Home Izdvojeno “Namjerni predsjednik slučajne države”

“Namjerni predsjednik slučajne države”

by Ante R.

Piše Doc.dr.sc. Mato Palić za Hrvatski glasnik

Danas je tri godine i sedam mjeseci od prisege aktualnog Predsjednika Republike Hrvatske magistra Zorana Milanovića. Bivši premijer Vlade Republike Hrvatske o čijim rezultatima se puno toga može pronaći u podacima Državnog zavoda za statistiku je pobjedom u drugom krugu izbora došao na Pantovčak. O uzrocima gubitka predsjedničkih izbora Kolinde Grabar Kitarović se pisalo i komentiralo neposredno nakon što se to dogodilo, a prije nekoliko dana ona je u britanskom One decision podcastu izjavila kako se hibridnim djelovanjem Rusija uplela u te izbore. Izjava je vrlo znakovita ne samo zbog svog sadržaja nego i činjenice da je izrečena baš tamo gdje je ključna osoba Richard Dearlove bivši direktor britanske obavještajne službe MI6.

Namjerni predsjednik Zoran Milanović je nakon prvih dosta mirnih i tihih nekoliko mjeseci mandata vrlo nezadovoljno reagirao na činjenicu koju su objavili mediji i odnosi se na njegov odlazak u već pomalo zaboravljeni klub u Slovenskoj ulici u Zagrebu. Nije naravno išao sam nego s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH. To što je išao ne bi bilo ništa posebno da se na istom tom mjestu nisu događale nekakve mutne radnje koje se povezuju s bivšim šefom JANAF-a optuženikom Kovačevićem koji je, naravno sasvim slučajno, početkom godine rekao kako mu političko zaleđe ne treba jer je kreirao politiku u državi. Inače radi se o pravomoćnoj optužnici i kaznenim djelima u kojima je, a prema tvrdnjama USKOK-a, nastala šteta od oko 100 000 000 kuna ili oko 13 280 212 eura. Pravomoćna optužnica nije presuda i optuženik Kovačević će svoje tvrdnje imati priliku dokazati pred nadležnim sudom. Upravo ta afera slovenska je prilično naljutila aktualnog predsjednika koji eto nije znao da USKOK nadzire to mjesto i radi ono što je po zakonu ovlašten. Zašto bi on to trebao znati? Valjda da ne ide tamo. Ako me sjećanje služi rekao je kako je išao jer je čuo od prijatelja iz Dalmacije kako ima viša hrane pa eto da se ne baci. To je bilo u vrijeme tzv. lockdowna kada se od svih tražila odgovornost u ponašanju kako bi se što prije spriječilo širenje virusa. Inače od posljedica toga virusa umrlo je 18 318 ljudi.

Zašto je ta tzv. afera slovenska bitna? Upravo nakon nje magistar Milanović zaoštrava retoriku prema Vladi Republike Hrvatske i polako ali sigurno gradi svoju poziciju neformalnog vođe opozicije iako to s njegovim ustavnim položajem i ulogom institucije kojoj je na čelu ima veze kao i karijes s virusom korone. Naravno autor teksta nema potrebnih medicinskih znanja pa si dopušta i moguće pogrešku u zaključivanju.

Teška retorika, izostanak minimalnog političkog dijaloga i otvoreni proruski stavovi kojima se izravno suprotstavljao politici Vlade RH su mu pomogli da zadobije simpatije značajnog dijela opozicije koja ga valjda doživljava kao nekakvog saveznika u borbi protiv omraženog HDZ-a. Ustav Republike Hrvatske u svojem djelovanju tumači i primjenjuje isključivo s ciljem jačanja vlastitog položaja. Isti obrazac ponašanja je primjenjivao i prije kada je on bio premijer, a njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović Predsjednica RH. Namjerni predsjednik Republike Hrvatske iznimno drži do Hrvatskog sabora što je otvoreno pokazao ignorirajući primjerice odredbe Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima odnosno Dan državnosti zbog toga što on osobno, ali ne i kao institucija jer institucija nema osobnost ili ipak ima, ne priznaje ili ne prihvaća 30. svibnja kao taj dan. Kako bi stvari bile kristalno jasne prema hrvatskom Ustavu ne postoji najviše tijelo vlasti. Iznad svih tih tijela je Ustav, a tijela su (neovisno o tome kako se uspostavljaju) u ravnoteži.

U vrijeme dok nastaje ovaj tekst on je posjetio hrvatsku dijasporu u Kanadi izjavivši kako je Hrvatska danas najsređenija otkad je ima, ali i da može puno bolje. Lijepa retorika, ali sjeća li se više itko kako je baš dijaspora došla do toga da se u Hrvatski sabor bira samo 3 zastupnika? Promjenama Ustava 2010. godine na inzistiranje upravo SDP-a to je tako regulirano jer se bez zastupnika SDP-a nije mogla ostvariti propisana dvotrećinska većina. Razlog je politički, ali život je nepredvidiv pa se ponekad čovjek susretne s ljudima o čijim pravima baš i nije razmišljao kada su usvajane ustavne promjene. Usporedbe broja naših državljana koji žive izvan Republike Hrvatske i broja zastupnika koje mogu birati i primjerice broj naših državljana koji su deklarirani pripadnici nacionalnih manjina i broja zastupnika koje biraju u Hrvatski sabor su blago rečeno diskriminirajuće.

Prenošenje sadržaja moguće je isključivo uz odobrenje portala Hrvatski glasnik