Home Gospodarstvo Ministar gospodarstva Ante Šušnjar: Odljev mladih prestat će kada dostignemo 82 posto razvijenosti EU

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar: Odljev mladih prestat će kada dostignemo 82 posto razvijenosti EU

by Kristina B

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar izjavio je u ponedjeljak da mladi obrazovani hrvatski građani neće više odlaziti na rad u inozemstvo kada Hrvatska dosegne 82 posto razvijenosti Europske unije, a tada bi se mogli početi i vraćati, izvješćuje Tportal.

Upitan na marginama 19. Konvencije hrvatskih izvoznika ima li Hrvatska imigracijsku politiku, s obzirom da je lani 65 tisuća stranih radnika dobilo dozvolu za rad i boravak u Hrvatskoj dok sve više mladih i obrazovanih hrvatskih građana odlazi na rad u inozemstvo, Šušnjar je kazao da je RH trenutno na 74 posto razvijenosti EU, ali da je cilj aktualne Vlade postići 82 posto razvijenosti EU do kraja mandata.

“To je trenutak kada se mijenja cijela situacija i ti ljudi više neće imati razloga napuštati svoju domovinu, dapače tada će postojati razlozi da se svi vrate doma”, naveo je ministar dodavši, vezano uz imigracijsku strategiju, da hrvatsko gospodarstvo sada treba te radnike. “Kako da postignemo tu razinu razvijenosti ako nemamo s kim to raditi”, naglasio je ministar.

“Hrvatsko plemstvo”: Možemovka zarađuje šest tisuća eura, a ima stanove i kuće vrijedne milijune eura

Komentirajući najnoviji potez mađarskog MOL-a vezan uz arbitražu pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, Šušnjar je rekao da Državno odvjetništvo u suradnji sa svim resornim ministarstvima priprema materijale, te da će dati odgovor na to i uključiti se aktivno u postupak.

Podsjetimo, mađarski MOL je izvijestio 22. lipnja da je pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine, a koje se odnose na obvezu Ine da domaći plin po nižim cijenama od tržišnih prodaje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP).

Istaknuo je i da MOL takav postupak nije pokrenuo u Mađarskoj, gdje je bila slična situacija s krizom cijena energenata, odnosno Šušnjar je kazao da su mađarske vlasti još drastičnije regulirale cijene energenata i plina i naftnih derivata. Po njemu, MOL nizom svojih postupaka ne postupa kao strateški partner u Ini, a Vlada RH će znati zaštititi hrvatske interese i interese hrvatskih kompanija, građana te proračuna.

You may also like