Home Izdvojeno Jeli Pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter odzvonilo, saborska je većina protiv nje

Jeli Pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter odzvonilo, saborska je većina protiv nje

by Ante R.

Nakon današnjeg okruglog stola u Saboru u organizaciji Domovinskog pokreta i Udruge u ime obitelji na kojem je pristrano predstavila izvješće o kršenju prava molitelja na trgovima u prošloj godini. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter uputila je kritike istaknuvši da u navedenim primjerima u izvješću ne vidi kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju.

Kako je na sjednici sudjelovao i HDZ i DP, znači saborska većina i koalicijski partneri, iz rasprave se moglo iščitati da je godišnje izvješće Pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter neće biti prihvaćeno u Saboru, te će njoj jedino preostati da podnese ostavku ili je Sabor razriješi dužnosti Pučke pravobraniteljice.

Kako je Domovinski pokret već najavio da neće podržati njeno izvješće, sve su naznake da će koalicijski partneri usuglasiti mišljenje i da će se složiti o ne usvajanju godišnjeg izvješća. Jedan od okidača je današnja izjava da se nisu dogodili fizički napadi, zanemarujući činjenicu da verbalni napadi i vrijeđanje imaju težinu jednaku fizičkim, pa čak i veću u zaštiti ljudskih prava.

Tako Šimonović Einwalter ističe kako se u ovom izvješću ne navodi nijedan primjer fizičkog napada na molitelje. “Ja u ovome kao pučka pravobraniteljica ne vidim u ovim primjerima kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju. Mi ni nismo tijelo kaznenog progona, ali se može postaviti pitanje jesu li oni koji navode ova kaznena djela podnijeli i kaznene prijave, rekla je. Dok molitelji mole na gradskim trgovima, oni koji se ne slažu imaju pravo na svoju slobodu javnog okupljanja, prosvjedovati, kritizirati, naglasila je pučka pravobraniteljica

You may also like