Home Izdvojeno Nadajmo se najboljem: Milanović ide u Washington na sastanak na vrhu NATO-a

Nadajmo se najboljem: Milanović ide u Washington na sastanak na vrhu NATO-a

by Kristina B

Iz Ured predsjednika priopćeno je da će Zoran Milanović sudjelovati na sastanku na vrhu NATO-a koji će se ovog tjedna održati u SAD-u, donosi Direktno.hr.

“Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na sastanku na vrhu NATO-a koji se održava u Washingtonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, od 9. do 11. srpnja 2024. godine”, stoji u priopćenju s Pantovčaka.

“NATO summit u Washingtonu redoviti je godišnji sastanak na vrhu Saveza na kojemu se očekuje usvajanje niza dokumenata i odluka među kojima bi trebala biti i odluka o nastavku pomoći Ukrajini. Raspravljat će se, nadalje, o provedbi ranijih odluka vezanih uz jačanje NATO sustava obrane i odvraćanja, a kao i na svim sastancima NATO-a na vrhu tema će biti i izdvajanje članica Saveza za obranu”, naveli su iz Ureda predsjednika RH.

Zelenskij nije sretan Orbanovom mirovnom misijom: Samo Kina, SAD i EU mogu biti posrednici u ukrajinskom ratu

“U sklopu summita predviđen je i redoviti sastanak članica s državama partnerima iz Azije i Pacifika (Japan, Australija, Republika Koreja i Novi Zeland) te predstavnicima Europske unije. Ovo će biti zadnji summit za sadašnjeg glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga jer će ga 1. listopada ove godine na toj dužnosti naslijediti bivši nizozemski premijer Mark Rutte”, pojasnili su.

Prvog dana sastanka na vrhu, u utorak 9. srpnja, svečanim programom će se obilježiti 75 godina postojanja NATO-a čije je osnivanje pokrenuto upravo u Washingtonu 4. travnja 1949. godine. Hrvatska je u NATO ušla 2009. i ove godine obilježila 15 godina članstva. Tijekom boravka u Washingtonu predsjednik Milanović sastat će se s hrvatskim iseljenicima na prijemu u Veleposlanstvu RH u Washingtonu.

You may also like