Home Analiza Kojim će srpskim jezikom redatelj predavati studentima

Kojim će srpskim jezikom redatelj predavati studentima

by Ante R.

Posljednji su tjedni obilovali solidariziranjem sa srpskim nastavnikom iz Darde Milom Novakovićem koji je u školi dobio otkaz jer se u predavanjima služio srpskim jezikom.

Tužio je školu, ali ni Ustavni sud nije stao na njegovu stranu, kao ni sud u Strasbourgu, koji je presudio “da Novakoviću nije pružena mogućnost edukacije i da su inspekcijskim nadzorom bili obuhvaćeni isključivo nastavnici srpske nacionalnosti”.

Uz to, Hrvatska je Novakovićevoj obitelji dužna isplatiti 5000 eura odštete. U mnoštvu komentara tvrdi se da je presudom Europskog suda Novaković dobio zadovoljštinu, što je samo donekle istina, jer razlog otkaza – predavanje na srpskom – sud u Strasbourgu nije pobio.

Filmski redatelj Ognjen Sviličić odlučio se za neobičnu “posvetu Novakoviću” pa će studentima na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavati na – srpskom.

No ne zna se na kojem će to srpskom predavati – na jeziku srpskog pjesnika i kritičara Ljubomira Micića rođenog u Hrvatskoj za kojeg su Hrvati “vanbračna deca nenaravnog braka dresiranog majmuna i papige” ili na jeziku krvoloka koji su u ratu u Vukovaru kao “posvetu srpskom” pjevali “Druže Slobo, šalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate.”

Milan Ivkošić/vecernji.hr