Home Izdvojeno Ivan Anušić novi je Ministar obrane Republike Hrvatske

Ivan Anušić novi je Ministar obrane Republike Hrvatske

by Ante R.

U Banskim dvorima održane su konzultacije s kandidatima za ministra obrane, nakon što je Mario Banožić u subotu razriješen dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba. Novi ministar i potpredsjednik Vlade bit će Ivan Anušić.

Ivan Anušić rođen je 13. listopada 1973. godine u Osijeku, a diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.
Od lipnja 1991. uključio se u Domovinski rat kao još maloljetan dragovoljac. Prošao je brojna ratišta kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

Pristupio je HSP-u 1993. godine, ali nije bio politički aktivan. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Općine Antunovac.
U ožujku 2014. godine izabran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, a dvije godine poslije ponovno je izabran na istu dužnost na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Bio je saborski zastupnik u 8. i 9. sazivu Hrvatskog sabora, a gdje je obnašao dužnosti potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a bio je i član Odbora za poljoprivredu te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, te predsjednika Odbora za ratne veterane i člana Odbora za obranu.

Na lokalnim izborima 2017. godine Anušić je pobijedio protukandidata Vladimira Šišljagića te je postao župan Osječko-baranjske županije. Pobijedio je i na izborima u svibnju 2021. godine, i to već u prvom krugu sa 61,83 posto glasova.