Home Izdvojeno Hrvatski piloti izveli u Francuskoj prve samostalne letove na Rafalima

Hrvatski piloti izveli u Francuskoj prve samostalne letove na Rafalima

by Ante R.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) izveli su prve samostalne letove na avionima Rafale u Francuskoj Republici, izvijestilo je u petak Ministarstvo obrane. Prve samostalne letove piloti su izveli u skladu s ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske.

Ministar Mario Banožić poručio je da su piloti time označili “početak jedne nove ere u Oružanim snagama Republike Hrvatske”, što je, dodao je dokaz da se Program realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu odvija sukladno planiranoj dinamici i da ništa nije prepušteno slučaju.

Čestitajući pilotima HRZ-a na “povijesnom” samostalnom letu na avionima Rafale, poručio je da su time potvrdili da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima pilote svjetske klase od kojih saveznici i partneri mogu puno učiti.

“Hrvatski piloti ponovo su impresionirali svojim znanjima i vještinama i u kratkom vremenu uspješno zamijenili avione MiG-21 s modernim i moćnim Rafalima”, rekao je ministar Banožić. Napomenuo je da je Vlada premijera Andreja Plenkovića prva preuzela odgovornost osigurati višenamjenske borbene avione Hrvatskoj vojsci.

Prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale upućena je u zrakoplovnu bazu u Mont-de-Marsanu na 18-mjesečnu obuku koja se provodi u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.

U skladu s ugovorom početkom 2023., prva skupina pilota lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bila je upućena na letačku obuku za avion Rafale u Francusko ratno zrakoplovstvo. Postupno će se na obuku uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uvjeti za operativnu uporabu aviona Rafale, napominje Ministarstvo. – Hina