Home Izdvojeno Kazimir Mikašek-Kazo: Kako su se intelektualne stijene pretvorile u populistički pijesak?

Kazimir Mikašek-Kazo: Kako su se intelektualne stijene pretvorile u populistički pijesak?

by Ante R.

Moja je novogodišnja poruka bila i još uvijek jest: „Zdravlja i u srcu mira u godini ovoj“! I zdravlje i mir, od prvorazrednog su nacionalnog interesa! Tko sije bolest i nemir, tako će i žeti!

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Tko je točno kriv za manjak cjepiva protiv covida-19 u EU?

 

Je li Europska komisija iznevjerila birače u Europskoj uniji svojim pristupom “svi za jednoga, jedan za sve” u nabavi cjepiva protiv koronavirusa? Jesu li zemlje-članice požalile što nisu same krenule u nabavu? Kako stvari sada stoje, EU će do kraja ožujka (2021.) dobiti samo četvrtinu od 100 milijuna doza koje je očekivala od AstraZenece, što milijune života dovodi u opasnost“, pisao je BBC u siječnju 2021.

 

Isporuke cjepiva drugog farmaceutskog giganta, Pfizera, također su znatno usporene….

 

Oskudna opskrba cjepivom protiv koronavirusa nagnala je Madrid da odgodi cijepljenje prvom dozom na dva tjedna…..

 

Regionalne bolnice u Parizu kažu da su u dramatičnoj situaciji…….

 

Portugal je upozorio da bi prva faza zbog kašnjenja cjepiva mogla potrajati i dva mjeseca dulje nego što je planirano…….

 

Njemački ministar zdravstva: „Nestašica će potrajati još najmanje 10 tjedana“!…..

 

Sumnje Europske unije nagnale su belgijske istražitelje da ovaj tjedan posjete tvornicu koja je dijelom proizvodnog lanca AstraZenece i preispitaju tvrdnje da su proizvodni problemi uzrok dramatičnog kašnjenja u isporukama za EU…….

 

Iako dosad s isporukama cjepiva jednostavno nije bilo sreće, prst krivnje također treba uprijeti na samu Europsku komisiju. Bruxelles se nadao da će nabava cjepiva za Europsku uniju biti perjanica europske solidarnosti i snage. Oštar kontrast prema pristupu “svaka zemlja za sebe” koje su članice slijedile na početku pandemije, kad su zatvarale granice, a Njemačka i Francuska blokirale izvoz zaštitne opreme, nužno potrebne ostalim članicama. Oštar je to kontrast i prema “vakcinacijom nacionalizmu” koje je EU vidjela kod bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa…….

 

Proglašen je “Vakcinacijski suverenitet” u nekim članicama EU!…..

 

Njemačko priznanje da su pokušali ispregovarati zaseban ugovor o nabavi cjepiva!……

 

Ovo je izborna godina u Njemačkoj. Na udaru kritika zbog niže stope cijepljenja u usporedbi s Velikom Britanijom, njemačka vlada osjetila se prisiljenom priznati da je još u rujnu pregovarala s Pfizerom o zasebnom ugovoru o cjepivu. Merkel će morati pričekati s korištenjem tih dodatnih cjepiva dok sve članice EU ne dobiju svoje doze prema ugovoru između EU i Pfizera, ali ipak…

 

U međuvremenu je Mađarska dogovorila kupnju dva milijuna doza ruskog cjepiva Sputnik V. Budući da EU nema ugovor s Moskvom, premijer Viktor Orban može koristiti te doze kad god poželi…….

 

Skepsa i strah zbog nedostatka cjepiva……

 

Farmaceutske kompanije obećale su znatno povećati isporuke cjepiva za EU nakon ožujka, ali europski građani prate kako stopa cijepljenja raste u Velikoj Britaniji, SAD-u, pa čak i Izraelu i trenutačno njihovo raspoloženje odražava skepsu i strah. U početnoj utrci za cjepivom, većina zemalja govorila je o neophodnoj pravednosti. Globalne konferencije obećavale su i naglašavale da svi trebaju dobiti cjepivo, bogati ili siromašni, bez obzira na to gdje žive…….

 

Eto, tako je medijski disala EU, ali i Hrvatska, u siječnju 2021., kada je globalna oporba udarala iz svih oružja po vladama u paničnom strahu zbog kašnjenja isporuke cjepiva protiv covida-19 . Vlada RH bila je nesposobna, veleizdajnička, a pokušaj interpelacijskog rušenja ministra Vilija Beroša bio je vrhunac tog nezadovoljstva. Oporbeno nezadovoljstvo multipliciralo se proglašenjem lockdowna u Hrvatskoj, a kada je zatvaranje urodilo plodom ukrote prvog vala pandemije uz državni trošak od cca. 40 milijardi kuna i kada je zahvaljujući toj vladinoj intervenciji, na simboličnoj razini pobijeđen prvi val pandemije, kada su sačuvana radna mjesta i gospodarstvo, što je stvorilo pretpostavke za uspješnu turističku sezonu, Vlada je napadnuta da borbu protiv bolesti koristi u političke svrhe hvaleći se evidentnom pobjedom u prvom valu pandemije. To, kako je oporba pandemiju koristila populistički, radi i dan danas isto, profiterski koristeći bolest za svoj politički rast. Tada su grčevito bili za cjepivo i masovno testiranje, a danas pilom naopako, poglavito antivakserskim metodama, tuku Vladu na potpuno suprotnim stajalištima.

 

Da je tome tako, zorno nam svjedoči slučaj dr. Alemke Markotić, koja je stavljena na stup srama, jer je navodno preko reda omogućila cijepljenje svojoj staroj i bolesnoj majci, pa je na taj način uskratila cjepivo, valjda Raspudićima i Miletićima? Svi napadi na poštovanu dr. Markotić pali su u vodu i vraćaju se kao bumerang, kada su se Raspudići, Miletići, Mostovci, Laucići i drugi „tići“ javno deklarirali kao notorni antivakseri.

 

Kakva je razlika između mogućeg vladinog populizma i političkog profita pandemijom i evidentnog oporbenog političkog profiterstva kao legitimnog političkog plana? Prvo, Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite nisu nikada mijenjali mišljenje o potrebi cijepljenja i testiranja, a drugo što je mnogo važnije, u temeljima vladinih odluka stajala je znanstvena zajednica globalnog svijeta i borba za zdravlje svjetske i hrvatske nacije, s cjepivom kao jedinim mogućim oružjem koje je u tom trenutku svima ponuđeno! Svima je poznato da cjepivo protiv covida ne štiti 100%, no u ovom trenutku boljega nema!

 

Vlada Republike Hrvatske nikada nije imala dvojbe oko lockdowna i kada je bilo jasno kao bijeli dan, da nam novo zatvaranje znači totalni kolaps države, prihvaćene su covid potvrde kao u većini zemalja EU i Svijeta! Covid potvrde su klasična alternativa lockdownu i poticaj na cijepljenje od kojega Vlada nije nikada odustala. U Hrvatskoj su još uvijek na snazi jedne od najblažih epidemioloških mjera u EU i Svijetu!

 

Raspudići, veliki intelektualci kao moralne stijene nude nam alternativu? Ne cijepljenju, ne covid potvrdama, da obolijevanju baš svih u Hrvatskoj i da imunitetu krda. Mora se priznati, tu ima i neke znanstvene logike, osim katastrofalne populističke nelogičnosti? Oboljenje baš svakog u Republici Hrvatskoj pretpostavlja kolaps zdravstvenog sustava, kolaps gospodarstva i konačno propast države i to je jasno baš svakom laiku bez obzira na sve teorije urote. Ono što predlažu oporbene, znanstvene, intelektualne i vjerske stijene, Raspudići, Miletići, Laucići i ini tići, nije ništa drugo nego visoko sofisticirana teorija stvarne urote, koja u svojoj pozadini ima jasnu političku poruku. Jedino masovnim obolijevanjem, jedino kolapsom zdravstvenog sustava, jedino kolapsom Države možemo srušiti HDZ s vlasti, jer ako to ne učinimo sada, pod hitno, HDZ će proglasiti pobjedu nad pandemijom i silno politički profitirati! Pobjeda nad pandemijom, mogla je biti pobjeda nacije, pobjeda Hrvatske, pobjeda svih, a nikako isključivo pobjeda HDZ-a!? Intelektualne stijene su izabrali svoj evidentan poraz!

 

Moralne vertikale i intelektualne stijene uz molitvenu pomoć samozvanog proroka vjeroučitelja Miletića, svojim agitpropom pretvorili su se u populistički pijesak i umjesto da državotvorno stanu na stranu evidentne pobjede nad pandemijom koja će sigurno doći, pretvorili su se u pješčanu oluju, koja magli obzor hrvatskog optimizma. U nedostatku političkih programa na intelektualnoj visini, što se ne može naučiti iz silnih tomova knjiga isprazne filozofije u „Petom danu“, pretvorili su se u populistički Most preko Neretve, preko kojega se šlepaju njihovi prvoborci, prvenstveno radi spašavanja svog političkog života, isto onako kako je Tito spašavao svoju golu glavu, iz čega je nastao mit o mostu na Neretvi!