Home Izdvojeno Milorad Pupovac: Domovinski pokret je aždaja nacionalizma i ekstremizma

Milorad Pupovac: Domovinski pokret je aždaja nacionalizma i ekstremizma

by Ante R.

Bili su najvjerniji partner Andreja Plenkovića, primali su zbog koalicije s HDZ-om udarce sa svih strana, dizali ruke i za Lex AP i Ivana Turudića, branili Hrvatsku od ekstremizma i desnice, a sada se zbog desnice sami moraju povući iz većine koji su čuvali osam godina. Za Novi dan jutros govori Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, puše N1.

SDSS, objavljeno je u utorak nakon sastanka predstavnika manjina u Vladi, neće dati potpise potpore Plenkoviću.Iako HDZ, zbog inzistiranja Domovinskog pokreta s kojom pregovara o većini, ostaje bez dugogodišnjeg partnera SDSS-a, Milić je rekao da ova odluka nije stvar pritiska.

Što o svemu kaže Milorad Pupovac
Komentirao je što je dogovoreno jučer. “Na sastanku manjinaca je dogovoreno da djelujemo usuglašeno, usklađeno i da se držimo zajedno, jer je to bitka na dugu stazu, ne za jednu odluku, priliku nego za dosta bitaka i prilika.”

“Druga odluka je kad kažem da djelujemo usuglašeno što znači da sve odlučujemo tako da se usuglašavamo. Naš stav je da podržavamo Andreja Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlika oko toga kome možemo dati podršku kad je posrijedi sastav Vlade”, dodao je. “Pozicioniramo se na poziciji koja je iznimno delikatna. Od ove godine, u narednom razdoblju, bit će još delikatnija”, kazao je Pupovac.

Navodi da su u protekle četiri godine bili jedinstveni, a ovaj put će biti nešto drugačije. “Ovaj put ćemo ići s drugačije raspoređenim ulogama – jedni će čuvati vodu, drugi vatru. Oni koji su unutra su voda, a oni koji su vani su vatra.”

Osvrnuo se na Domovinski pokret navodeći da je DP je dobio izbore na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine. “Oni su samo teško kontaminirali politički prostor zemlje. SDSSS je donio odluku da neće s DP-om, nisu oni spriječili SDSS, nego je SDSS od početka imao takav stav”, tvrdi Pupovac.

Zašto je Plenković pristao na ovo? “Nisam siguran da je imao drugog izbora. Nisam siguran da je Hrvatska imala drugog izbora.”
Osvrnuo se i na predsjednika Zorana Milanovića. “Postoji čovjek koji je oprao ovu stranku. Ako kažete to su dobri dečki, samo ih ljudi krivo gledaju… Čuvar Ustava, normalnosti. Situacija je ozbiljna. Nitko ovo ne radi iz zadovoljstva nego iz nužde.”

“Kad je Zoran Milanović postao DP-ovac, kad je legalizirao to što DP radi, to pitanje se nije postavilo… Razlika zašto nećemo biti unutra, čuvat ćemo zemlju od daljnje ekstremizacije”, dodao je.

Na pitanje zašto HDZ nije imao izbora nego ići s DP-om, navodi da je oko njih stvoren sanitarni kordon. “A to što aždaja nacionalizma i ekstremizma dolazi na vrata, a to ništa.”

Žalite li zbog ijedne političke odluke koju ste donijeli vi ili SDSS? “Volio bih da neke odluke nisam donio. Volio bih da sam imao više snage i više partnera za to…”

Nije htio navesti primjer odluke koju nije trebao donijeti.
“Mi smo neke od svojih stavova podijelili s Plenkovićem kad je posrijedi SDSS, a neke ćemo podijeliti kad je klub nacionalnih manjina s mandatarom, i kad je u pitanju program Vlade i kadrovska rješenja. On ih zna”, kazao je Pupovac pa naveo što je to čega ne bi trebalo biti u Vladi:

“Radikalizmu, ekstremnosti, zatucanosti, zaostalosti ne smije biti mjesto u Vladi, isključivosti bilo koje vrste.”

You may also like