Home Izdvojeno Još jedan uspijeh za mandata Tomislava Roba koji je od velike važnosti za grad Beli Manastir , ali i za Hrvatsku. Baranjski kulen dobio je svoj dom.

Još jedan uspijeh za mandata Tomislava Roba koji je od velike važnosti za grad Beli Manastir , ali i za Hrvatsku. Baranjski kulen dobio je svoj dom.

by Ante R.

Samo malo više od kilometra od centra Belog Manastira u prigradskom naselju Branjin Vrh, koje ima oko 1200 stanovnika smjestio se dom Baranjskog kulena. U autohtonom zdanju ovo prigradsko naselje dobilo je centar proizvodnje kulena i atraktivni prostor za prezentacije i edukacije, što je otvorilo i brojne druge mogućnosti za njegove mještane.

Foto Vjeran Vidaković

Baranjski kulen, kao jedan od prepoznatljivih simbola ovoga kraja, zaštićen je i registriran na razini Europske unije još 2012. godine.

Foto Vjeran Vidaković

Završnom konferencijom projekta „Kuća Baranjskog kulena“ označen je dovršetak izgradnje i opremanja novog prostora za proizvodnju Baranjskog kulena, te uređenog prostora za degustacije, prezentacije, ali i edukacije o najpoznatijem, tradicionalnom baranjskom suhomesnatom proizvodu.

Foto Vjeran Vidaković

Domaćin, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, na završnoj konferenciji ugostio je partnere na projektu, članove Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen i njihovog predsjednika Milorada Komlenića, župana Ivana Anušića, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislava Petrica, ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak i zastupnika u Hrvatskom saboru Gorana Ivanovića.

Foto Vjeran Vidaković

Projekt „Kuća Baranjskog kulena“ proveden je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, ukupna vrijednost projekta je 12.504.591,72 kuna, od čega iznos bespovratne potpore iznosi 10.628.902,96 kuna. Preostala sredstva dobivena su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, te iz proračuna Grada Belog Manastira.

Ugovor za početak projekta „Kuća Baranjskog kulena“ potpisan je 23. svibnja 2019. godine, nakon završne konferencije kreće raspisivanje javnog natječaja za korištenje proizvodnih pogona, a puno stavljanje u funkciju očekuje se najkasnije početkom lipnja ove godine.

Projekt je proveden u partnerstvu s Udrugom proizvođača kulena – Baranjski kulen, a veliku podršku, osobito na samom početku, dala je i tvrtka Belje, koja je također član Udruge.

– Naša Udruga osnovana je prije 14 godina s glavnim ciljem zaštite proizvodnje Baranjskog kulena. Sedam godina radili smo na procesu zaštite i dokazivanju tradicionalne proizvodnje koja se u Baranji provodi više od sto godina. Baranjski kulen jedan je od 17 hrvatskih proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla i ova Kuća, za nas proizvođače, predstavlja važan iskorak u daljnjoj afirmaciji proizvodnje, promociji i prezentaciji Baranjskog kulena, rekao je Miodrag Komlenić, predsjednik Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen.

Pogon za preradu mesa, ukupne površine 364,98m², ima pet odvojenih jedinica potpuno opremljenih strojevima za mljevenje i miješanje mesa, punjenje, tu su komore za fermentaciju i hladno dimljenje, te komore za sušenje kulena. Glavna ideja ovog pogona je dati ujednačenu kvalitetu proizvoda kroz cijelu godinu, neovisno o godišnjem dobu, a svaki pojedinačni pogon godišnje može proizvesti nekoliko tona suhomesnatih proizvoda.

Foto Vjeran Vidaković

Zgrada za prezentaciju proizvoda ima površinu 187,56m², opremljena je suvremenom informatičkom opremom i služit će za promidžbu i prodaju, ali i kontinuiranu edukaciju proizvođača.

Konačni cilj je izgraditi cijeli proizvodni lanac koji počinje s proizvođačima živih životinja, nastavlja se preko sustava klanja i rasijecanja, te pripreme mesa određene kvalitete za proizvodnju kulena sukladno specifikaciji, koju će na kraju potvrditi certifikacijsko tijelo.

U cijeli proces uključena je i domaća, nadaleko poznata baranjska paprika, a na kraju dobijemo vrhunski proizvod na koji svi možemo biti ponosni.

Foto Vjeran Vidaković

DVA UGOVORA  Tijekom današnje posjete Branjinom Vrhu, Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gradonačelniku Tomislavu Robu uručila je dva nova ugovora.

Prvi ugovor odnosi se na financiranje projektnog prijedloga „Prijelaz preko pruge u Šumarini“, a Gradu Belom Manastiru odobreno je 250.000 kuna bespovratnih sredstava.

Dugi, značajno veći ugovor, namijenjen je financiranju projektnog prijedloga „Izgradnja skladišnih kapaciteta“ u belomanastirskoj Poslovnoj zoni , a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije projekt će sufinancirati u iznosu od 10 i pol milijuna kuna.