Home Izdvojeno Najbolju zaštitu od afričke svinjske kuge imaju Negoslavci, Vera, Bobota, Trpinja, što im je zajedničko?

Najbolju zaštitu od afričke svinjske kuge imaju Negoslavci, Vera, Bobota, Trpinja, što im je zajedničko?

by Ante R.

Afrička svinjska kuga hara istok Slavonije, pogotovo Vukovarsko srijemsku i dijelove Brodsko posavske županije, uništavaju se na tisuće svinja Agroproteinka radi punim kapacitetom, uništava se sirovina, uništava se tradicija, jedino svinjske kuge nema u Općinama gdje vlast obnaša SDSS. Kako to da je njih svinjska kuga zaobišla ili su oni jedini napravili preventivnu zaštitu i sačuvali svoj svinjski fond. Nigdje u medijima niste mogli pročitati da je u tim i drugim mjestima gdje je na vlasti SDSS eutanazirana ijedna svinja. Treba li tim načelnicima općina čestitati, pogotovo uzgajivačima svinja i zašto je to tako.

Po nekim pokazateljima na području dviju županija gdje se proširila afrička svinjska kuga bit će eutanazirano oko 100 000 svinja, na što upozoravaju i sami uzgajivači. Kad se u svinjcu pronađe jedna bolesna svinja, moraju se uništiti sve bez obzira bila zaražena ili zdrava. Osim što će svinjski fond u tim županijama uništiti, posljedice će osjetiti i svi dijelovi Hrvatske, pogotovo će nedostajati slavonskih delicija poput šunke, kobasice, čvaraka i pogotovo kulena jer se smatra da je upravo sirovina za njega najbolja na tom području.

Evo što o svemu kaže neovisni vijećnik u Skupštini Vukovarsko srijemske županije Nikola Kajkić:

To je točno kad pogledamo evidenciju po mjestima i općinama na području Vukovarsko srijemske županije u kojima je evidentirana pojava bolesti afričke svinjske gripe. Činjenica je de se u tim mjestima odnosno tim Općinama ne pojavljuju, odnosno u općinama gdje je na vlasti SDSS. Je tome razlog u dobrom preventivnom djelovanju i prevenciji suzbijanja oboljenja svinja od svinjske gripe ili je to čista slučajnost, teško je u ovom trenutku reći, međutim doista je vidljivo da niti u jednom mjestu s ili općini sa srpskom nacionalnom manjinom, odnosno općini kojima upravlja i vodi ih SDSS nema evidentiranog oboljenja svinja od afričke svinjske gripe.

Shodno tome opravdano si svi mi postavljamo pitanje da li je razlog tome dobra politika u prevenciji SDSS-a ili to puka slučajnost ja bih prije rekao da je razlog tome dobra politika SDSS-a koja upravlja tim općinama na čemu im treba zahvaliti , međutim ujedno se postavlja pitanje zašto onda SDSS kao partneri u vladi HDZ-a nije metode ili mjere koje su oni primijenili prenijela koalicijskom partneru HDZ- u kako bi u ovom trenutku primijenila te mjere u županiji i državi.

Zvuci sarkastično ali je nesporno da je Srpska demokratska samostalna stranka dobro provela prevenciju u borbi protiv afričke svinjske gripe.Očito su iskustva crpili i od Republike Srbije koja već nekoliko godina ima ozbiljan problem s ovom bolešću, zaključuje Kajkić.