Home Izdvojeno Kazimir Mikašek Kazo: Milanović proglašava Pantovčak eksteritorijalnim, covid naziva karijesom, ne poštuje mjere, izmišlja zakone, još samo da se proglasi monarhom

Kazimir Mikašek Kazo: Milanović proglašava Pantovčak eksteritorijalnim, covid naziva karijesom, ne poštuje mjere, izmišlja zakone, još samo da se proglasi monarhom

by Ante R.

“Ured predsjednika za Plenkovića je eksteritorijalan, može doći na kavu. Neki dan mi je došla jedna djelatnica koja je rekla da se nije cijepila. Valjda zadnja koja se nije cijepila. Rekao sam da je to njezina privatna stvar”, kazao je Milanović.

 

Na kraju, na pitanje novinara što ako inspektori ipak dođu, poručio je: “U Ured predsjednika neće ući, ćao.”……

 

 

Piše Kazimir Mikašek – Kazo

Sve više je izjava javnih uglednika, onih iz područja medicinskih znanosti, ali i drugih iz javnog političkog života, koji tvrde da je borba protiv pandemije Covid-a 19, prvorazredan nacionalni interes Republike Hrvatske, usporediv s Domovinskim ratom. U tom kontekstu po logici stvari , svi oni koji omalovažavaju napore znanosti, medicinske struke i Nacionalnog stožera civilne zaštite imenovanog od Vlade Republike Hrvatske, radi borbe za zdravlje nacije i ekonomije, svrstavaju se u redove veleizdajnika nacionalnih interesa Republike Hrvatske! Osobito su odgovorni oni koji s visokih institucionalnih razina potiču na ne pridržavanje mjera čime zapravo izravno potiču na neprijavljene prosvjede, koji u svojoj masovnosti uvijek mogu izazvati nasilje, sukobe i prolijevanje krvi. Sve više je indicija, a vjerojatno će se vrlo brzo doći i do dokaza, da je pandemija covid-19 postala zgodna platforma za rušenje Vlade Republike Hrvatske, a strasti koje se šire zbog ograničavanja sloboda i demokracije samo su paravan za Radićeve guske u magli. Predsjednik Zoran Milanović, već je jednom javno osuđen za etičku veleizdaju nacionalnih interesa Republike Hrvatske u postupku kojega je transparentno vodilo Hrvatsko nacionalno etičko sudište zbog zakona „Lex Perković“. Osuđen je i kao dokazani sljedbenik diktatora i zločinca Tita i čini se da mu se ponovo piše optužnica za etičku veleizdaju nacionalnih interesa. Zbog njegovog spašavanja udbaških ubojica izgubio je izbore od Tomislava Karamarka koji se zalagao za lustraciju i čini se da predsjednik Milanović nije baš ništa naučio iz tog iskustva. Ako nastavi ovako, izgubit će i ovu bitku bez obzira na privid njegove institucionalne moći, koju je obilato koristio i u kontekstu svog zadnjeg istupa u Našicama, pred novinarima kojima je onako demokratski zabranio ulazak u vojarnu.

 

Predsjednik Milanović zabranio je novinarima ulazak u vojarnu u Našicama, a njegova je zapovijed izvršena vojnom silom na samom ulazu u vojarnu. Novinarima je zabranjeno svjedočiti svečanom ispraćaju hrvatskih vojnikinja i vojnika u međunarodnu misiju Nato saveza KFOR-a na Kosovu, pa se onda postavlja logično pitanje, kakav je to svečani ispraćaj na kojemu je novinarima zabranjen pristup? Možda vojna tajna? Milanovićeva zabrana pristupa novinarima je donesena pod izlikom da želi izbjeći medijski cirkus, kojega je on sam kao „one man band“ odradio s novinarima kao stokom pred žicom Našičke vojarne poslije navodne svečanosti ispraćaja. Dakle Milanović je postigao svoje programirane ciljeve. Zabranio je novinarima ulazak u vojarnu samo zato, jer ih je ministar Banožić pozvao nazočiti svečanosti i na taj se način riješio ministra Banožića, koji je opravdano odbio sudjelovati u ovoj Milanovićevoj farsi. Navodni medijski cirkus kojega je htio izbjeći odradio je sam u stilu svojih „zoranizama“ koji ga prate kroz cijelu političku karijeru.

 

Jedan od žešćih „zoranizama“ svakako je proglašavanja Pantovčaka eks teritorijem za Plenkovića, ali i za inspektorat ili bilo koje državno tijelo koje je zaduženo za nadzor zakonitosti rada u institucijama Republike Hrvatske, čime je zapravo Pantovčak proglasio državom u državi, gdje vladaju isključivo Milanovićevi zakoni. Ako ćemo Milanovića držati za riječ, a ne za rogove, što je dakako jako teško i nedostižno, možemo očekivati kordon njegovih specijalaca kako na kapiji Pantovčaka zaustavljaju sve koji se predsjedniku ne sviđaju. Čini se da će osim Pantovčaka i sve vojarne u Republici Hrvatskoj biti proglašene eks teritorijem kao Milanovićevo političko leno? Našice su samo probni balon! Ne liči li to na tihi državni udar?

 

U Našicama nam je Milanović održao lekciju iz epidemiologije, spominjao je i fašističku Austriju, a to se tiče Australije, Češke i svih onih zemalja koje uvode oštre mjere u borbi s covidom. Spominjao je Bruxellske budale i Skandinaviju i čudi me kako nije povukao paralelu s Finskim građanskim ratom kojega po njemu nije bilo. Sve se svodi na to, da istražni organi Republike Hrvatske više ne moraju tragati za ideološkim poticateljem na masovne prosvjede. Trebaju samo pokucati na vrata Pantovčaka, naravno, ako ih predsjednik pusti preko kapije? Milanović nije stao rame uz rame s Mirom Buljem zbog toga što cijeni Buljeve intelektualne domete, niti zbog toga što su Sinjski zemljaci, nego zbog toga što mu Bulj koristi kao toljaga za rušenje Andreja Plenkovića i HDZ-a, po onoj poslovici „neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj“, pa makar bio i najveća intelektualna mizerija.

 

Kako bilo da bilo, Plenković i Macron potpisat će u Banskim dvorima novi Sporazum o strateškom partnerstvu između Hrvatske i Francuske, a potom će dvoje ministara obrane, Mario Banožić i Florence Parly potpisati ugovor o nabavi Rafala. Taj povijesni potpis najbolji je odgovor ministra Banožića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića eksteritorijalcu Milanoviću. Na zakonodavcima je pronaći zakoniti lijek za pandemiju bahatosti koja se širi s Pantovčaka, kako bi zakoni vratili predsjednika sa svoje crte u realne okvire ustavnih ovlasti. O tome su i danas raspravljali ustavno-pravni stručnjaci pa vam donosimo osnovne naglaske.

 

Nacionalni stožer civilne zaštite, odnosno Vlada, uveo je prije dva tjedna obavezne covid-potvrde za zaposlenike i korisnike svih državnih i javnih službi. Odluka je naišla na otpor u kojemu su prednjačili predsjednik Republike Zoran Milanović i gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

 

Vlada je odgovorila da će kažnjavati neposluh, ali da bi to mogla, najprije mora izmijeniti zakone.

 

Međutim, predsjednika Milanovića ni tada neće moći kazniti bude li ustrajao u tome da od zaposlenika Ureda predsjednika ne traži covid-potvrde, odnosno dokaz da su cijepljeni, da su preboljeli covid ili da su se testirali i da su negativni na virus.

 

– Predsjednika Republike ne može se kažnjavati niti se protiv njega može voditi postupak bez dozvole Ustavnog suda budući da on uživa imunitet nepovredivosti. Protiv njega se ne može pokrenuti ni kazneni postupak, a kamoli prekršajni, bez dozvole Ustavnog suda – kaže profesor upravnog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. Frane Staničić. Ali se, nastavlja, može kažnjavati dužnosnike, a dužnosnici lokalne samouprave već su sada odgovorni po nizu prekršajnih odredbi. Preduvjet je, ističe dr. Staničić, da se sankcija propiše zakonom.

 

– Nitko ne može biti izuzet od primjene zakona. Svi smo se dužni držati Ustava i zakona – navodi profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. Robert Podolnjak, dodajući kako je Milanović zbog imuniteta izuzet od kažnjavanja.

 

– Ali postoji odgovorna osoba i na Pantovčaku. Tamo je predstojnik Ureda predsjednika, on je odgovorna osoba i na njemu je da pazi da se mjere provode i u stručnim službama Ureda predsjednika. Ni tamo ne može postojati izolirani otok na kojem se neće provoditi zakon ako se on donese. Zakonske norme vrijedit će za odgovornu osobu u pravnoj osobi, a jednako i za fizičke osobe – napominje dr. Podolnjak.

 

Dr. Staničić dodaje da su za kontrolu provođenja mjera Stožera civilne zaštite na Pantovčaku zadužena tijela koja su za to ovlaštena zakonom, a to su inspektori i policija.

 

– Unatoč tome što je Ured predsjednika štićeni objekt prve kategorije, nadležnim tijelima mora se omogućiti da ureduju i obavljaju svoj posao. Naravno, s obzirom na dosadašnja iskustva s predsjednikom Republike, moglo bi se dogoditi da zabrani ulazak u Ured predsjednika, ali tada bismo imali mini krizu. Nadam se da se to neće dogoditi i da će i predsjednik poštivati zakon – rekao je dr. Staničić. Na pitanje može li Milanović narediti vojsci koja čuva Ured predsjednika da ne pusti inspektore ili policiju na Pantovčak, dr. Podolnjak odgovara kako Milanović ne može stvoriti svoju utvrdu na Pantovčaku u kojoj će on biti jedini vladar i neće pustiti nikoga tko je zakonom ovlašten provoditi kontrolu primjene određenog zakona.

 

– Jednostavno ne mogu vjerovati da bi bilo tko zabranio da zakonom ovlaštene osobe provode mjere koje zakonom moraju provoditi. Nitko, pa ni predsjednik Republike, ne može ne poštivati zakon – kaže dr. Podolnjak i napominje da je sasvim drugo pitanje to što on smatra da je odluka o uvođenju covid-potvrda nezakonita.

 

– Odluka Stožera o obaveznom testiranju koja se poziva na članak 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nije utemeljena na zakonu. Odluka je podzakonski propis i mora se temeljiti na točnoj odredbi navedenoj u tome članku. Međutim, u njemu nema ni jedne odredbe koja bi govorila o covid-potvrdama ili obaveznom testiranju – kaže dr. Podolnjak i nastavlja kao je Zakonom predviđeno obavezno nošenje zaštitne maske, a za kršenje te mjere propisana je kazna od 500 kuna, ali covid-potvrde nema.

 

Profesor upravnog prava dr. Staničić s time se ne slaže.

 

– Točno je da u čl. 47 izrijekom ne piše da je potrebno imati covid-potvrdu, ali kako se radi o zakonu koji propisuje zaštitu zdravlja, sprečavanje širenja zaraznih bolesti, on sadrži općenitu odredbu da se mogu propisati i druge mjere kada je to potrebno. Ne mora izrijekom pisati da se uvode covid-potvrde jer je narav zaraznih bolesti, njihovo širenje i ponašanje nepredvidivo i morate imati mogućnost da kontrirate zarazi mjerama koje ćete donijeti u određenom trenutku – kaže dr. Staničić, po kojemu covid-potvrde ne treba smatrati nezakonitima ili protuustavnima.

 

Ističe da su covid-potvrde obavezne, ali se one koji tu obavezu ne poštuju ne može kazniti, jer zakonom nije propisana sankcija.