Home Izdvojeno Kata “Šmajser” zavapila, ne zovite migrante teroristima, oni to nisu

Kata “Šmajser” zavapila, ne zovite migrante teroristima, oni to nisu

by Ante R.

Privremena suspenzija Schengena danas je i u Saboru bila top tema. Pogotovo nakon odluke Odbora za Ustav koji je jutros odlučio da izvješće o ilegalnim migracijama ne ide na plenarnu raspravu. Predsjednik Sabora kasnije je poručio da se o tome može raspravljati, samo po drugačijoj proceduri. Ali duh iz boce već je bio pušten…

Petak je obično samo dan za glasovanje, ali današnji nije prošao bez dodatne drame. Oporba prosvjeduje jer je Odbor za Ustav odbio izvješće o migracijama, o kojem je raspravljao resorni odbor za unutarnju politiku, staviti na dnevni red ove sjednice Sabora.
“Pao je Schengen zahvaljujući Plenkoviću i Božinoviću, a zahvaljujući Jandrokoviću javnost neće moći vidjeti raspravu, ne dopuštaju raspravu!”, grmio je Nikola Grmoja iz Mosta.

Iako misle drugačije od Mosta, raspravu o migracijama traži cijela oporba. “Mi smo svjesni da će se u toj raspravi u žaru političke borbe vjerojatno iznositi i ksenofobni stavovi. Ali demokracija je, neka se izriču poslovničke opomene i neka javnost vidi stavove”, rekao je SDP-ov Arsen Bauk.
I nije trebalo dugo čekati. Doslovce nekoliko minuta kasnije okupili su se na glasovanju i krenula je nova runda napada. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sada kaže da se o izvješću može raspravljati, samo po drugoj proceduri..

“Ponovit ću još jednom, da svima bude jasno, smatramo da je to pitanje od javnog interesa, to treba raspraviti, kolega Grmoja nemojte vikati pa ne mogu staviti nešto što nije u skladu s poslovnikom”, govorio je Jandroković.
Možda su se vladajući i predomislili oko ovog izvješća, ali više nije bilo nazad. Napao je Mostov Miro Bulj.

Bulj: Ti su migranti teroristi
Peović: On je upravo sve migrante nazvao teroristima, to je čisti govor mržnje zaustavite to
Raspudić: Nisu svi migranti teroristi, ali su svi teroristi bili migranti
Kekin: Niste u stanju razmišljati od ksenofobije
Peović; I neki su Hrvati teroristi, znači li da nijedan ne može u Švedsku?
Da stvar bude gora, u Saboru su ovu raspravu pratili mladi gosti iz Ekonomske škole u Splitu.

A u daljnjoj raspravi, koju zaista nema potrebe prenositi, većina zastupnika zaradila je opomene, Mostovci i po maksimalne tri. Onda se prešlo na glasovanje o izbornim jedinicama – drugi put! Prve, podsjetimo, nisu na vrjieme stupile na snagu.
“Da budemo jasni: Predsjednik je mogao ali nije morao, Sabor je morao ali nije mogao, Vlada ne bi smjela ali hoće, predsjednik Vlade se ponaša po onoj može što hoće, a i predsjednik Sabora može što hoće, ali za razliku od predsjednika Vlade barem zna dokle može”, rekao je Bauk.

Pa su u, čak i za Hrvatski sabor poprilično bizarnom procesu, izglasane izmjene i dopune zakona koji možda je, a možda i nije na snazi, prenosi N1