Gatti Santana je uoči komemoracije u Srebrenici kazala kako će Rezidualni mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haaškog tribunala, nastaviti rad barem naredne dvije godine kako bi pravosuđu u BiH pomogli u procesuiranju preostalih slučajeva ratnih zločina.

“Daleko smo od zatvaranja vrata mehanizma. To ovisi o odluci Vijeća sigurnosti UN-a”, kazala je.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i MICT zajedno sa sudovima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji do sada su za ratne zločine u Srebrenici, uključujući genocid, osudili ukupno 54 osobe i izrekli zatvorske kazne u trajanju od 781 godine.

Samo za genocid u Srebrenici osuđeno je sedam osoba, među kojima ratni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kojima su izrečene kazne doživotnog zatvora. Još 11 pripadnika vojske ili policije bosanskih Srba ili srbijanskih struktura osuđeno je na zatvorske kazne za druge zločine u Srebrenici, poput zločina protiv čovječnosti. Nakon komemoracije u četvrtak će u Srebrenici biti pokopani posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida.

Solidarnost sa članovima obitelji žrtava u četvrtak je iskazao čelnik HDZ BiH Dragan Čović. “Danas, na 29. obljetnicu strahovitog zločina, svijet se zajednički spominje boli i žrtava Srebrenice. Neka sjećanje na genocid u Srebrenici i sve oduzete nevine živote bude trajna obveza da čuvamo mir, ali i opomena da se takvo zlo više nikada ne ponovi”, objavio je Čović na platformi X.

“Pupovac nedodirljivi” opleo po Poreznoj upravi : ‘Što će vam podaci?’

Sličnu je poruku poslala i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, napisavši da je u očekivanju svjetlije europske budućnosti za Bosnu i Hercegovinu potrebno postići istinsko pomirenje pa stoga ovaj dan treba biti bude podsjetnik i opomena.

I čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, poznat po tome da uporno niječe počinjenje genocida u Srebrenici, u četvrtak je poslao poruku sućuti dodajući kako odnos prema ovom danu treba pokazati opredijeljenost za mir, stabilnost i bolju budućnost u BiH. “Kao što sam izrazio žaljenje za stradalim Srbima, iskazujem suosjećanje obiteljima stradalih Bošnjaka. Bez obzira na naše razlike, moramo pokazati poštovanje prema boli i patnji koja je zadesila mnoge ljude svih nacija i vjera u BiH”, poručio je Dodik na X-u. – Hina.

Ideološki rat u Otvorenom: Fred Matić je u izjavama predvodnik govora mržnje prema katoličkoj crkvi i moliteljima