Home Izdvojeno Ministar Šipić: Demografija je nadstranačko, nadpolitičko pitanje, a hrvatski iseljenici potencijal su za budućnost Hrvatske

Ministar Šipić: Demografija je nadstranačko, nadpolitičko pitanje, a hrvatski iseljenici potencijal su za budućnost Hrvatske

by Kristina B

Šesti Hrvatski iseljenički kongres svečano je otvoren u petak u Puli na temu “Hrvatski iseljenici -potencijal za budućnost Hrvatske”, okupio je oko 150 sudionika, a pulski gradonačelnik istaknuo je važnost očuvanja hrvatskog jezika, koji je bitan za čuvanje identiteta i baštine.

Obraćajući se skupu koji se održava na Fakultetu ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković tijekom tri dana, pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je kako su teme kojima će se kongres baviti ovih dana, iznimno važne i zanimljive jer se, ističe, “Hrvatska, između ostalog, voli i kroz očuvanje jezika.”

“Očuvanjem našeg hrvatskog jezika sačuvali smo naš identitet i baštinu. Hvala svima vama koji u iseljeništvu čuvate hrvatski jezik i prenosite ga novim generacijama”, poručio je Zoričić na svečanosti otvaranja kojoj su nazočili i ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, biskup Porečke i pulske biskupije mons. Ivan Štironja te dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli dr. Lina Pliško.

Dekanica Pliško poručila je da je velika zadaća Vlade RH osmisliti različite programe i poticaje za povratak brojnih hrvatskih iseljenika, dodavši kako je upravo ovaj Kongres mjesto gdje se izmjenjuju ideje i iskustva.

Biskup Štironja pozvao je hrvatske iseljenike da sve što čine, čine s ljubavlju, podsjetio je na važnost obitelji, naglasivši kako je mudro čuvati svakoga člana te temeljne i velike hrvatske obitelji jer je svaki čovjek neponovljiv, važan, ima svoju ulogu i vrijedan u Božjim očima.

Saborska zastupnica DP-a nakon izbora Pupovca poslala poruku: “Molim naše birače da shvate da ovo nije bio dovoljno dobar razlog da se povučemo i odustanemo.”

Istaknuo je da nisu samo kršćani vrijedni, nego svako stvorenje, svaki čovjek. “Svaki je čovjek važan, svaka je obitelj važna, osobito mlad i školovan čovjek te mlada obitelj koji mogu itekako polučiti svoje potencijale”, naglasio je biskup. Dodao je kako ne sumnja da će odgovorni u Hrvatskoj to prepoznati i da već prepoznaju jer “ono što činimo, činimo ne za cijenu propadljivog, nego za cijenu nepropadljivog”.

Šipić: Demografija je nadstranačko, nadpolitičko pitanje

Ministar Šipić istaknuo je da svugdje gdje Hrvat živi, je njegov korijen i nitko nema pravo čupati taj korijen. “Demografija je nadstranačko, nadpolitičko pitanje. Ona se ne može i ne smije vezati ni uz jedan politički barjak, nitko je ne smije svojatati. Kao što zemlja pripada svima nama, odnosno generacijama koje dolaze jer smo ju mi samo posudili, tako je demografija ozbiljno i jako pitanje kojim se sve strukture ovoga društva moraju baviti”, zaključio je ministar Šipić.

Nakon toga su uslijedila plenarna predavanja o migracijama, hrvatskim iseljenicima i izazovima demografske obnove Hrvatske.

Na kongresu će više od 150 sudionika govoriti o različitim temama bitnima za odnose između domovine i hrvatskih iseljenika, a fokus je  stvoriti poduzetničku atmosferu u Hrvatskoj kako bi se privukao što veći broj iseljenika da investiraju u Hrvatsku.

Ideja Hrvatskih iseljeničkih kongresa je razvijanje suradnje i proaktivno djelovanje na jačem povezivanju hrvatskog iseljeništva s domovinom. (Hina)