Home Izdvojeno Jović: Hrvatskoj malo treba, a to malo što nam treba možemo dobiti od Francuske

Jović: Hrvatskoj malo treba, a to malo što nam treba možemo dobiti od Francuske

by Ante R.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti, Dejan Jović, gostovao je u Newsroomu te je komentirao posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

 

“Francuska je velika zemlja, ne samo u europskim okvirima nego i globalno, ali mi se čini da u Hrvatskoj nije dovoljno prepoznata ta veličina. Mi smo imali druga dva saveznika, to je prije svega Njemačka i SAD kod pitanja reintegracije. Tu smo se oslanjali i na čitav niz drugih zemalja. Jedan broj zemalja, kao što je Nizozemska su slijedile njihov put, ne britanski, nisu postavile otežavajući put Hrvatskoj ja EU. Fracuska je odigrala pozitivnu ulogu za Hrvatsku, nikad joj nije stajala na putu”, rekao je na početku.

 

Rekao je i kako je oslanjanje na Njemačku jednim dijelom zbog povijesnih razloga, a drugim zbog stranačke bliskosti Angele Merkel i HDZ-a, na koju su igrale obje strane.

 

“Francuska je pokušala iskoristiti novu situaciju koja je nastala s Brexitom. EU politika vodila se u trokutu, London – Pariz – Berlin. Zemlje koje žele povećati svoj utjecaj se približavaju Francuskoj. Događa se jedan poremećaj u odnosu snaga u EU”, kaže.

 

Dodao je i kako Francuska želi puno jaču obranu te da su trenutno po jača snaga na koju se Hrvatska može osloniti nego Njemačka. “Ova posjeta je dobro tempirana i to je dobar moment”, kaže.

 

“Mi smo mala zemlja i nama malo treba. Ono malo što nam treba, to vjerojatno možemo dobiti. Ne treba nam nikakvo pokroviteljstvo ni patronat kakav nam je možda trebao 90-ih od Njemačke. Mi želimo što više se integrirati u EU, u strukturu kao što su Schengen ili euro zona.  Vrlo je važno da je Francuska najavila da će joj Hrvatska biti strateški partner za jugoistočnu Europu. Francuska ima i jednu neprihvatljivu ulogu za Hrvatsku, a to je blokiranje ulaska Sjeverne Makedonije u EU. Ipak, Francuska je svjesna da nije Njemačka, niti su toliko grospodarski prisutni, ali ono što nama treba, to možemo dobiti”, veli.