Home Izdvojeno Milanović: Predlaganje programa kao da se bira predsjednik Vlade, a ne Vrhovnog suda

Milanović: Predlaganje programa kao da se bira predsjednik Vlade, a ne Vrhovnog suda

by Ante R.

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u petak izbor za predsjednika Vrhovnog suda ocijenivši da je predlaganje programa kandidata na saborskom Odboru za pravosuđe izgledalo “kao biranje predsjednika Vlade, a ne predsjednika Vrhovnog suda”.

”Ovo predlaganje programa izgleda kao biranje predsjednika Vlade, a ne predsjednika Vrhovnog suda. Ustav je vrlo jasan, predsjednik predlaže, Sabor prihvaća ili odbija, a neka tijela prije toga daju mišljenje koje nije obvezujuće. Da smo se držali Ustava, mogli smo se uskladiti”, rekao je Milanović novinarima.

Ponovio je kako je sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić njegov kandidat i dodao kako misli da će potvrđivanje Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda ”učiniti dobro Hrvatskoj”.

”Sucima koji imaju potrebu biti pred kamerama naprosto ne vjerujem, sumnjam u motive takvih ljudi”, poručio je Milanović.

Saborski Odbor za pravosuđe najavio je u četvrtak da će naknadno glasati o čelnoj osobi Vrhovnog suda zbog prijepora oko stegovnog postupka koji je pokrenut na Državnom sudbenom vijeću (DSV) protiv Dobronića.

Pred Odborom za pravosuđe, čija je odluka za ustavnog predlagatelja neobavezujuća, programe su abecednim redom u četvrtak predstavili Dobronić, Barbara Gundić, Marin Mrčela, Lana Petö Kujundžić i Šime Savić.

Kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Saboru predlaže predsjednik Republike, uz prethodno savjetodavno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe i Opće sjednice Vrhovnog suda, koja je početkom rujna s 29 glasova podržala Mrčelu, dok je Dobronić dobio četiri glasa. Ostali kandidati nisu dobili ni jedan glas.

Milanović je ranije izvijestio da je Dobronić, poznat po presudi protiv banaka u slučaju Franak, njegov kandidat, dok je saborska većina najavila da će se o kandidatima izjasniti nakon odluke Saborskog odbora za pravosuđe i Opće sjednice Vrhovnog suda. – Hina

You may also like