Home Izdvojeno Kajtazi: Prije četvrt stoljeća s Kosova su protjerani Romi, mnogi su ubijeni

Kajtazi: Prije četvrt stoljeća s Kosova su protjerani Romi, mnogi su ubijeni

by Ante R.

Saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina, među kojima i romske, Veljko Kajtazi podsjetio je u četvrtak da su za vrijeme ratnog sukoba, između Srba i Albanaca, prije 25 godina s Kosova protjerani Romi koji su tamo živjeli stoljećima.

Romi su na Kosovu živjeli više od šest stoljeća, a onda su 1999., za vrijeme ratnog sukoba, u manje od 15 dana potjerani iz svojih domova, kuće su im opljačkane i spaljene, mnogi su pretučeni, mnogi ubijeni, mnogi su stradali dok su pokušavali pobjeći, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Povod za to podsjećanje bio mu je posjet romskoj zajednici u Francuskoj gdje je sudjelovao na obilježavanju 13. lipnja, Dana sjećanja na prognane i ubijene Rome s Kosova 1999. godine, a koji je, kaže, proglašen lani.

Iznenađen sam podrškom koju su Romi iz drugih zemalja pružili ovoj inicijativi, odlučni da svijetu upute jasnu poruku o masovnom stradanju Roma na Kosovu, o čemu se, u političkom i javnom diskursu, uopće nije govorilo, rekao je zastupnik romske nacionalne manjine.

Ostrogović: U obnovu Galeba utrošeno sto milijuna kuna, još nije gotova

Josip Ostrogović (HDZ) istaknuo je da obnova broda Galeb, školskog broda nekadašnje Jugoslavenske ratne mornarice, kapitalnog projekta Grada Rijeke, traje pet godina i da još nije završila, iako je u nju utrošeno preko sto milijuna kuna.

Projekt je trebao biti završen 2020. kao dio projekata Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020, kazao je zastupnik, navodeći da je procjena Grada na početku bila da će obnova iznositi oko 35 milijuna kuna, od čega će Grad financirati šest do sedam milijuna, a ostatak će biti europska sredstva.

Europa je dala svoje, a Grad Rijeka je sa sedam došao na 77 milijuna, rekao je HDZ-ov zastupnik, naglasivši da se za taj iznos moglo napraviti 120 gradskih stanova za mlade, dva autobusna kolodvora, pet vrtića.

Na riječi HDZ-ova zastupnika o brodu Galeb, referirala se Dalija Orešković (DOSIP), rekavši mu da “nastavi u tom revijalnom tonu” i kaže koliko je Hrvatska oštećena u raznim aferama u mandatu Andreja Plenkovića.

Dušica Radojčić (Možemo) upitala je zašto bi netko kupio silne hektare šumskog zemljišta u priobalnom pojasu izvan građevinskog područja, pa lokalnoj samoupravi prezentirao megalomanski projekt izgradnje apartmanskog naselja sa 500 ležajeva?

Upravo je to, kaže, (u općini Kršan) napravio „drski njemački investitor putem svoje tvrtke Amre“, iako su u neposrednoj blizini dva područja na kojima se mogu graditi turistički sadržaji.

Je li taj investitor možda dobio nečiji mig da će mu biti omogućena prenamjena zemljišta, zašto nam dolaze takvi investitori koji ignoriraju nas i naše zakone, investitori koji nasilno žele ostvariti svoj interes?, upitala je.-Hina

You may also like