Home Analiza Miro Kovač upozorava na jedan detalj: “Znate gdje se nalazi politički ured Hamasa?”

Miro Kovač upozorava na jedan detalj: “Znate gdje se nalazi politički ured Hamasa?”

by Ante R.

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao događanja u Izraelu.

Kovač smatra kako ovo nije intifada. “Ovo je za Izrael došlo kao iznenađenje i zatečene su sigurnosne službe. Za njih je jako neugodna situacija jer ovo je osmišljena akcija. Ljudi su demoralizirani i teško ih je ovo pogodilo”, rekao je.

“Izraelci vjeruju da iza ovoga stoji Hamas, ali logistički i Iran. Je li to tako, ne znam. Ratno stanje je bilo nužno proglasiti zbog američke pomoći. Velike zalihe američke vojske nalazili su se u Izraelu i to je upotrijebljeno za rat u Ukrajini i zato je Izrael ostao bez municije. I sada će stići američka pomoć i krenut će se u akciju na Gazu. Ovo je jedna gadna priča jer pokazuje da je Zapad ranjiv i mi smo živjeli u uvjerenju da je Izrael siguran”, dodao je.

Napominje da ovo nije prvi napad na Izrael i da oni imaju s tim iskustvo i svi su spremni na mobilizaciju te da zato nije usporedivo s 11. rujna kada je Amerika prvi puta bila napadnuta na svom teritoriju.

“Rusija očito nije bila povezana s ovim napadom, ali situacija je složena. Gdje se nalazi politički ured Hamasa? Politički ured Hamasa se nalazi u Kataru koji je američki saveznik i država koja je normalizirala odnose s drugim državama pod pritiskom SAD-a. Oni isporučuju plin Zapadu”, naveo je.

Kaže da je rano govoriti o motivima Hamasa, a da je jedan mogući motiv da se prekine normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

“Uz rat u Ukrajini imamo i ovaj konflikt i što da za koji mjesec i Kina odluči krenuti u akciju preuzimanja Tajvana. Postavlja se pitanje ima li Zapad snage za borbu na tri fronta. Treba promijenit način političkog funkcioniranja Zapada. Ovaj odnos gdje je Europa patuljak i ovisi o SAD-u neće dugo opstati. Europa treba biti bačena u vatru, da sam puno više investira, a Amerika radi ostatak posla u svijetu jer ovaj način je za Zapad dugoročno opasan”, rekao je Kovač.

Upozorava da će se možda aktivirati Hezbollah i tuči Izrael sa sjevera. “Onda će doći do radikalizacije i eskalacije. Mi u Europi tu nemamo nikakvu ulogu ni utjecaj. Amerikanci moraju sada ispraviti svoju grešku i zato je Izrael proglasio ratno stanje”, dodao je.

Smatra da smo mi u Europi imali šansu pod Trumpom, koji je bio je vrlo brutalan prema Europljani, da odrastemo, ali opet smo ostali ovisni o američkoj pomoći, no to više neće biti moguće, piše N1.