, ne snosi sankcije za eventualne ne primjerene sadržaje, niti plaća koncesijsku naknadu koju plaćaju svi mediji registrirani u Hrvatskoj, te da su nelojalna konkurencija ostalim medijima.