Home Izdvojeno Možemo li očekivati čudo? Premijer Miloš Vučević: Srbija je spremna na kompromise oko Kosova

Možemo li očekivati čudo? Premijer Miloš Vučević: Srbija je spremna na kompromise oko Kosova

by Kristina B

Srbija je “apsolutno spremna raspravljati s Prištinom” i “učiniti kompromise” oko Kosova, rekao je u utorak srbijanski premijer Miloš Vučević za agenciju France presse, uoči susreta predsjednika Srbije i premijera Kosova u srijedu u Bruxellesu, prvog u gotovo godinu dana. 

“Kompromis, to znači da nitko u potpunosti ne pobijedi, ni da nitko u potpunosti ne izgubi”, rekao je za AFP. “Bolje je sjesti, sastati se, razgovarati, pokušati razgovarati. Sve je bolje od eskalacije”, dodao je. “Velike nacije, velike države, nisu velike zbog svog teritorija već zbog odgovornosti u traženju mira”, dodao je Vučević čija zemlja nikad nije priznala neovisnost Kosova.

Neovisnost bivše srbijanske pokrajine nije priznalo ni 5 zemalja Europske unije –  Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska.

Ured EPPO-a podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva

Vučević je rekao i da Beograd ne pomaže “nijednoj zaraćenoj strani” u ratu u Ukrajini čak i ako se srpsko oružje nađe na ukrajinskoj fronti nakon što su ga nabavile zapadne zemlje. “Ne želim spriječiti tvrtke da prodaju naše streljivo u Španjolsku, Češku, SAD… Jer nije zabranjeno i nije nemoralno da mi proizvodimo oružje i streljivo koje se, nažalost,  koristi gdje je rat”, dodao je. List Financial Times objavio je nedavno procjene da je Srbija neizravno preko drugih zemalja od početka ruske invazije na Ukrajinu izvezla u tu zemlju streljivo u vrijednosti oko 800 milijuna eura. (Hina)

 

You may also like