Home Izdvojeno ISTRAGA OBNOVE Oporba: ‘Želimo saslušati HDZ-ova župana Žinića, a pozvat ćemo i stručnjake i vještake‘

ISTRAGA OBNOVE Oporba: ‘Želimo saslušati HDZ-ova župana Žinića, a pozvat ćemo i stručnjake i vještake‘

by Ante R.

U Saboru se sutra raspravlja o formiranju povjerenstva koje bi istražilo malverzacije u obnovi

Nakon što je Možemo! zatražio osnivanje saborskog povjerenstva za istraživanje poslijeratne obnove kuća na Baniji i otkrivanje uzroka (krivaca) njihova urušavanja u petrinjskom potresu, sutra će se u Saboru održati sastanak oporbenih stranaka, piše Jutarnji.

– Razgovarat ćemo o nacrtu odluke o formiranju istražnog povjerenstva. Cilj je da se istraže malverzacije u obnovi nakon rata, vezane uz nepoštivanje građevinskih standarda. Isto tako, i nama je ključno da povjerenstvo utvrdi tko je za te propuste politički odgovoran. Jedno je kazneni posupak, odnosno istraga koju je pokrenula policija na traženje DORH-a, a drugo utvrđivanje političke odgovornosti osoba koje su bile zadužene za poslijeratnu obnovu kuća.

Policijska istraga ne traži prekid rada povjerenstva. Tek kada bi počeo mogući sudski postupak, onda bi povjerenstvo trebalo zastati s radom do njegova okončanja. Pred povjerenstvom planiramo saslušati sve koji su bili odgovorni i zaduženi za provođenje projekta poslijeratne obnove. Primjerice, Ivu Žinića (tada glavnog inženjera za obnovu, a sada HDZ-ova župana Sisačko-moslavačke županije, nap. a.). A pozvat ćemo na saslušanje i stručnjake i vještake koji mogu procijeniti kako je gradnja kuća obavljena – rekla je za Jutarnji list zastupnica Možemo! Sandra Benčić. Očekuje li da će njihovu inicijativu podržati, bolje reći odobriti parlamentarna većina, odnosno HDZ?

Odgovornost

– Mislim da HDZ to, naravno, ne želi i da ne bi podržali osnivanje povjerenstva da nemaju politički pritisak kakav sada imaju zbog te obnove. A kakav nije postojao, recimo, kada smo htjeli oformiti istražno povjerenstvo zbog afere Janaf. Jer sada je situacija takva da i HDZ-ovi partneri u vladajućoj većini javno kritiziraju tu obnovu i traže da se ustanovi odgovornost. Ne samo kaznena, nego i politička. Ako HDZ to odbije, mislim da će se to reflektirati i na njihov rejting – kaže Benčić.

 

Inicijativu će podržati i najveća oporbena stranka. – Doći ćemo na sastanak na kojem ćemo razgovarati u kojem smjeru bi to istražno povjerenstvo trebalo ići. Predložit ćemo i da se podrži i zaključak koji je pripremio SDP-a, kojim tražimo od Sabora da naloži Državnom uredu za reviziju provođenje revizije Robnih zaliha. No, poznavajući dosadašnju praksu HDZ-a, bio bih iznimno ugodno iznenađen da oni podrže osnivanje povjerenstva – kaže šef SDP-a Peđa Grbin.

Inicijativu će podržati i Most. – Na sastanak dolazi naš zastupnik Zvonimir Troskot. Most podržava osnivanje istražnog povjerenstva i smatramo da je vrlo lagano utvrditi političku odgovornost za obnovu. Sada je pitanje tek političke volje. Ne očekujem da HDZ to podrži – kaže Nikola Grmoja.

Drukčiji pristup

– Mi smo aktivni podupiratelji svih oporbenih inicijativa. Od vladajućih očekujemo da udovolje demokratskim standardima i dozvole opoziciji da se oformi to povjerenstvo. Očekujemo da HDZ i Plenković poštuju demokratske standarde za koje se zalažu u Bruxellesu – poručili su iz Domovinskog pokreta.